Wycieraczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich mam pytanie czy w waszych omegach też zamarzają wycieraczki szyby przedniej ostatnio jeżdziłem i co pół godziny musiałem stawac i zrywać lód z gumek.

pozdrawiam dadas11

to sprawapogody nie wycieraczek, pewnie i jakosci płynu ale objaw typowy w zimie pozdrawiam Konrad

to normalka że tak , w samochodach w których wycieraczki się chowają pod maskę ego problemu nie ma bo wieje ciepło z pod maski także pozazdrościć innym

Ja zawsze odpalam silnik, dmuchawa na maxa i na czerwone pole, zamykam drzwi i odsniezam. Zanim odsnieze dach, maske, boki i tył to temp od wenw nagrzeje przednia szybe i wtedy wycieraczki nie sia juz przymarzniete.

Pozdrawiam Adrian

Dla mnie taka sytuacja jest nieznana. Jeszcze się nie spotkałem z zamarzaniem wycieraczek podczas jazdy. Ale to albo pogoda taka była akurat, albo silnik wycieraczek nie miał na tyle dobrego kopa, aby zerwać wycieraczki. Grom wie!

Jak się napalę jak Hajzer na Persil na tanie polskie płyny do spryskiwaczy to czasem się czuje jak królowa śniegu ....
Dla mnie to kwestia płynu .......przetestowałem już na klusce
Teraz leje denaturat i wode i nic nie zamarza

Zamarzaja, zamarzaja.

Valeo ma teraz jakies nowe wypasione takie wycieraczki, Winterblade, co maja taka gume co sie ich woda nie ima, no i rzekomo maja nie zamarzac.

A i fioletowy taniej wychodzi !!! Testowałem w Fiat 125p (to była maszyna) i działa!

----------------------------------
OGIEŃ NA TŁOKI I.............!!!

tez mi się wydawało że wycieraczki jak chowają się za maską to ciepłe powietrze z silnika powinny je podgrzać tak żeby nie zamarzały gumki na piórach ale tak nie jest

ps. miałem wcześniej golfa vr6 i było wszystko ok w zimie dziwne nie

Cytat:
wycieraczki jak chowają się za maską to ciepłe powietrze z silnika powinny je podgrzać

ale przecież tam jest uszczelka i wogole zabudowane....

pozdrawiam

Cytat:
2006-01-02 16:04:17, dadas11 pisze:
ps. miałem wcześniej golfa vr6 i było wszystko ok w zimie

Jaka jest roznica miedzy MV6 a VR6 ??
Oma wygodniejsza, nie? VR6stka troche twardawa jest ... co?
A jak z "konsumpcja" Pb i moca ??

Do tematu:
U mnie tez zamarzaja, strasznie mnie to wk... urza.
W Vectrze A z 91r maska jest wyzej niz wycieraczki, i tego problemu faktycznie nie ma.

Tu nie tyle chodzi o to że zamarzają gumy , ile o to ,że zamarza konstrukcja metalowa. Tradycyjna wycieraczka składa się z ponad 20 elementów. Nowej generacji wycieraczki składają się np z 7 elementów i mają zupełnie inną konstrukcję. Nie ma tam tyle połączeń które by mogły się usztywniać np od mrozu

różnica w jezdzie jest diametrala

golf vr6 krótki, twardy, zwinny na zakrętach mały w środku był też na automacie ale buta miał lepszego niż oma mv6 mniej miał koni ale i lżejszy zarł nie mało tyle co oma średnio gazu13-14l/100km co do komfortu omy to nie trzeb nikomu mówić inny świat mój był jakoś dziwnie awaryjny silnik dwa lata jezdziłem i sprzedałem bo studnia bez dna teraz testuje opelka narazie nie jest żle zobaczymy dalej co będzie