Jakiś czas temu zmieniłem w DFie skrzynie biegów z 4 na 5 i wszystko było w porządku dopuki jeżdziłem sobie po mieście - kiedy wyjechałem w trase okazało się że jest ona jakaś krótka...
więc chodzi mi o to aby wykoncypować co to jest za skrzynia biegów dziwna która w moim fiacie 125p daje następujące osiągi:
na biegu 4
40 km/h przy 2000 obr/min
65 km/h przy 3000 obr.min
na biegu 5
55 km/h przy 2000 obr/min
80 km/h przy 3000 obr/min
(dane auta 125p MR`86, 1500 łańcuch, reduktor skrzyni biegów 5/11, most 10/41, opony 175/13)
podobno miała to być skrzynia od poloneza gsi ale... wątpię
czy ktoś potrafi mi podać jakie były przełożenia skrzyni w Polonezie GLD -takie same jak w zwykłym ?
Proszę o pomoc
licznik nie przekłamuje bo sprawdzałem czy jadąc z tą samą prędkością dwoma samochodami wskazania będą podobne - i były
pomocy
[ wiadomość edytowana przez: Szepiet dnia 2006-06-09 20:43:59 ]
[ wiadomość edytowana przez: Szepiet dnia 2006-06-09 23:54:27 ]
[ wiadomość edytowana przez: PAGAN dnia 2006-06-10 21:56:35 ]

, historia wyglądała tak:
- most, wał, podpory ale nie wykazywały one oznak zużycia... zanim doszedłem że to reduktorek trochę to trwało - okazało się że trzeba przecież oprócz reduktorka wymienić także ślimak na wałku w skrzyni... No ale skrzynia z właściwym ślimakiem została na Podlasiu toteż ze skrzyni znajomego z poloneza 1500 borewicza w której nie działał 1i2 bieg wymontowałem tenże ślimak nabiłem na wałek i założyłem reduktor - także jedyne co wiem że jest tam teraz przełożenie 5/11 na przekładni prędkościomierza ale jakie ma być to już się musze Was zapytać
bo równie dobrze mogłeś jechać na III biegu tylko że na dużych obrotach. Druga sprawa to średnica kół, jak masz mniejsze koła to musisz mocniej kręcić żeby utrzymać prędkość jazdy. Np. koła 175 dawały o ok. 8% większą prędkość niż 185/70 (albo trzeba było wyżej wkręcać silnik).
)