Zaslepienie EGR?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukajka mi nie dziala a wiec ze kiedys ten temat chyba byl walcowany ??...

Czy jest sens to robic, co to da?
Ja odlaczylem i zaslepilem wezyk podcisnieniowy z EGRa ktory laczy go przepustnica, wiec chyba EGR jest zamkniety.. ale zadnej roznicy w sumie nie zauwazylem

Cytat:
2007-06-05 15:14:21, Outcast pisze:
[...] .. ale zadnej roznicy w sumie nie zauwazylem

Być może różnicę zauważy diagnosta na przeglądzie

--
Wiesiek

Cytat:
2007-06-05 15:14:21, Outcast pisze:
.. ale zadnej roznicy w sumie nie zauwazylem

To po co kombinować

dlatego ze modyfikacja trwala 20 sekund i nic nie kosztowala

nic to nie daje ale zaslepic mozna co by gazik oddychał świerzył powietrzem

Cytat:
2007-06-05 17:53:14, rafalko pisze:
nic to nie daje ale zaslepic mozna co by gazik oddychał świerzył powietrzem

Aby gazik i przy okazji silnik oddychał świerzym powietrzem wystarczy zaślepić wlot powietrza odmy z głowicy tuż przed przepustnicą.
Silnik dostaje czyste i chłodne powietrze z filtra a nie ciepłe i zaolejone spod pokrywy zaworowej.

Ja mam tak już 2 lata i na przeglądzie jest OK - bo nie ma czego wykazać. W pracy silnika też nie zauważyłem różniczy na + czy - .
Jedynym plusem, który może przemawiać za tą operacją jest czysta przepustnica a co za tym idzie czysty, niezaolejony silniczek krokowy

Cytat:
2007-06-05 18:07:46, krzychu_ch pisze:
....zaślepić wlot powietrza odmy z głowicy tuż przed przepustnicą. ...

Zaślepiony całkiem czy odłączony i dmucha w powietrze ?
Wydaje mi się że jak się zaślepi odmę to w silniku wytwarza się ciśnienie i może olej wywalać różnymi szparami.
Chyba że coś pokręciłem.

Cytat:
2007-06-05 18:07:46, krzychu_ch pisze:
Aby gazik i przy okazji silnik oddychał świerzym powietrzem wystarczy zaślepić wlot powietrza odmy z głowicy tuż przed przepustnicą.

Zaślepiamy wejście odmy przed przepustnicę.
Samą odmę puściłem w dół i dmucha sobie w atmosferę
Całą operację robimy w "po cichu" aby nas Partia Zielonych z Doliny Rozpusty nie dopadła

Cytat:
2007-06-05 18:59:40, krzychu_ch pisze:
Zaślepiamy wejście odmy przed przepustnicę. Samą odmę puściłem w dół i dmucha sobie w atmosferę Całą operację robimy w "po cichu" aby nas Partia Zielonych z Doliny Rozpusty nie dopadła

Tak to miałem zrobione w kanciaku 125p jak miał takie przedmuchy że hej. A w espero po zdjęciu odmy nie mam przedmuchów i olejem też nie rzyga więc ja nie widze potrzeby takiej modyfikacji - chyba że ktoś ma wyeksploatowany silnik i cholerne przedmuchy.

A co do EGR-a to mam zaślepionego (znaczy wężyk doprowadzający podciśnienie - zaślepione kulką z łożyska). Jeżdżę już tak rok i jest ok.