Pomużcie z track control i ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem od kilku dni z track control i ABS-zapalaja mi sie kontrolki ABS-u i TC w czasie jazdy,przy pierwszym odpalaniu.Nieraz odpale autko i po chwili sie zapalaja!o coz tym biega?moje autko to oma B 2.5v6 gaz!

u mnie sie tak dzialo z abs-em i byl uszkodzony przekaznik abs-u.

A mnie się wydaje że to problem z gazem. Ja bym pojechał do dobrego gazownika i podłaczył pod komp. Oczywiście możesz sobie sprawdzić oba systemy np na piachu.

Cytat:
A mnie się wydaje że to problem z gazem

u mnie tak było instalacja gazowa wywoływała błąd sterownika TC, jeżeli tak to może i wywoływać błąd ABS, tylko nasuwa się pytanie czy dawno masz instalkę i czy zaczeło się to pojawiać po jej założeniu, bo jeżeli nie to stawiał bym raczej na jakiś czujnik

DZIEŃ DOBRY!
Warto tak zacząć. Wszyscy czekamy z niercierpliwością na twój zarąbisty problem i spieszymy Ci odpowiedzieć bo przecież jesteś dla nas najważniejszy ..........

Jesli masz gas to go wywal i po kłopocie TC będzie działać i Abs tyż.

Cytat:
2004-07-10 21:50:25, ckk pisze:
Oczywiście możesz sobie sprawdzić oba systemy np na piachu.

ja sprawdzam oba systemy dosyć systematycznie - jakieś 5 razy dziennie i nie potrzebuję do tego piasku wystarczy nie jeździć na emeryta

mam w chwili obecnej ten sam problem , nie można skomunikowac sie z komp, po odlaczeniu bezp. od ABS-TC podswietlenie w desce rozdz. jest w ciemniejsze ale caly czas istnieje, po oczyszczeniu kostki wtykow do hydrauliki ABS i stukaniu w nia gasnie co pewien czas i ponownie sie zapala , jade we wtorek do kolejnego elektronika, ktory zdemontuje hydraulike i sprawdzi komp ABS. jak cos bede wiedzial wiecej dam znac

Ja mam automata i potrzebuję piaseczku

ja też mam automata i mnie nie trzeba piaseczku

... ale może w naszej wiosce smarują czymś asfalt

albo mi się do buta jakaś cegła przykleiła

Cytat:
2004-07-14 18:06:47, dARTi pisze:

ja też mam automata i mnie nie trzeba piaseczku

... ale może w naszej wiosce smarują czymś asfalt

albo mi się do buta jakaś cegła przykleiła

Eeee -olej ci pod koła wycieka. Albo płyn jaki.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

a ja się zastanawiałem czemu codziennie literek mobila muszem dolewać do silnika

to ja już wiem skąd te plamy pod samochodem a myślałem, że to pies skurczybyk tak mi sprytnie furaka podlewa codziennie

Sorki że odgrzebałem ten wątek ale...
no właśnie próbowałem wywołać reakcję układu TC na suchym i mi się nie udało (zarówno na gazie jak i benzynce), ciekawe czy to wina mniejszej mocy czy zbyt szerokich opon , dARTI na jakich oponkach śmigasz że ci się to udaje ?

na nowiutkich Dunlopach Sport SP9000 235/50/R16

mała rada: jeżeli asfalt jest ciepły, czysty i dobry jakościowo to na wyprostowanych kołach mogą być kłopoty, ponadto jeżeli oba koła równo zerwą przyczepność to trakcja może nie zadziałać bo oba czujniki (porównuje wskazania tylko tylnych) wskazują to samo więc dla TC jest wszystko OK

ale najlepiej testować podczas skręcania ... swoją drogą nie wierzę, że macie z tym problemy bo ja mam nawyk wyłączania TC kiedy wiem, że muszę szybko wyskoczyć ze skrzyżowania, bo przy włączonym na 80% będzie skucha

