Pomoc w wyborze anteny.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.

Mam taki problem. Posiadam CB Radio Midland Alan 48 Plus i nie wiem jaka antene do tego dopasowac zeby wszystko dobrze odbieralo. Na allegro jest tego pelno, ale zupelnie zglupialem co kupic Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziekuje.

Antenke musisz dobrac indywidualnie do samochodu. bo to co sie dobrze zestroi u kogos to nie musi u ciebie. W serwisie beda wiedziec co robic

panowie wolne żarty - nic nie trzeba pasowac
napisz o jakiej antenie myślisz
jaka długoś ,magnes czy montowana w dach

zresztą mnóstwo opinni jest na forum

[quote]
2006-06-10 14:26:40, crafenberg pisze:
panowie wolne żarty - nic nie trzeba pasowac napisz o jakiej antenie myślisz jaka długoś ,magnes czy montowana w dach zresztą mnóstwo opinni jest na forum

Kolego, nie kazda antenka z nie kazdym samochodem chce sie dobrze zestroic i nie sa to wolne zarty.

[quote]
2006-06-10 14:26:40, crafenberg pisze:
panowie wolne żarty - nic nie trzeba pasowac napisz o jakiej antenie myślisz jaka długoś ,magnes czy montowana w dach zresztą mnóstwo opinni jest na forum

Kolego, nie kazda antenka z nie kazdym samochodem chce sie dobrze zestroic i nie sa to wolne zarty.

Cytat:
2006-06-10 21:58:50, pawel0240 pisze:

Tak? No to miło, ale może w takim razie doradzisz Koledze jaką konkretnie antene ma dobrać do konkretnego samochodu, a nie piszesz że ma dobrać do samochodu i nic więcej z tego nie wynika A to że w serwisie będą wiedzieli... Wątpię, wcisną mu to co im akurat zawala, niestety mało jest rzetelnych serwisów. A zresztą nie sądzę aby chciał kupować antenę w serwisie i słono przepłacać, skoro na allegro czy w sklepach internetowych może kupić dużo dużo taniej.

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2006-06-10 22:06:25 ]

Jeśli jest kiepska antena to nigdzie się nie będzie dobrze stroiła. Ostatnio kupiłem sobie badziew za 37 zł i SWR nie chce zejść poniżej 3,0. Wynika z mojej zabawy że bat jest za krótki bo wsuwając go głębiej wychodzi nawet 3,5.
Stroiłem ją do dwóch radyjek i na kilku samochodach ale wynik jest powtarzalny.

Pomimo tak wrednego SWR mam zasięg kilku km z 1W. mocy wychodzącej .

trzeba rozgląda się za sprawdzonymi antenami takich firm jak:
president, sirio, czy midland
na magnesie są też dobre hustler-y i wilsony
sam wcześniej miałem wilsona na Almerze n16 i latał bez zarzutu
teraz mam 150cm sirio i jest super
kumple też jeżdzą z antenami powyższych firm i nie słyszałem jeszcze żeby któraś z anten źle działała bo jest inna bryła samochodu --swr od 1,4 na zwykłych antenach----do swr 2.0 na magnesie bez poprzedniego strojenia
co do strojenia to swr w antenach lata jak w kalejdoskopie -stroisz antenę jesienią a na wiosnę SWR jest już przy 2,0

a serwis to serwis muszą z kogos się utrzymywac