MotoNews.pl
6 Wymiana płynu hamulcowego (74965/0) - NT

Wymiana płynu hamulcowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co ile km wymienia się płyn hamulcowy np. w E36 318i '93.

Cytat:

co 5 lat

Generalnie zalezy to od rodzaju plynu. Ten, ktory wlewa BMW powinien byc wymieniany co 2 lata. Przy okazji warto tez wymienic plyn wspomagania ukladu kierowniczego oraz plyn chlodniczy

.... i płyn w oponach.

Marcin, zupelnie nie rozumiem twojego dowcipu. Bynajmniej jest on nie na miejscu. Nie mozna twierdzic, ze dla wszystkich plynow okres pomiedzy wymianami wynosi 5 lat. Zalezy to od samego produktu. Dla popularnych plynow okres pomiedzy wymianami to 2 lata. Kazdy plyn zuzywa sie i traci swoje wlasciwosci.

zyggy ja wcale nie żartowałem. jak wiadomo wszystkim gazy, a wiec i powietrze, sa płynami i też zmieniaja swoje własciwości.

No coz, taki poziom forum jak jego moderatorow ...

Cytat:
No coz, taki poziom forum jak jego moderatorow ...

nie rozumiem zupełnie do czego to napisałeś. może wyjasnisz to wszystkim? pewnie przeczytają pilnie, a ja juz z całą pewnością.

przepraszam, nie dopisałem komentarza

Cytat:
2004-12-20 13:13:52, MARCIN_RADOM pisze:
jak wiadomo wszystkim gazy, a wiec i powietrze, sa płynami

każde ciało może przyjmowac postać stałą, ciekłą lub gazową,
ale twierdzenie że gazy są płynami to dosyć daleko idąca interpretacja

Cytat:
2004-12-20 12:36:29, MARCIN_RADOM pisze:
.... i płyn w oponach.

tutaj powinno być raczej "... i gaz w oponach".
Przy stosowaniu specjalnego gazu
do napełniania opon, np. "Secur Pneus", powinno się go też wymieniać.

Cytat:
2004-12-20 14:35:57, MARCIN_RADOM pisze:
nie rozumiem zupełnie do czego to napisałeś.

Marcin, przepraszam

Cytat:
twierdzenie że gazy są płynami to dosyć daleko idąca interpretacja

jto nie interpretacja tylko fakt. gazy zachowują cie jak ciecze, reagują jak ciecze i w obliczeniach traktuje się jako ciecze. gazy sa płynami! jeśli nie wierzysz to poczytaj co nieco z mechaniki płynów. zazwyczaj jest to pierwszy rozdział z definicjami w każdym podreczniku do tego przedmiotu. gdyby gazy nie były płynami byłoby dwa przedmioty nauczania: mechanika gazów i mechanika cieczy. jest jednak tylko jeden: mechanika płynów.

Cytat:
każde ciało może przyjmowac postać stałą, ciekłą lub gazową,

tak? to zamień mi w gaz beton, lub drewno.

Cytat:
2004-12-20 20:40:14, MARCIN_RADOM pisze:
tak? to zamień mi w gaz beton, lub drewno.

to tylko kwestia cisnienia i temperatury. Mysle ze nie warto o tym tutaj dyskutowac, bo odbieglismy od tematu postu
pozdrawiam

Cytat:
to tylko kwestia cisnienia i temperatury.

tak, choc betonu nie zamienisz w gaz nigdy, chyba że bombą atomową
a wracajac do tego twojego zdania
Cytat:
każde ciało może przyjmowac postać stałą, ciekłą lub gazową

to np kamfora nigdy nie jest cieczą. a taka przemiana z ciała stałego w gaz nazywa się sublimacją. niezbyt czesto takie cuda sie trafiają ale jednak. ot fizyka poprostu.
pozdrawiam

Marcin, fizyka to trochę szersza dziedzina niż tylko mechanika płynów i nie ogranicza się jedynie do naturalnych zjawisk występujących w przyrodzie.

Jeśli do swoich opon dolewasz lub wymieniasz w nich płyn to pewnie wiesz, co robisz. Ja pompuję gaz i samochód też dobrze jeździ.

Odnośnie płynu hamulcowego, weźmy na przykład Castrol Response DOT 4. Bardzo dobry płyn w przyzwoitej cenie. Jeśli producent płynu zaleca wymianę co 2 lata, dbając o bezpieczeństwo użytkownika pojazdu (i własną kieszeń oczywiście), to na jakiej podstawie twierdzisz, że należy go wymieniać co 5 lat?

czy płyn DOT 4 firmy Delphi jest w miare dobry, czy polecacie inne?

Zauważ pytanko :
Cytat:

Odpowiedź Marcian :
Cytat:
co 5 lat

Widzisz tu gdzieś nazwe płynu bo ja nie. Co 5 lat wymienia się orginalny płyn BMW, taki jaki leja w serwisie - o ile serwis nie leci na tanioche i leje byle co, wtedy wymieniamy co tyle ile zalecają. Czyli dla nich najlepiej 2 razy dziennie

Ja wymieniłem płyn zaraz po kupnie autka w sierpniu. Zamówiłem sobie w serwisie w Zabrzu orginalny płyn hamulcowy (39zł) taki co leją go w fabryce - bo chcieli mi wlać Mobila. No i producent zaleca wymiane tego płynu co 5 lat - natomiast kazdy inny płyn co 2 lata.

Cytat:
Ja pompuję gaz i samochód też dobrze jeździ

czyli też napełniasz opony płynem.

Cytat:
na jakiej podstawie twierdzisz, że należy go wymieniać co 5 lat?

na podstawie własnych testów, opinii fachwoców od płynów eksploatacyjnych.

Cytat:
producent płynu zaleca wymianę co 2 lata, dbając o bezpieczeństwo użytkownika pojazdu (i własną kieszeń oczywiście)

przede wszystkim o własną kieszeń. i wszystkie firmy tak robią, mimo iż w reklamach stawiaja bezpieczęństwo użytkownika na pierwszym miejscu.
pozdrawiam

Cytat:
Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

Ja pompuję gaz i samochód też dobrze jeździ

--------------------------------------------------------------------------------

czyli też napełniasz opony płynem.

notak sie składa że gaz to też płyn z naukowego punktu widzenia i jak ktoś myśli inaczej to cóż moge powiedzieć...

Wiekszych bzdur co Wy tu wypisujecie, dawno sie nie slyszalem. Dzieki chlopaki serdecznie sie usmialem. Gaz to płyn - dobre. Gaz moze miec forme plynna (ale nie jest plynem nadal jest gazem, ma tylko forme plynna) ale w wiekszosci przypadkow ma forme lotna!!!

Cytat:
2006-01-04 15:57:34, Jarek1234 pisze:
Wiekszych bzdur co Wy tu wypisujecie, dawno sie nie slyszalem. Dzieki chlopaki serdecznie sie usmialem. Gaz to płyn - dobre. Gaz moze miec forme plynna (ale nie jest plynem nadal jest gazem, ma tylko forme plynna) ale w wiekszosci przypadkow ma forme lotna!!!

Po co odgrzebujesz wątek z roku 2004? I jezeli kogoś oskarżasz bądź twierdzisz co twierdzisz to zacytuj zdania do których sie odnosisz... Bo ogólniki kazdy może sobie rzucić, gorzej gdy ma to poprzeć czymś.