O.T. ciekawy przypadek miałem tydzień temu po deszczu: wyjazd z podporządkowanej, z prawej blisko 206-ka z lewej czysto; za 206-ką coś się telepie; szybka decyzja TC off pedal to the metal i... zebrał się... ale słyszę, że "szoruje"; myślę OK zaraz złapie i odjadę bez przypału ... szoruje... (chyba tylko lewa strona, bo skręcałem w lewo) ... 206-tka hamuje ... szoruje... ledwie się zbiera obciach jak chuj... szoruje... 206-tka metr za mną a ja nie jadę ... po jakichś 40 metrach (przedlużających się w nieskończoność) złapał i odjechałem nie oglądając się w lusterko (ze wstydu ). Kolo z 206 pewnie pomyślał, że mam z 50 koni pod maską

dARTi : hehe no niezly numer odwaliles zdeczko mala siara ale nic to zdarza sie

Ale ja tez jak mam gdzies dyla dac szybko to wylaczacze czasem TC. bo jednak jak sie wlaczy, to strasznie "gasi" auto. Tylko przy skrecaniu trzeba uwazac zeby za mocno bokiem nie odejsc i nie zahaczyc lampy albo przechodnia

Ale jak sie tak do 3k silnik wkreci i ruszy i potem bez hardcorown na przepustnicy, to idzie auto i sie TC tez nie wlaczy.

diro: ja nie wiem jak nie mozesz TC wlaczyc. Musi nie dzialac. Ale wtedy gume palisz przy byle zrywniejszym ruszaniu.

U mnie automat nie chciał zrywać przyczepności. Potrzebny był piasek albo woda. No ale ja miałem wąskie, stndardowe 205/65/15. Może na 235 byłoby inaczej

Btw, nie widzę związku między LPG, a układem ABS/TC. Oświecić mnie proszę.

Cytat:
2004-07-19 20:26:39, Kartos pisze:
U mnie automat nie chciał zrywać przyczepności. Potrzebny był piasek albo woda. No ale ja miałem wąskie, stndardowe 205/65/15. Może na 235 byłoby inaczej

Btw, nie widzę związku między LPG, a układem ABS/TC. Oświecić mnie proszę.

przy instalacji LPG II generacji TC nie dziala!

gdy zadziala TC komp steruje dawkowaniem benzynki , na lpg II gen komp nie ma wplywu na dawkowanie gazu

Cytat:
2004-07-19 20:26:39, Kartos pisze:

kidyś na 205/65/15 wywinąłem dwa bączki na asfalcie bez większego problemu... przy okazji niestety wypuściłem w kosmos przekładnię kierowniczą

swego czasu myślałem, że przy szerszych kapciach będzie trudniej stracić przyczepność przy starcie ale nie widzę różnicy... oczywiście tylko przy starcie hamowanie to kosmiczna różnica nie wspominając o zakrętach

no nie TC działa bo na piaseczku wszystko ok. raz nawet pezd domem znajomego wyłączyłem TC i pomyślałem sobie odjadę z ładnym poślizgiem jak przyjebałem w gaz to domu przez 15 min. nie było widać taki tuman się uniósł i znajomemu na chłupe wjebałem z 200 kg piachu nie wspominając o pozostawionych śladach - jak sobie przypomne to jeszcze mi wstyd

Cytat:
2004-07-19 21:20:34, disel pisze:
przy instalacji LPG II generacji TC nie dziala!
gdy zadziala TC komp steruje dawkowaniem benzynki , na lpg II gen komp nie ma wplywu na dawkowanie gazu

Ok, rozumiem.
Cytat:
keidyś na 205/65/15 wywinąłem dwa bączki na asfalcie bez większego problemu...

"Ja smoka miałem na myśli, Szrek!"

Tzn. ja ruszanie na wprost na suchym asfalcie miałem na myśli. Bączki to i maluchem można wykręcić, a nawet rozrusznikiem 2.0