Dziwny odgłos w 1.8 TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko:
Jak odpalam swojego Essiego to na wolnych obrotach (na luzie) raz na jakiś czas jest takie mocniejsze udeżenie silnika. Do tego troszkę nierówno pracuje. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jak już się rozgrzeje to tego udeżenia prawie nie ma, przynajmniej bardzo rzadko się zdaża. Czy ktoś z Was miał coś podobnego ?
Cóż to może być ?
Dodam tylko, że rocznik 1997 a po oględzinach u mechanika mogę ztwierdzić, że silnik nie jest zjechany.

[ wiadomość edytowana przez: walkman dnia 2006-01-11 18:59:41 ]

Cytat:
2006-01-11 18:54:51, walkman pisze:
Mam pytanko: Jak odpalam swojego Essiego to na wolnych obrotach (na luzie) raz na jakiś czas jest takie mocniejsze udeżenie silnika. Do tego troszkę nierówno pracuje. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jak już się rozgrzeje to tego udeżenia prawie nie ma, przynajmniej bardzo rzadko się zdaża. Czy ktoś z Was miał coś podobnego ? Cóż to może być ? Dodam tylko, że rocznik 1997 a po oględzinach u mechanika mogę ztwierdzić, że silnik nie jest zjechany.

Ciężko stwierdzić, przyczyn może być wiele.
1. Zawieszający się wtryskiwacz, zamiast zamknąć dopływ paliwa wleje za dużą dawkę i silnik się zakrztusi.
2. Idąc w drugą stronę za mała dawka paliwa w jednym cylindrze, co może być spowodowane nierównomiernym ustawienem dawki paliwa na pompie.

Do tego pewnie jeszcze kilka innych przyczyn.
Oczywiście to tylko domysły.

Czy na stacji diagnostycznej będą w stanie to stwierdzić ?
Jakie badania trzeba zrobić ? Zawartośc spalin ? Komputer ? Wtrysk ?

sprecyzuj to stukanie(tak jakby zawory nieporegulowane), regularne czasami na zimnym silniku i po kilku min. przestaje?

Mniej więcej tak. Po chwili, tzn. jak się nagrzeje, to już nie wali. Właściwie to nie stukanie tylko takie pojedyncze uderzenia co jakiś czas. Charakterystyczne bo dźwięk inny niż normalna muza z diesla i dokładnie pojedynczy, basowy, głęboki odgłos.
Chyba dokładniej się nie da

to niestety nie pomoge

Cytat:
2006-01-11 22:09:16, Kleszczak pisze:
to niestety nie pomoge

Nie ta tonacja...

Cytat:
2006-01-12 07:51:35, mariobros pisze:
Nie ta tonacja...

nie rozumiem

Cytat:
2006-01-12 11:49:04, Kleszczak pisze:
nie rozumiem

To był całkowity OT. Autorem postu jest nomen omen walkman, Ty prosiłeś o dokładny opis dźwięku, jaki temu stukaniu towarzyszy, kolega walkman pisał coś o "basowym dudnieniu" i "muzie innej niż w dieslu", na co Ty z kolei odpowiedziałeś, że w takim układzie nie pomożesz Skojarzyło mi się to z zagadką muzyczną , której ktoś nie odgadł, bo zagrano nie w tej tonacji

aaaaa....jaaakaa to melodiaaa