| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
is155 IS 200 Dziergowice | 2005-12-29 18:31:11 Jeśli masz kontrolkę rezery w centralce to sprawdż czy kabel sygnałowy od wskażnika rezerwy nie jest gdzieś,,przetarty"co będzie owocowało zapalaniem diody przy zwarciu do masy. |
Garbusiarz VW garbus 1200 1966r Ostrów Mazowiecka | 2005-12-29 23:21:22 zamontuj sobie taką zwyczajną starą centralkę lovato, po co stosować elektronikę tam gdzie jej nie potrzeba?? |
rosck Z Poznań | 2005-12-30 01:23:30
ale ja mam reduktor elektronic - co kolwiek to znaczy - jest przy nim elektrozarór Jak to jest wtedy - przekrecam kluczyk i gaz leci - nie ma sygnału z cewki? Najciekawsze jest to ze gazownicy wymienili wszystko prucz rurek i dupa każe mi zostawic samochód i on pojezdzi i chce zobaczyj jak mu to sie stanie bo zawsze jak jade do niego t o jest wszystko ok. Co samemu w tej polsce sie nie zrobi to lipa - jakbym sam se nie mógł tego załozyć a oni tyle kasy za to biorą |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-30 08:14:26
Rosck, tak nie powinno być w normalnych warunkach, chyba, że wymusisz odpalanie awaryjne na LPG to wtedy przez chwilę gaz jest podawany do reduktora bypasem przez ten elektrozawór, o którym piszesz. Ale jeśli centralka nie dostanie sygnału z cewki lub czujnika obrotu wału, że silnik pracuje to zamyka elektrozawór i gaz już nie leci. Albo Masz padniętą/padającą centralkę, albo jakąś niesprawność w połączeniach elektrycznych wiązki (np. to co opisał IS155), albo pada ten elektrozawór na reduktorze. Ja jednak podejrzewam połączenia lub centralkę. |
rosck Z Poznań | 2005-12-30 12:24:37
Ale zamienili mi centralke i to samo było wymienili tez cewke od elektrozaworu i cały reduktor bo coś z nim było nie tak bo nie dało sie wyregulowac za bardzo wolnych obrotów.. Został jeszcze tylko elektrozawór przy butli i elektrozawór od paliwa. Teraz oni zganiają na mój przerywacz w aparacie albo na cewke WN- ze niby traci impuls. A czy jak zacznie sie to dziać to jak sprawdzić czy jakiś elektrozawór sie zamknoł czy nie - bo domyslam że musze sprawdzić czy dochodzi do niego prąd? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-30 13:08:02 To bardzo możliwe, że centralka gubi sygnał z cewki. Tyle, że jeżeli na Pb jeżdzi normalnie to wątpię, żeby to była wina cewki, raczej podłączenia. Jak się to zdarzy to weź miernik i sprawdź przejście omomierzem między cewką, a centralką. Ma być idealne połączenie. Zresztą i bez objawów na Twoim miejscu wziąłbym miernik w garść i posprawdzał wszystkie połączenia. Co do sprawdzenia zasilania, to podobnie, miernik w garść (voltomierz) i sprawdź czy cewka elektrozaworu na reduktorze dostaje napięcie (- do jednego styku cewki, + do drugiego styku cewki). Jak nie ma zasilania to centralka wyłącza, albo przerwa na wiązce. Niestety czy dochodzi impuls z cewki do centralki prostymi metodami pewnie nie sprawdzisz (krótki, o małej amplitudzie). Najłatwiej byłoby oscyloskopem. Wszystkimi elektrozaworami steruje centralka (przełącznik w kabinie) to od niej zależy, czy autko będzie jechać na LPG czy Pb.
Aha no sporo zależy od sposobu pobierania impulsu do centralki. Czasem jest to rozwiązane przez nawinięcie na jednym z kabli WN paru zwojów drutu (powstaje taka jakby cewka), w których indukowany jest impuls w momencie zapłonu. Jeśli ten impuls jest za słaby to też może gubić sygnał i wtedy można zastosować wzmacniacz impulsów, ale nie wiem jak to jest u Ciebie zrobione. [ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2005-12-30 13:13:12 ] |
rosck Z Poznań | 2005-12-30 13:14:53 Chyba znalazłem:
Przy butli jest elektrozawór i jeden kabel niebieski (zasilanie) idzie razem z kablem rezerwy do przodu do silnika i ten niebieski łaczy sie z + 2 pozostałych elektrozawórów i do centralki - to jasne Ale minus przy butli to sobie gazownicy przykrecili do wielozaworu przy butli pod jakąs tam jego srubke. Ale skąd on ma mase wziać jezeli dutla jest emaliowana i tam za bardzo chyba nie ma masy porzadnej. Bo chyba masy nie dostaje razem z tą rurka do gazu co sie łaczy z ekektrozaworem w komorze silnika a który jest niby przykrecony do błotnika. ps Impuls miałem nawiniety kabel na WN kabel ia tera mam na cewce od strony przerywacza a zasilanie centralki jest wzięte ze stuku zasilajacego cewke [ wiadomość edytowana przez: rosck dnia 2005-12-30 13:17:59 ] [ wiadomość edytowana przez: rosck dnia 2005-12-30 13:22:42 ] |
is155 IS 200 Dziergowice | 2005-12-30 13:35:18 |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-30 14:49:25 Po dłuższej rozmowie na pv okazało się, że nie jest to centralka Lovato tylko Digital protec trzypozycyjna. Ale dzięki za linka ![]() |