Naprawdę duperelka, ale uciążliwa....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Moim zmartwieniem jest klapka na przednim zderzaku (pod zderzakiem?), która przykrywa hak do holowania. Kilka razy mi juz odskoczyła, ale nie odpada całkowicie ponieważ trzyma się na takich plastkikowych "zawiasach". Trudno było ją zaczepić na powrót i generalnie coraz częściej odwala się (szczególnie gdy parkując zahaczę o jakąś kupę śniegu). Nie wiam jak ta część się nazywa, żeby wpisać do wszykiwarki. Próbowałem różnych wersji ale żadna nie wyszukuje mojego problemu...
Wiem, że to pryszcz w porównaniu do innych problemów, ale może ktoś miał podobnie i sobie jakoś poradził.

[ wiadomość edytowana przez: orest dnia 2006-01-04 15:25:29 ]

Cytat:
2006-01-04 15:20:13, orest pisze:
Witam Moim zmartwieniem jest klapka na przednim zderzaku (pod zderzakiem?), która przykrywa hak do holowania. Kilka razy mi juz odskoczyła, ale nie odpada całkowicie ponieważ trzyma się na takich plastkikowych "zawiasach". Trudno było ją zaczepić na powrót i generalnie coraz częściej odwala się (szczególnie gdy parkując zahaczę o jakąś kupę śniegu). Nie wiam jak ta część się nazywa, żeby wpisać do wszykiwarki. Próbowałem różnych wersji ale żadna nie wyszukuje mojego problemu... Wiem, że to pryszcz w porównaniu do innych problemów, ale może ktoś miał podobnie i sobie jakoś poradził. [ wiadomość edytowana przez: orest dnia 2006-01-04 15:25:29 ]

Ke?
Ale o ssso choziiii?
Odpada Ci i co? Chcesz wiedzieć jak ja dobrze założyć?
A może masz problem z wyszukiwarką?

Napisz jaśniej.

Mozesz:
a) przykrecic ja wkretem
b) przykleic
c) wymontowac na stale i jezdzic z dziura
d) kupic nowa jesli ma wylamane zatrzaski
e) kupic nowy zderzak jesli ma polamane otwory na zatrzaski
f) kupic zderzak od "C" - tu klapka jest profi i nie wylata

... tudziez zmiksowac wszystko i np przykleic nowy zderzak od "C" z wymontowana klapka, dla pewnosci wzmacniajac spoine kilkoma wkretami

dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.
Pytanie istotnie było duperelowate - zgodnie z nazwą tego rodziału forum.
Ta klapka ma wszystkie zatrzaski, ale chyba się wypatrzyła, bo z ledwością wskakują na swoje miejsce, by po nie długim czasie znowu wypaść. Wkurzające! Nie lubię jednak w swoją Omegę wkręcać jakichś ciał obcych w postaci wkrętów, a zaklejać nie chcę bo hak mozę się kiedyś przydać. Chyba pozostaje mi zakup nowego zderzaka, bo nigdzie nie mogę dostać samej klapki.
Jeszcze raz dzięki.

samą klapkę możesz dostać np. tutaj, ja w ten sposób kupiłem klapkę w tylnym zderzaku; możesz też kupić w oplu za bodajże 169 pln

Cytat:
2006-01-05 12:27:36, Immo pisze:
...możesz też kupić w oplu za bodajże 169 pln

Bodajże nie. Chyba że w ciągu ok. roku tak poszły w górę.
W czasie tamtej zimy, podczas powrotu ze spotu Poznań ( ) oberwałem puszką z farbą, spadniętą z TIR'a, która to puszka wyrwała moją klapkę.

Kupiłem w ASO - ceny dokładnie nie pamiętam ale nie porażała, kilkadziesiąt pln?. Są oczywiście dwa rodzaje - pod lakier i czarna, w różnych cenach.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

taką cenę podał mi ASO (nie pamiętam który) we Wrocku jesienią 2004 za klapkę do malowania zaskoczyło mnie to "letko", w końcu ile może kosztować kawałek wygiętego plastiku...

eeeee
to naprawdę już wyczerpująca odpowiedź
wielkie dzięki i do usłyszenia (przeczytania???)

mało propozycji podał DrA ?

W październiku ub.r. płaciłem za tą zaślepkę 47 zł.

Cytat:
2006-01-05 23:24:15, MEGA_3 pisze:
mało propozycji podał DrA ?

Przecież napisałem, że dziękuję... ?

Jeśli klapka posiada wszystkie wypusty do zatrzaśnięcia to można ją spróbować podgrzać np. opalarką i delikatnie podgiąć te wypustki które odpowiadają za jej trzymanie na miejscu, po ostygnięciu plastik stwardnieje i powinien "zapamiętać " nowe ustawienia i i tzrymać się w zderzaku. Można też jeśli trzeba podgiąć samą klapkę.

Cezik
Dzięki, twój pomysł prosty ale skuteczny. Zadziałał. Plastik zapamiętał nowe ustawienia i na razie klapka się trzyma na miejscu. Zobaczymy co będzie dalej. Jeśli do zlotu wyrobi to masz u mnie browarka....

Cieszę się że mogłem pomóc, ale mama jeszcze jedną radę dla ciebie otóż dobrze jest także nawiercić bardzo cieniutkim wiertełkiem klapkę i zderzak i przywiązać klapkę do zderzaka żyłką wtedy nawet jak ci klapka wypadnie ze zderzaka to jej nie zgubisz tylko będzie sobie dyndała na żyłce i będziesz mógł ja zpowrotem włożyć na miejsce. Ja niestety swoją już zgubiłem ponieważ nie przywiązałem jej a oryginalny zaczep miałem urwany Pozdrawiam.