| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-11-29 11:33:37 witam, cos sie posypalo w argencie w koncu.. za dobrze bylo opisze mniej wiecej o co chodzi: podczas parkowania z wcisnietym pedalem hamulca zaciagnalem reczny, reczny poszedl prawie pionowo nagle i pedal hamulca wszedl w podloge...objawy... pedal hamulca wchodzi w podloge slabo auto hamuje tzn przod blokuje tylko na sniegu, reczny dziala ale slabo i prawie "pionowo", linka nie urwana nie slychac zadnych odglosow z bebna, jest objaw zapowietrzania ukladu tzn miekki pedal w podloge rosnie na chwile po kilkukrotnym podpompowaniu, wycieku nie widze bo wszystko i tak jest mokre{pogoda} plynu narazie nie ubywa zrobilem dzis 15 kilometrow testowych i nic nie ubywa .... jeszcze posmigam poobserwuje... ktos ma pomysl o co chodzi? co sie stalo? wyglada to jakby sie nagle zrobilo duuuzo luzu w bebnie na styku szczeka beben {odpadla okladzina ze szczeki?} ale nic nie slychac z bebna, rozwalony cylinderek? bylby wyciek, jade na kanal poogladac przewody hamulcowe zaraz |
Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2005-11-29 11:43:43 Według mnie : CYLINDEREK Albo samoregulator .
P. [ wiadomość edytowana przez: Peyyoo125 dnia 2005-11-29 11:44:31 ] |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-11-29 14:34:08 zrobione 30 kilometrow, nie ma wycieku, da sie jezdzic auto hamuje z 80% skutecznoscia z przed awarii z pedalem nisko ale hamuje, najprawdopodobniej tak jak pisze tom_stm samoregulator lub sprezyne samoregulatora szlag trafil, do bebnow zagladalem ponad rok temu, po zakupie auta, nie bylo za ciekawie oba cylinderki mokre mocno zuzyte okladziny i beben ze sporym rantem na krawedzi raczej napewno nie trzymajacy juz maxymalnego dopuszczalnego wymiaru, wiek i przebieg robi swoje...szczeki i cylinderki do argenty sa dostepne w jeszcze akceptowalnej cenie ale cena bebna nowego mnie przerazila 140 zeta sztuka uzywanego szitu nie chce zakladac{no chyba ze ktos ma bebny nabajace sie do uzytku jeszcze jakis czas} tak wiec zaczynam program pod tytulem "tylne bebny z lady w argencie"{caly zestaw tarcza kotwiczna beben szczeki cylinderek itp } beben z lady sztuka 80 zeta, a jest wiekszy i aluminiowy ceny reszty potrzebnych czesci podobne a w przypadku szczek prawie 3 razy tansze, teraz tylko kwestia pozyczenia tarczy kotwicznej i bebna od qmpla i dopasowanie do argenty, sama tarcza mysle bedzie pasowac do pochwy mostu bo lada ma w koncu tylne bebny z fiata millecinqecento, jesli tylko nie bedzie wielkiej roznicy w dlugosci fragmentu polosi z piasta wystajacego z pochwy mostu bedzie fajnie a moze ktos juz zakladal bebny z lady do mostu 132 lub 125 i moze sie podzielic "know how" ??
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-11-29 14:51:15 ] |
Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2005-11-29 15:06:59 Bart, ja najpierw zmierzyłbym średnice wewnętrzna bębna. Może przy nowych szczękach nie bedzie jeszcze tragedii i auto będzie hamować jak należy. No chyba, że są już baaaardzo wytarte, wtedy kombinuj. |
Blady F&F Sympatyk FIAT | 2005-11-29 15:29:46 ja bym wsadził tarcze ze 125 ...i miał wszystko w d |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-11-29 16:49:03
} ale skoro juz mnie zycie zmusza do ruszenia dupy pod auto to bym chcial zrobic w okolicy tylnych hampli wszystko co sie da... a nie podoba mi sie skladanie tego na nowych czesciach i starych bebnach... trzeba faktycznie zmierzyc... max srednica to 230mm{228 nowe}, na oko juz ta wartosc jest osiagnieta:| z drugiej strony nie dam za jeden beben zeliwny 140 zeta
blady, tarcz z tylu nie chce, napewno nie na zaciskach ze 125 ![]()
napewno kupie nowe szczeki regulatory i zestaw sprezynek tylko teraz kwestia bebna, jak sie okaze ze lada zechce wspolpracowac to wysuplam te 160 na dwa nowe bebny i o polowe mniej na reszte stuffu niz porownywalne czesci z argenty, [ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-11-29 16:59:14 ] |
Cytryn_126 F&F Sympatyk miejscowość | 2005-11-29 18:35:38
Awaria bębna powiadasz ??....a dodawałeś Calgon ? Sorki za OT |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-11-29 19:28:35 Nazywam się Henryk Zając. od 20 lat naprawiam pralki. Mówie Wam że to kamień jest wszystkiemu winny! .
A wracając do tematu to proszę nie robić OT bo chętnie się dowiem jakie tańsze zamienniki można w moim drim-karze stosować . |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-12-01 00:32:32 Siemano!
A nie podejdą bębny od nowszych fiatów? Bębny z allegro tu są jakies ale małe, Pani napisała że ma większe 21zł droższe. Ale to chyba nie tak dużo. Ja tam sie na bębnach kompletnie nie znam (w 125 tarcze, w Ardzi tarcze), ale sprawdz rozmiary, a nóż Ci spasują. Są tam też jeszcze bębny z Favoritki, tez mozesz zobaczyć. A jak Ci sie uda przeszczep z łady, to sie pochwal jak, to ja tez na tym skorzystam
Dzięki! Pozdro! |
Smutny_Gizd F&F Sympatyk drutwagen Allenstein, Ostpr. | 2005-12-01 08:45:20 Podepnę się pod temat. Hamulce mam generalnie niezłe [126p], ale gdy lekko zaciągnę ręczny (tyle tylko by wybrać luz na lince) pedał robi się twardszy i hamuje lepiej Co to może być? Pierwszy raz coś takiego mam. |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2005-12-01 09:46:35 Bartku - zmierz ten swoj bebenek, ja zmierze swoje zapasy i dam Ci znac, moze sie wybierze cos zdrowego ![]() |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-12-29 22:55:00 Rozwiązałeś zagadke?
Co sie popsuło? Znalazłes jakiś w miare tani sposób na naprawe(wymiane na nowe) tylnich hamulców? Bo ja sie zastanawiam co mam robić z tyłem. Chciałbym zostać przy tarczach, ale jak masz tani sposób na hamulce np. te z łady to może sie skusze. |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-12-29 23:11:42 nie rozwiazalem w sensie nie zagladalem jeszcze do bebna ![]() hehe auto jezdzi i hamuje bardzo dobrze mimo ze z pedalem nizej... jest to na tyle maly dyskomfort ze nie chce mi sie tam wogole do wiosny zagladac z przodu mam nowe brembo i nowe klocki tak ze spokojnie smigam, a padl prawdopodobnie samoregulator.. posypaly sie zabki, na wiosne bedzie akcja beben... z tego co sie zdazylem dowiedziec to caly zestaw z lady czyli tarcza kotwiczna beben sczeki cylinderek i "drobnica" na jakies 90% pasuja, tylko w teorii narazie, w praktyce na wiosne sie okaze |