MotoNews.pl
3 9.5l/100km - co moze byc tego powodem? (157578/45) - NT

9.5l/100km - co moze byc tego powodem?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Czy to normalne aby silnik 1.6 8v CVH 91rok spalal 9,5 l/100km?
Jezdze przewaznie nie przekraczajac 4000 obr/min (przy zmianie biegu jedynie do ok4000obr ciagne) na trasie z Krakowa do Krzeszowic (60km w obie strony) czyli w krakwoie troche po miescie za krakowem juz srednio 80km/h.
Czy powodem mogla by byc sonda lambda? w trasie nie sprawdzalem ale kiedys za 100zl przejechalem 300km z groszami...
Aha atalzator mam pusty ale to chyba raczej tylko na sklad spalin wplywa gdyz sonda jest przed katem...

pozdrawiam

raczej nic nadzwyczajnego nie widze w twoim spalaniu!!:] a nawet powiem, ze ja bym chcial zeby moj tyle palil!!:]

Po prostu życie.
Mój to pali 10-12 litrów na sete,więc na twoim miejscu skakałbym z radości.

raczej normalne masz spalanie.. może ciutkę za wysokie... ale w normie

dzis mowil mi mechanik ze mam uszkodzona sonde lambde i ze musze wymienic ze to moze byc powod wiekszego spalania gazu jak i benzyny.

no jesli tak twierdzi mechanik to pytanie na jakiej podstawie to stwierdzil?? poddaj auto ANALIZIE SPALIN ,,, tak w moim przypadku bylo...i wyszlo ze kiepskie ma spaliny a powod to "walnieta" sonda lambda (byla pogieta ale kable sie trzymaly) ,
Po wymianie SPOX

mój min. pali 6,3 na autostradzie przy prędkości 110km/h, a tak średnio to 7,5-8l po mieście, ale poprzednie auto (GOLF GTI MKI) to max nawet 18l