Rozrząd w Espero1,5 i Lanosie 1,5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie wczoraj aż mnie zamurowało!
Przez przypadek zagadałem się ze znajomym co ma Lanosa 1,5 z 1998r.
I wiecie co tam pisze w książce serwisowej?
Wymiana paska rozrządu co 90.000km
Nie wierzyłem mu aż do momentu kiedy pokazał mi książkę.

Czy aby te silniki nie są takie same?

Znajomy który pracował w ASO daewoo mówił mi, że w esperynach tyż było przez jakiś czas co 90, a później zmienili na 60 bo się okazało że nie wytrzymują. Nie wiem czy w to wierzyć... Zresztą ostatnio w ASO innym tyż mechanior w ramach "pogaduch" napomknął, ze radzi zmieniać wcześniej niz zalecają - co 60. A w lanosach może o tym zapomnieli, czy jak...

Pytanko w temacie: czy przy pierwszej wymianie paska trzeba wymieniać cały rozrząd tzn. razem z rolkami czy tylko pasek? Mam przejechane 55 tys. i się przymierzam do wymiany... Jaki jest przecietny koszt takiej zabawy (poza autoryzowanym warsztatem...)

Cytat:
2005-09-17 17:04:10, Bobneter pisze:
Jaki jest przecietny koszt takiej zabawy (poza autoryzowanym warsztatem...)

taki sam albo wyzszy niz w autoryzowanym

Cytat:
2005-09-17 17:04:10, Bobneter pisze:
Pytanko w temacie: czy przy pierwszej wymianie paska trzeba wymieniać cały rozrząd tzn. razem z rolkami czy tylko pasek? Mam przejechane 55 tys. i się przymierzam do wymiany... Jaki jest przecietny koszt takiej zabawy (poza autoryzowanym warsztatem...)

W Katowicach w ASO na Bogucickiej 7 koszt wymiany samego paska rozrządu to 120 zł.
Ja po 8,5 roku i przejechaniu 55 tyś km, wymieniłem dla świętego spokoju wszystko, razem z pompą wody (dopiero po wymianie sie okazało że to było dobre posunięcie bo sie okazało ze ciekła).

Lanos 1.6, 50 tys km (3,5 roku), zajechana pompa wodna, rolka paska rozrządu, padnięta uszczelka pokrywy zaworów ))))
Wymiana wg instrukcji po 60 tys km.

Cytat:
2005-09-17 17:09:37, qbaj pisze:
taki sam albo wyzszy niz w autoryzowanym

Mi jeden mechanior powiedział ze za rozrząd w 1.8 zapłace 120+30 za pompe wody (sama wymiana) W koncu zrobiłem za 60 całosc... razem z wymianą plynu chłodniczego i paskiem klinowym.

Cytat:
2006-01-14 16:16:17, Czarek_Rej pisze:
Mi jeden mechanior powiedział ze za rozrząd w 1.8 zapłace 120+30 za pompe wody (sama wymiana) W koncu zrobiłem za 60 całosc... razem z wymianą plynu chłodniczego i paskiem klinowym.

Nawet wiem gdzie