MotoNews.pl
10 Cinquecento = czołg ?? Ile jeszcze wymian ? (130722/0) - NT

Cinquecento = czołg ?? Ile jeszcze wymian ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem tu nowy i od razu zaczynam z nielada kłopotem. Mój cienias 900 gaznik po założeniu instalacji gazowej pali jak czołg. 10 litrów to minimum a 11-12 to norma. Instalacje mam ok 4 miesiace wiec nie sadze zeby cos było zjebane. Gazownik cały czas w nim cos poprawia reguluje i nadal dupa. Ostatnio wymienił mi "mikser" bo mówił ze za duzy jest. Jaki powinien byc mikser do 900-tki ? moze macie jakies propozycje dot ustawienia instalacji lub cokolwiek mi doradzcie. Z góry dzięki za pomoc.

filtr powietrza czysty??

Filterek czysciutki bo nowy tak samo jak świece. świece wybierał gazownik.

a ten cienias to ma gaźnik czy wtrysk ? jak wtrysk to mixer ma mieć średnice 34mm

[ wiadomość edytowana przez: bogdan123 dnia 2006-01-10 20:36:46 ]

Kolego napisz najpierw w jakich warunkach eksploatujesz auto. Jakie sa najczestsze przebiegi jednrazowe auta , czy jest to miasto itp. Jezeli sa to przebiegi typu 2-4 km , uruchamiasz auto z gazu a do tego "nosisz ciezkie obuwie" to nie powinienes sie dziwic ze uzyskujesz takie wyniki .Jednak jezeli takie spalanie masz na trasie to w to mi jest ciezko uwierzyc.

A mi pali 9l/ na 100 tez CC 900-tka na gaźniku, kolega ma taki sam model i pali 6,6l/ na 100km.
Wiec w czym tkwi róznica palenia u tych samych modeli inaczej.

Cytat:
2006-01-10 22:07:55, guttek pisze:
Kolego napisz najpierw w jakich warunkach eksploatujesz auto. Jakie sa najczestsze przebiegi jednrazowe auta , czy jest to miasto itp. Jezeli sa to przebiegi typu 2-4 km , uruchamiasz auto z gazu a do tego "nosisz ciezkie obuwie" to nie powinienes sie dziwic ze uzyskujesz takie wyniki .Jednak jezeli takie spalanie masz na trasie to w to mi jest ciezko uwierzyc.

Przebieg jednoroazowy nie jest duzy bo jeżdze nim głównie do racy ale to jest około 15 km w jedna strone. Rano i popoludniu. Co do cięzkich butów to jestem podono bardzo oszczednym i spokojnym kierowca wiec cięzkie buty to chyba nie do mnie. A to ze go pale na gazie a nie na benzynie to fakt ale chyba to nie jest przyczyna ze pali mi prawie 2 razy więcej. Aha no i jaki powinien byc ten mikser. Z tegoc o sie pytalem tego gazownika to jest to 34 mm. czy dobry ?

[ wiadomość edytowana przez: Jamal20 dnia 2006-01-11 20:08:18 ]

Jeśli go odpalasz na LPG, to na dzień dobry (zimą) dolicz sobie jakieś 2-3l/100 do spalania.

Czytajac posty na tym forum odnosze wrazenie ze duzo osób tu wyglasza swe opinie nie majac kompletnie zadnej podstawowej wiedzy na temat zasilania LPG . GAZ NIE LUBI KROTKICH PRZEJAZDOW. Instalacja gazowa uzyskuje swa sprawnosc gdy temp. silnika jest optymalna -mozna przyjac jako minimum pracy optymalnej 70 st C. Swieta prawde napisał kolega Danek ze uruchamiajac z gazu 2-3 dm3 trzeba na dziendobry dodac do zuzycia.Danek w jednym z postów napisał o tym aby zainstalowac sonde od termometru elektronicznego na parowniku -jest to swietny pomysl dla kolegow.Zobaczycie wtedy na wlasne oczy ile musicie przejechac km zanim parownik osiagnie wlasciwa temperature (ze swojej strony dodam by sprawdzic to na właczonym ogrzewaniu jak i na wyłączonym -zobaczycie co to znaczy miec cieplutko w aucie )
Jeszcze jedno - nie ma 2 takich samych aut - to ze jedno zuzywa 9 a drugie niby 6,6 zalezy od przebiegow jednorazowych ,zastosowanej instalki (parownika) jak i stanu technicznego silnika o czym wiele osob zapomina.
Realne zuzycie srednie na 100 km dla tego auta nalezy przyjac na poziomie 8 dm3 -tak twierdza osoby eksploatujace te samochodziki na lpg -i to jest realnem wynikiem skoro kazda z tych osob twierdzila ze to auto srednio palilo benzynki 7dm3 tak wiec cudow nie ma -na powietrzu jezdzic sie nieuda