Podświetlane logo w kierownicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z uwagi na to, że kolejne elementy wnętrza mojego Essa, zmieniają kolor podświetlenia z zielonego na czerwony, chodzi mi po głowie pewien bajerek. Fajnie by było, żeby logo Ford-a w kierownicy było podświetlone od spodu. Czy ktoś próbował "ćwiczyć" takie cuda? Największym problemem będzie chyba doprowadzenie prądu, tak żeby dioda świeciła się po przekręceniu kluczyka (jak zegarek) lub po włączeniu świateł (jak podświetlenie deski). Czy takie coś jest możliwe do zrealizowania?

Największym problemem będą ukręcające się kable od tej diody podczas kręcenia kierką (bo do sygnału doprowadzony jest tylko jeden przewód-który możesz wykorzystać, a musisz doprowadzić i drugi), przynajmniej w MK5...A le na pewno coś wymyślisz...

A możesz zapodać fotki Twego podświetlenia?

He, he, pomysł ciekawy. Czekam na dalsze szczegóły i fotorelację.

moim zdaniem wykonalne. Wystarczyłoby przenieść klakson w inne miejsce, a do podświetlenia wykorzystać pozostałe po nim ścieżki.

Cytat:
2005-12-28 11:39:33, masterostry pisze:
moim zdaniem wykonalne. Wystarczyłoby przenieść klakson w inne miejsce, a do podświetlenia wykorzystać pozostałe po nim ścieżki.

To chyba jedyna sensowna droga, aby doprowadzić zasilanie do diody.

Hmm... raczej odłożę to do wiosny.

ewentualnie bateria....

Cytat:
2005-12-28 23:21:53, MasterCheat pisze:
ewentualnie bateria....

Tylko jak wtedy zrobić, żeby włączało się razem ze światłami?

Cytat:
2005-12-29 07:31:32, sodax pisze:
Tylko jak wtedy zrobić, żeby włączało się razem ze światłami?

a to nei doczytałem do kończa że chcesz takie coś...

A jaki patent z kablami maja kierownice z przyciskami do sterowania np. radia czy innych bajerów?! Jakoś to rozwiązali wiec mysle ze i ty dasz rade! Dowiedz sie w sklepach elektronicznych o jakies takie obrotowe połączenia czy cos...

Patent jest taki jak przy przeniesieniu sygnału na klakson, kwestia ilości ścieżek (pierścienie na obwodzie+szczotki-jak w silniku elektrycznym). Z kupnem tego raczej nie będzie problemu (np szrot), ale z założeniem wg mnie już tak łatwo nie pójdzie. Tu pierścień, który przenosi sygnał: Musisz mieć cały komplet (na kierkę i w obudowę) i zmieścić to wszycho. Dodam, że do MK3 pasuję od Mazdy Sigma z małą przeróbką.

kabelki kabelkami ale jeszcze pozostaje problem żeby ładnie świeciło proponuje indiglo albo plexi grawerowane laserem :]

Witam!
Tam są 2 pierścienie,wiec to jest wykonalne.Należy zatapic przełacznik (klakson) przekaznikiem,wysterowac z jednej strony + do zamykania obwodu wystarczy juz tylko 1 pierscien bo masę można wziaść z pod nakrętki kierownicy.Wiec jeden zostaje na doprowadzenie napiecia ze swiateł oraz masa z tego samego zródła.
Pozdrawiam!