MotoNews.pl

Rozrząd w Espero1,5 i Lanosie 1,5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie wczoraj aż mnie zamurowało!
Przez przypadek zagadałem się ze znajomym co ma Lanosa 1,5 z 1998r.
I wiecie co tam pisze w książce serwisowej?
Wymiana paska rozrządu co 90.000km
Nie wierzyłem mu aż do momentu kiedy pokazał mi książkę.

Czy aby te silniki nie są takie same?

Znajomy który pracował w ASO daewoo mówił mi, że w esperynach tyż było przez jakiś czas co 90, a później zmienili na 60 bo się okazało że nie wytrzymują. Nie wiem czy w to wierzyć... Zresztą ostatnio w ASO innym tyż mechanior w ramach "pogaduch" napomknął, ze radzi zmieniać wcześniej niz zalecają - co 60. A w lanosach może o tym zapomnieli, czy jak...

Pytanko w temacie: czy przy pierwszej wymianie paska trzeba wymieniać cały rozrząd tzn. razem z rolkami czy tylko pasek? Mam przejechane 55 tys. i się przymierzam do wymiany... Jaki jest przecietny koszt takiej zabawy (poza autoryzowanym warsztatem...)

Cytat:
2005-09-17 17:04:10, Bobneter pisze:
Jaki jest przecietny koszt takiej zabawy (poza autoryzowanym warsztatem...)

taki sam albo wyzszy niz w autoryzowanym

Cytat:
2005-09-17 17:04:10, Bobneter pisze:
Pytanko w temacie: czy przy pierwszej wymianie paska trzeba wymieniać cały rozrząd tzn. razem z rolkami czy tylko pasek? Mam przejechane 55 tys. i się przymierzam do wymiany... Jaki jest przecietny koszt takiej zabawy (poza autoryzowanym warsztatem...)

W Katowicach w ASO na Bogucickiej 7 koszt wymiany samego paska rozrządu to 120 zł.
Ja po 8,5 roku i przejechaniu 55 tyś km, wymieniłem dla świętego spokoju wszystko, razem z pompą wody (dopiero po wymianie sie okazało że to było dobre posunięcie bo sie okazało ze ciekła).

-----------------
czasem tu zaglądam

Lanos 1.6, 50 tys km (3,5 roku), zajechana pompa wodna, rolka paska rozrządu, padnięta uszczelka pokrywy zaworów ))))
Wymiana wg instrukcji po 60 tys km.

Cytat:
2005-09-17 17:09:37, qbaj pisze:
taki sam albo wyzszy niz w autoryzowanym

Mi jeden mechanior powiedział ze za rozrząd w 1.8 zapłace 120+30 za pompe wody (sama wymiana) W koncu zrobiłem za 60 całosc... razem z wymianą plynu chłodniczego i paskiem klinowym.

Cytat:
2006-01-14 16:16:17, Czarek_Rej pisze:
Mi jeden mechanior powiedział ze za rozrząd w 1.8 zapłace 120+30 za pompe wody (sama wymiana) W koncu zrobiłem za 60 całosc... razem z wymianą plynu chłodniczego i paskiem klinowym.

Nawet wiem gdzie

-----------------
czasem tu zaglądam