Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2005-12-21 19:56:22 Mówiąc szczerze, na przyszłość zmieniłbym diagnostę. I nie przejmował się. |
Zzzz Opel astra Torun | 2005-12-21 23:10:13 mocno uboga mieszanka powoduje ze spaliny maja duzo wyzsza temperature - mozna szybko dobic silnik , juz lepiej jezdzic na zbyt bogatej - wtedy dostaje tylko katalizator.
Wg to niepotrzebnie dawalas kontrolowac na benzynie - ja w pazdzierniku bylem na przegladzie i diagnosta nie mial uwag do spalin ,a z katalizatora mam tylko puszke ( przy wymianie plecionki okazalo sie ze wklad katalizatora byl stopiony wiec aby nie powodowal zbednych oporow przeplywu wykruszylem dziadostwo ze srodka ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-12-21 23:49:57 Jeśli na benzynie jest bogato, to na lpg rowniez bedzie, jesli to instalacja II lub wyzszej generacji i padła lambda. Komp gazowy tez kieruje się lambdą.
Bogatsza mieszanka (raczej 'nieco' bogatsza) daje wyższą moc. I niektóre kompy gazowe mają opcję 'sport' której włączenie powoduje niewielkie wzbogacenie mieszanki i nieco wyższą moc - kosztem większego zużycia paliwa. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-12-22 07:30:41
Albo i nie. Ja jeździłem ponad rok na jak to piszesz "zapchanym" katalizatorze i nic złego (poza złymi spalinami) się nie działo. Obecnie tłumikarz kata mi wywalił przy okazji wymiany układu wydechowego. A tak przy okazji - jak diagnosta mówi, że spaliny złe, to znaczy, że nie ma się do czego doczepić - czyli nie jest źle!!! |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-01-03 03:13:51 Niedługo wybieram się do gazowników bo dioda na przeł nie swici może przy okazji coś by mogli poradzic na spaliny na benzynie czy też oni niemogą ?
|
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-01-03 04:07:36 oni wlasciwie moga ci tylko sprawdzic jakie masz spaliny na pb ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-01-03 15:48:42
Olej to na najbliższe 11 miesięcy, a potem się zobaczy. |