Opony - zapytanko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko czy ktorys z kolegow smiga na Toyo PROXES T1R ( nastepczyni PROXES T1S ) ???
Bo mam zamiar takowe oponki zakupc i jestem ciekawy jak to sie spisuje ????
Myslalem tez o Yokohama V102A lub Bridgestone RE050A.

A moze polecacie cosik innego ???

Czekam na opinie

Pracowałem w firmie która zajmowała się oponami firmy Bridgestone i z pełną odpowiedzialnością mogę polecić te opony! Jedynym zażutem co do tych opon, może być to że są dość twarde, ale i TOYO i Yokohama też takowe są! Ale wracając do Brysia, to uważam że jest to jedna z najlepszych opon jakie istnieją!!! Z pełną odpowiedzialnością mogę to poświadczyć, ponieważ jeździłem na nich i jeśli chodzi o mokrą nawieżchnie, chyba nie ma sobie równych!!! Potwierdzeniem jest fakt że właśnie na Bridgestonach wychodzi SUBARU, PORSCHE i z rodzimych Vectra C. A Ja jak jeździłem Polonezem 2000, kiedyś jechałem w zajebistą ulewę, że woda lała się strumieniami ulicą, wszyscy jechali max 50, a Ja bez problemu 100km/h! (POWTAŻAM W POLONEZIE gdzie każdy wie jakie tam jest zawieszenie!).
Pozdrawiam i uważam że Bridgestony to dobry wybór!!!

Miałem (nie w omie - w bmw) najpierw toyo potem yokohamę, starsze modele. Przy "normalnej" eksploatacji nie widać pomiędzy nimi większych różnic, również w porównaniu z takim np michelinem pilot sport czy dunlopem sp sport.
na suchym wszystkie prowadziły się dobrze, osobiście stawiam na toyo - na dużych przeciążeniach zaczynały piszczeć ale "nie uciekały" z toru jazdy. Chyba że im się naprawdę pomogło
Z tego co pamiętam toyo b. szybko się skończyły
Jak szukasz super przyczepności, szukaj opon rajdowych na profesjonalnej mieszance, niestety - każda jest na inne warunki pogodowe, są drogie + błyskawicznie się zużywają...

A propo zużycia, to teraz dobre firmy oponiarskie produkują opony których przebieg szacowany jest na 30-40 tyś.km i chodźbyś chciał to więcej nie przejeździsz, no chyba że tylko muskasz gaz i hamulec. Innym faktem jest to, że praktycznie do końca opona trzyma się tak samo!

Ja tam bym sie raczej opieral na jakichs testach porownawczych niz na subiektywnych wrazeniach pojedynczych osob.

Bo steirdzenie "jechalem szybciej o iles tam od innych" wcale nie oznacza ze opony sa takie super. Poprostu ludzie jada wolno bo sa ostrozni, a ty np. wariat. Ja czesto tez jade duzo szybciej od innych w trudnych warunkach i wcale to nie oznacza ze mam super wywalone w kosmos opony. A i bywa czesto ze jade jak wszyscy i to wcale tez nie oznacza, ze nie jade szybciej bo opony juz nie daja rady.

Zmierzam do tego, ze opinie pojedynczych kierowcow sa mocno subiektywne. I tak naprawde jedyne co w takiej opinii moze byc obiektywne, to zuzycie opony, i to tez nie zawsze.

Jak szukalem opon letnich to przeoralem iles tam servwisow z oponami i testami. I sa czesto tzw. opinie kierowcow na temat danej opony. I naprawde ludzie potrafia wypisywac rozne rzeczy, od skrajnego zachwytu po skrajna negacje.

Dlatego testy, robia osrodki testowe lub zespoly z czasopism motoryzacyjnych, bo tam sie wszystklo mierzy a nie bada "na wyczucie".

Pozdrawiam,
Vino

Vino masz rację.

Ale - idealnie byłoby, gdyby te testy były robione dokładnie na takim samym egzemplarzu jak Twój (najlepiej jeszcze wraz z pompką, szmatką czy co tam wozisz w bagażniku np. dla takiego samego rozkładu masy )

Ustawienia zawieszeń (pochyleń, ... ) różnią się jednak pomiędzy autami, a to ma duży wpływ na zachowanie gum.

IMO i tak na 100% nie rozeznasz.
Zresztą, auta też są testowane, a ludziska kupuja nawet te gorsze, np. z pozycji 7x na liście niezawodności - jak ostatnio podali w telewizorze

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

No dokladnie tak.

Z drugiej jednak strony, kupujac, "o cos" sie trzeba oprzec.
Ale w tym przypadku duzo bardziej wiarygdny chyba bedzie test
przeprowadzony przez zespol testujacy, niz opinia "kogos tam".

Czesto i tak wygrywa "przychylnosc do marki" lub "okazyjna cena".

Dlatego pytam
ja np. mam bardo dobre wspomnienia z Brigestonami tylko ze w innym rozmiarze ( 175/50/13 ) i bylbym za ta firma ale moe opinie sa inne i warto sprobowac cegos innego ???
Roznica w cenie akurat tu nie gra duzej roli bo do najtanszych ten rozmiar nie nalezy

Rozumiem, ze to o letnie chodzi ?

Poprzednio smigalem na Michelin Pilotach i w sumie pozytywne wrazenia.

Teraz ma PZero Rosso i tez jestem zadowolony. Lubia popiszczec, ale trzymaja. W wodzie sprawuje sie dobrze/bardzo dobrze/super *.

Ze scieraniem to nie wiem, bo za krotko je mam.

Ludzie chwala tez dunlopy. Tylko wlasnie to takie gadanie
Gdzies byly linki do stron z testami opon. Na forum. Poszukaj i tam moze wtedy jak popatrzysz to wybierzesz. Bo tak to wiesz...