Termometr

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tamten wątek został zamknięty, a właśnie się zaczął rozwijać.
ktoś pisał, że chciałby zamontować takie cuś do essa. Widziałem kiedyś w marketach taki prosty termometr z diodą, która świeci jak jest koło zera. Albo można coś zakombimować z BMW. Tak jest taki term. co pika, miga jak temperatura spadnie poniżej +3.
Też coś takiego bym chciał i może się rozejrzę za tym.

ja pisałem spodobała mi sie taka zabawka mówisz że w BMW było ?:> wiesz może coś więcej? rocznik/model ?? można by pokusić sie o przekładkę Jak tlyk osie dowiesz to daj znać ja też poszukam

A już mówię co w temacie BMW jest na rzeczy najprostszy komputer z modelu e-34 (seria 5 od 88-95) komputer pika jak temperatura spadnie do +3 stopni, oprócz tego pokazuje godzinę datę i temp na zewnątrz.

Mój ojciec ma w 525TDS '94. Koło radia jest takie pudełko - pokazuje datę, czas i temperaturę. Najlepiej jakby się dało całe to ustrojstwo przepiąć, tylko po co komu drugi zegar. No i gdzie to wmontować do essa??? Albo gdzieś schować i tylko wyświetlacz wyprowadzić, ale to trochę roboty dla elektronika.
Mogę zrobić jutro foto.

Machnij foto bo może dałoby się wstawić toto zamiast zegarka wtedy byłoby poprostu miodzio bo i data by była
Spróbuj jeszcze zrobic jakiś pomiar wyświetlacza to zobacze ile kilo szpachli trza będzie dodać

W zegarek nie wejdzie bo komp jest dużo większy, chyba, że jakies kombinacje z samym wyświetlaczem a to juz sporo roboty i zabawy.

czyli rozumiem, że komp zintegrowany z wyświetlaczem jest.... można by się pokusić o przedłużenie przewodów.... poróbcie foto ja popytam po ludziach w poniedziałek i może w tygodniu coś wymyślimy
a jak nie to można by termometr jakiś skołować... tylko nie wiem jak włączać nim LED'y przy zadanej temperaturze...

Można troche prościej bez kombinowania z przekładką z innych aut, na Allegro znalazłem takie termometry:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=72402922

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=71997930

oba mają powiadomienie alarmem o gołoledzi a pierwszy dodatkowo pokazuje ładowanie akumulatora.

Jutro cyknę fotkę bo teraz nie chce mi się schodzic do garażu Można kupić taki zwykły termometr samochodowy i on też pika przy jakiejś tam temp. chyba przy 0 albo w okolicy

spoko mam parę zastrzeżeń:
a) nie lubie jak takie udogodnienia odrazu rzucaja w oczy to że są "doklejone"
b) dorgie ;p nie mówie że komp z BMW byłby tańszy, ale kto wie :]
c) mało zabawy z podłączeniem i nie można sie wykazać

Cytat:
2005-11-18 23:40:09, zlapmnie pisze:
. Widziałem kiedyś w marketach taki prosty termometr z diodą, która świeci jak jest koło zera.

Znalazłem coś bardzo podobnego tyle ze brak jest w nim diody..ale jesli juz ktos koniecznie ja chce moge zamontowac .

Oczywiście wybór koloru diody pozostawim wam

Dowciapniś

No tem z allegro to bym musiał chyba pod fotelem wozić żeby mnie nie wkur%$% jego widok.

Tee...miałeś isc do spania

Cytat:
2005-11-19 00:04:42, Irekcity pisze:
Znalazłem coś bardzo podobnego tyle ze brak jest w nim diody..ale jesli juz ktos koniecznie ja chce moge zamontowac . Oczywiście wybór koloru diody pozostawim wam

Wszystko w porzo, tylko ta dioda by się przydała.

Nie dało by się jakoś tam wmontować małej lampki?

No kurde gdzie tylko chcesz nawet w ... hm hm.
Ale tak teraz powaga...w cytrynce mam taki termometr nawet z podświetleniem co własnie przy 2 stopniach zaczyna pikac i jestem z niego bardzo zadowolony.

A dałoby się go wyciągnąć od Ciebie i wmontować do mojego essa czy za dużo roboty?

Wszystko sie da tyle ze go przykleiłem Super Glue do pod sufitki i obawiam sie ze jak go odkleje bedziesz miał dodatkowy kawałek szmatki u siebie

podobno w mondziakach bywa taka kontrolka przy zegarach
co sie zapala jak zimno

U mojej połowicy w Picasso przy 2 stopniach zaczyna mrygac kontrolka i wyskakuje jakiś komunikat .....coś tam ice