Brak świateł, sygnału, centralnego zamka, oświetlenia....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Przytrafiło mi się to już po raz drugi, tym razem na dobre... A więc... brak jest wszystkich świateł przednich (postojowe, mijania, drogowe), świateł - tył (jest tylko stop, są wszystkie kierunkowskazy), brak oświetlenia deski i schowka (to na pewno jest powiązane z postojowymi bo mam również problem z przełącznikiem świateł (JESZCZE GO NIE PODSZLIFOWAŁEM) - czasem nie załapuje ), brak oświetlenia wewnątrz samochodu, brak sygnału, brak zasilania centralnego zamka...
Poprzednio, kilka miesięcy temu w lecie po drobnym pogrzebaniu przy głównych bezpiecznikach przy akumulatorze oraz w skrzynce bezpieczników naprawiło się samo. Tym razem nie działa już na dobre. Prąd jest jeszcze za bezpiecznikami przy akumulatorze, jest i dociera 3 głównymi czerwonymi przewodami z dołu skrzynki bezpieczników/przekaźników, ale na przekaźnikach R8 i R9 prądu już nie ma ( PRZEKAŹNIKI CPYKAJĄ PRZY WŁACZONYM ZAPŁONIE I PRZEŁĄCZANIU ŚWIATŁA POSTOJOWE --> ŚWIATŁA MIJANIA ).

Za bezpiecznikami do świateł tak jakby było w porządku, po bezpośrednim zasileniu bezpiecznika np. lewych świateł drogowych - światło świeci, chociaż dziwny objaw to przy bezpieczniku odpowiedzialnym za światło drogowe przód (bodajże nr 17 - ostatni w górnym rzędzie ) przy zasileniu + jednej nóżki bezpiecznika raz świeci lewa lampa, a z drugiej nóżki bezpiecznika świeci prawa lampa...

Można prosić o jakieś wskazówki gdzie grzebnąć ? Cała skrzynka bezpiecznika była dziś wyjęta, ścieżki wyglądają całe, chociaż brak jest dostępu do wewnętrznych stron 2 płytek drukowanych...

...ale mimo to jeździ... Nie ma to jak essi A tak na poważnie - to musi być coś z bezpiecznikami/skrzynką. Sam zespolony nie powodowałby tak rozległej demolki

a czy kolega ma moze jakis alarm ze sterowaniem centralnym lub cos w podobie??

Właśnie nie , żadnych alarmów, tylko standardowy centralny... Tak jak pisałem, do skrzynki prąd dochodzi 3 grubymi czerwonymi przewodami, ale ani na niektórych bezpiecznikach, ani na przekaźniku świateł krótkich i drogowych prądu już nie ma. Przekaźniki krótkich i drogowych cpykają.

Wczoraj rozbroiłem całą skrzynkę, ale płytki drukowane WYGLĄDAJĄ oczami laika w porządku, jedynie na taśmach łączących te płytki wykrusza się już izolator, ale żadnych miejsc styku/zwarć poszczególnych ścieżek nie zauważyłem.
Ile taka sama skrzynka może kosztować na szrocie ?

Wymien skrzynke. Moge Ci sprzedac taka skrzynke od wersji Ghia za 50zł. Na allegro chodza po 100zł. Jak cos wal na PRIV.

Tak jest, to była skrzynka bezpieczników, zaniosłem do elektryka, polutował pomimo braku widocznych gołym okiem z zewnątrz uszkodzeń, no i..... działa !!! Dzięki za pomoc !

Cytat:
2005-12-29 19:24:06, Morti pisze:
Tak jest, to była skrzynka bezpieczników, zaniosłem do elektryka, polutował pomimo braku widocznych gołym okiem z zewnątrz uszkodzeń, no i..... działa !!! Dzięki za pomoc !

A czy drogo to kosztowało, bo niewiem czy samemu zaczynać, czy oddać 'fachowcowi'?