| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan LPG User Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-11-24 12:17:00 Witaj!
Miełem kiedyś CC903 (gaźnik) z LPG Napisz jaka masz instalację. Prawdopodobnie wystarczy w Twoim przypadku podkręcić delikatnie obroty "jałowe" na wyższe, można też pobawić sie srubką prze parowniku. Napisz kiedy ostatnio zmieniałeś filterek gazu i kiedy spuszczałeś olej z parownika. Ile Masz przejechane na tej instalacji? Z tego co pamiętam, to moje CC nie spaliło mi nigdy więcej niż 8-9L |
kisztan LPG User Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-11-26 07:35:13 Piszesz, że regulujesz śrubę na przewodzie dolotowyym do filtra.
Zapewne chodzi Ci o śrubę na przewodzie doprowadzjącym gaz z parownika do mieszalnika, który masz wpięty w przewód pomiedzy puszką filtra, a gaźnikiem. Tą śrubą regulujesz ilość dostarczonego gazu. Jak dasz za dużo auto może się "zalewać" i dławić gdy dasz pedał gazu do spodu. Jak dasz za mało to też jest źle, autko będzie mułowate i w dodatku będzie Ci wypalac zawory. Najlepiej uetaliś tak by spalanie było tak ok. 8.0L Gazownicy bardzo często ustawiają zbyt ubogą mieszankę by mniej palił samochód, ale wtedy jazda może doprowadzić do skrajnego wyczerpania nerwowego. Lepiej mieć bogatszą mieszankę, niż ubogą, przynajmniej nie będzie Cię czekał w przyszłości remont głowicy (wypalony zawór)
Natomiast do regulacji wolnych obrotów masz śrubę na parowniku. Tam powinny być 2 takie pokrętła. Jedno służy właśnie do regulacji obrotów, a druga śrubka położona najniżej jest do spuszczania oleju. A i warto w samochodach gaźnikowych mieć podkręcone nieco wyżej wolne obroty.
W samochodach z wtryskiem odpowiada już za to komputer. |
robertd83 Wronki | 2005-11-26 13:23:31 no jak narazie to niby wszystko działa , nie gasnie .. ja tym samochodem nie jezdze tak czesto bo to samochod mojej przyszlej "żony" , ale wg tego co ona mowi to jak podkrecilem gaz ze dostaje go wiecej to skonczyly sie problemy z gasnieciem samochodu ... , a wiec teraz tylko trzeba sprawdzic spalanie i bedzie git .... a co do tej sruby do spuszczania oleju to powiem ci szczerze ze nie zwrocilem uwagi czy ona jest i gdzie .. ale w poniedziałek napewno sprawdze ... , jakbys mogl to napisz mi jescze co ile nalezy sposzczac olej ????Bo mam juz kulniete jakies 10000km i jeszcze tego nie robilem .. i jakie moge byc skutki jezeli tego nie zrobie?Czy ma to jakis wplyw na spalanie??? |
prohti Inowrocław | 2006-01-05 23:15:39 I co pali tobie mniej po tych wszystkich zabiegach.
Ja mam CC 900 gaźnik i pali mi 9l na 100-tke. Wydaje mi sie to dużo jak na tak małe autko. |
rosck Z Poznań | 2006-01-06 00:51:21
moze być mi zastava 1100 pali 12l i zejsc nie idzie paliwa paliło 10- to po miescie w trasy nie jechałem ejszcze |
fend18 gorzow | 2006-01-06 09:21:35
to jest taka plastikowa srubka na dole parownika pod pewnym katem jest wkrecona u mnie jest ona czarna ale na pewno bez problemu ja znajdziesz w koncu sa tylko dwie od regulacji obrotow i od spuszczania syfu, ja u siebie spuszczam raz na 3-4 miesiace ale nie jezdze duzo, jesli na prawde duzo jezdzisz to co miesiac mozesz spuszac, wazne zeby to robic na rozgrzanym silniku |