Reduktor Zavoli

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W plynie chlodzacym pojawily sie male grudki przypominajace swoja konsystencja cos jak silikon albo guma do zucia.Jak wyjalem ze zbiorniczka wyrownawczego taka grudke na palce to przykleja sie i rozciaga sie jak guma do zucia.Stalo sie to mniej wiecej w tym samym czasie kiedy gaz przedostal sie do wody chlodzacej,mialem tak kilka razy nawet po calej nocy jak auto stalo w garazu i silnik byl zimny,to rano w zbiorniczku wody bylo po korek a weze twarde jak kamienie.Podejrzewam,ze to cos z reduktorem.Co ciekawe jezdze autem a taki przypadek mialem kilka razy czyli wynikaloby,ze gaz przedostal sie kilka razy do wody a teraz sie nie przedostaje?dlaczego?.No i skad te grudki,moze cos sie w reduktorze rozpuscilo.Uklad mam zalany plynem Borygo Eko(zielony)do wszystkich rodzajow chlodnic i byl niedawno zmieniany.Prosze o rade co to moze byc.Z gory dziekuje. .

podociagaj sruby na reduktorze mialem 3 przypadki rozszczelnienia zawoli wlasnie

Witam
Myśle, że to raczej uszczelka pod głowicą przepuszcza olej widziałem taki przypadek w BMW. Radze sprawdzić czy oleju nie ubywa...

Wlasnie,ze oleju nie ubywa wiec mysle,ze to nie bedzie uszczelka.Raz widzialem jak poszla uszczelka to z plynu zrobila sie taka emulsja a u mnie tak nie jest ,plyn jest czysty tylko te grudki wieksze i mniejsze.Poza tym czy olej w plynie tworzylby takie grudki jak guma do zucia?.Co do dokrecenia srub na reduktorze to polecil mi to macher ktory mi zakladal ta instalacje zebym tak zrobil.Nie byly odkrecona ale dalo sie je jeszcze dociagnac.Na jakis czas byl spokoj ale potem ten incydent z gazem sie powtorzyl a srob juz nie moge dociagnac bo musialbym ja urwac .