Corolla E11"98 liftback

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam od pewnego czasu nastepujacy problem w mojej Toyotce:
gdy jest mokro, z lewej strony z tylu daje sie slyszec stuki i inne podobne dzwieki podobne do szorowania metalem o metal. Bylem w warsztacie wymienilem tuleje, łączniki stabilizatorow. Podkladki gumowe łącznika stabilizatora wymienilem w zeszlym roku. W warsztacie nie wiedza co moze byc przyczyna. A sprawa o tyle jest dziwna, ze dzwieki pojawiaja sie tylko, gdy na jezdni jest mokro-czyli jak woda dostanie sie (gdzies tam ) ). Jezeli ktos mial podobne problemy i udalo sie mu je pokonac lub ktos zna sposob na zlokalizowanie przyczyny to prosze o rade. Pozdr.

Miałem taki sam przypadek w Primerce. Trzeba było zdjąć i przeczyścić bębny hamulcowe tylne

U mnie pomogło

Dzieki serdeczne
wybiore sie do "magikow"
pozdr.

Potwierdzam że to mogą być np. jakieś pordzewiałe blaszki w bębnach - miałem podobnie w E10, choć zależności pomiędzy wilgotnością powietrza a dziwnym dźwiękiem nie stwierdziłem, jedynie taką że jak przyjeżdżałem do mechanika to nic nie było słychać, wyjeżdżałem... i się zaczynało

Generalnie nawet po rozebraniu bębnów nie było łatwo znaleźć te blaszki które powodowały dziwny dźwięk - kiedy jechałem to się niekiedy zastanawiałem czy nie ciągnę za sobą jakiejś gałęzi itp...