Problem związany z rozruchem Prosze o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Odkad spadly temperatury mam taki problem im zimniej tym rozrusznik kreci wolniej silnikiem, Dzis wlozylem naladowany akumlator do samochodu, i ledwo co krecil silnikiem tak jakby byl slaby, Wie ktos jaka moze byc tego przyczyna, czy to wina tego ze olej gestenieje??, czy cos innego? Mozna temu jakos zaradzic, bo przez to nie moge odpalic samochodu bo rozrusznik zawolno kreci.

Prosze o odpowiedz z gory dziekuje

a kontrolki przygasaja podczas krecenia? mozliwe ze akumulator jest na wyczerpaniu i jego doladowywanie niewiele daje, sprobuj pozyczyc akumulator od sasiada i wtedy bedziesz mial pewnosc co do akumulatora bo nowy to wydatek ponad 100zl

wielkie dzieki sprubuje

Wtaj @M_A_X
Jest zima,niskie temperatury powodują że olej gęstnieje, a co za tym idzie rozruch silnika staje sie trudniejsz,rozrusznik pobiera więcej prądu,spada również skuteczność pracy akumulatora.
Ja np przed odpaleniem zapalam światła na na jakieś 15-20 sek co powoduje że pobór pradu pobudza wyziebiony akumulator .
Zdaje sobie sprawę ,żenic nowego tutaj nie powiedziałem, ale może w jakiś sposób Ci to pomoże.
Pozdrawiam

Cytat:
2006-01-26 09:14:08, alladyn98 pisze:
Wtaj @M_A_X Jest zima,niskie temperatury powodują że olej gęstnieje, a co za tym idzie rozruch silnika staje sie trudniejsz,rozrusznik pobiera więcej prądu,spada również skuteczność pracy akumulatora. Ja np przed odpaleniem zapalam światła na na jakieś 15-20 sek co powoduje że pobór pradu pobudza wyziebiony akumulator . Zdaje sobie sprawę ,żenic nowego tutaj nie powiedziałem, ale może w jakiś sposób Ci to pomoże. Pozdrawiam

e tam rozrusznik pobiera zawsze taka sama ilosc pradu, tylko ze w zimie dluzej korzysta z akumulatora bo trzeba dluzej krecic, a o tej metodzie pobudzania akumulatora nie slyszalem, zawsze kazdy powtarzal zeby wylaczyc wszystkie odbiorniki pradu przed rozruchem, a sprawdziles to doswiadczalnie ze to dziala? np ze odpalasz bez wlaczenia swiatel i ciezko pali, a na drugi dzien najpierw wlaczysz swiatla i odpalasz i lepiej pali?

Tak, sprawdzone doświadczalnie.

Cytat:
2006-01-26 12:22:34, alladyn98 pisze:
Tak, sprawdzone doświadczalnie.

to ciekawe bede musial sprobowac u siebie czy rzeczywiscei tak jest, czlowiek uczy sie cale zycie a i tak glupim umiera