Głuche pukanie z tyłu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przejżałem archiwum i czegoś takiego nie znalazłem więc zasyszałem od jakiegoś czasu głuche puknięcia dobiegające z jednego z tylnych amortyzatorów, puknięcia te występują tylko przy hamowaniu silnikiem przy małej prędkości (np. jazda w korku). Nie bardzo wiem co to mogą być za stuknięcia ma ktoś może jakieś sensowne pomysły nie wiem, tuleje czy amortyzatory czy coś jeszcze i jak to zdiagnozować.

Mnie się wydaje że amortyzator ja ma ten sam problem temperatura spadła i terz mi tak trzeszczy czy stuka taki dziwny dzwięk jak by spręrzyna strzelała i to z jednej strony niewiem czy to to samo ale mnie się wydaje że to amortyzator

Masz rację coś czasami tak jakby delikatnie strzelało czy lekko trzeszczało ale nie jestem pewiem czy to sprężyny bo na postoju przy bujaniu nic się nie dzieje ale może się ktoś mądrzejszy wypowie.

No to widze ze nie jestem sam
Mam takie pukanie z tyłu jakby drążek od miotły odbił się od czegoś twardego. Posadzki albo ściany. Takie charakterystyczne głuche puknięcie. Zazwyczaj jak jadę po nierównościach . Obejrzałem auto na kanale, ale nic nie znalazłem. Może ktoś nas poratuje.
Acha! na postoju jak szarpie autem, to tego nie słychać. Ani w środku ani na zewnątrz. Tylko podczas jazdy...

miom zdaniem to sprezyny, ja miałem podobnie jak załozyłem sprezyny -40 to tez tak pukało, nastepnie wziołem obróciłem sprezyny i wszystko było git. domyslam sie ze nic nie robiliscie tam przy sprezynach, to moze obluzowały sie w gniezdzie, albo guma sie przetarła albo jakos przekrzywiła.
PS na parkingu pzy bujaniu autem u mnie tez niec nie było.

Zobacz tuleje metalowo-gumowe

Cytat:
2005-12-31 11:55:30, pawlito74 pisze:
Zobacz tuleje metalowo-gumowe

Witam - jak przedmówca rozważam (teoretycznie bo nie robiłem) dwie możliwości:
- tuleje metalowo-gumowe w tylnych wahaczach
- na końcu amortyzatora są tuleje metalowo- gumowe, więc tam moga być luzy (ze zużycia) i stuki.
pozdrawiam
Arturek
P.S. Daj znać jak rozwiążesz problem