| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-01-11 19:04:40 Ktoś miał dylemat czy można zmienić sam dowód czy trzeba kupować nowe tablice i dowód.
otóż okazuje sie że można zmienić sam dowód.... bez konieczności zmieniania tablic Nie wiem kto był ale może mu się przyda.. klikkkkk |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2006-01-11 20:45:42 Jakie są podstawy prawne aby urząd nie przymuszał przy kończącym sie dowodzie do wymiany tablic na białe.Rok temu właśnie mnie to spotkało.Interwencja a Urzędzie wojewódzkim nie pomogła.Twierdzili że Samorząd Województwa podjął taką decyzję.Ale w sąsiednim powiecie nie trzeba było zmieniać tablic.Pod koniec tego roku kończy mi sie w kolejnym samochodzie dowód i chciałbym powalczyć. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-01-11 21:05:11
Trzeba było napisać wniosek o wymianę dowodu przy zachowaniu dotychczasowego nr rej.. Jeśli by odmówili to powinni podać podstawę prawną - tak mi się przynajmniej wydaje. |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2006-01-11 22:07:19 Pomysł dobry.Zastosuję.Dzięki. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-01-12 01:26:21 ja mialem identyczna sytuacje rok temu..skonczylo mi sie miejsce na pieczatki..dostalem nowy dowod bez zmiany numerow..i bez zadnej łaski |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-01-12 06:39:20 Rysiek2 - nie na Tobie leży udowodnienie potrzeby wymiany blach, lecz na nich. Niech Ci pokażą, gdzie jest to napisane, a jakiś tam ichni sejmik jest podejrzewam za malutki, żeby wydawać takie zarządzenia. |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2006-01-12 06:57:52 A ja we wrześniu wymieniałem dowodzik na nowy i ani nikt niezapytał !! czy chce nowe blachy !!!
Raffsa |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2006-01-16 12:24:50 Mozna sam dowód wymienic. Ch ci do tego ze oni sobie cos tam chcą. Chyba ze za darmo to mozna rozwazyc
|
Rysiek2 Dzierżoniów | 2006-01-16 14:20:42 Otóż wg mojego wydz.komun.nie-jak ktoś nie wierzy to tel.074-832-52-12 lub 13.Podobno jest to ujęte w DZ.U 192 paragraf 9 punkt 2.Może ktoś siedzi w tych przepisach.A może Polska to już kraj powiacików-albo gorzej ,już tak daleko zaszło zdebilenie urzędnicze. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-01-16 14:22:52
Z którego roku? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-01-16 14:34:44 Już wiem:
§ 7. W przypadku wydawania wtórnika dowodu rejestracyjnego z powodu utraty lub zniszczenia dotychczasowego dowodu rejestracyjnego organ rejestrujący przyjmuje wniosek właściciela pojazdu po przedstawieniu dokumentów określonych w rozporządzeniu o rejestracji pojazdów i: 1) zamieszcza w bazie danych informacje o utracie dowodu rejestracyjnego, jeżeli dotychczasowy dowód rejestracyjny został utracony, lub unieważnia zniszczony dowód rejestracyjny, jeżeli dotychczasowy dowód rejestracyjny został zniszczony; 2) pobiera określone przepisami opłaty; 3) przepisy rozporządzenia o legalizacji tablic rejestracyjnych stosuje odpowiednio; 4) wystawia zgodnie z zasadami określonymi w § 11 nowy dowód rejestracyjny, zachowując dotychczasowy numer rejestracyjny pojazdu; 5) zamieszcza w bazie danych informacje, zgodnie z zakresem określonym w § 3 rozporządzenia, o wydaniu wtórnika dowodu rejestracyjnego; 6) wydaje, za pisemnym potwierdzeniem właściciela pojazdu w karcie informacyjnej pojazdu, wtórnik dowodu rejestracyjnego. § 8. W przypadku wydawania wtórnika pozwolenia czasowego z powodu utraty lub zniszczenia dotychczasowego pozwolenia czasowego organ rejestrujący wystawia nowe pozwolenie czasowe, zachowując dotychczasowy numer rejestracyjny pojazdu i termin czasowej rejestracji. Przepisy § 7 stosuje się odpowiednio. § 9. W przypadku wydawania dowodu rejestracyjnego z powodu braku miejsca na kolejne wpisy terminów następnego badania technicznego organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu: 1) wystawia zgodnie z zasadami określonymi w § 11 nowy dowód rejestracyjny, zamieszczając termin następnego badania technicznego na podstawie wpisu w dotychczasowym dowodzie rejestracyjnym, jeżeli termin ten nie upłynął, albo 2) wystawia zgodnie z zasadami określonymi w § 11 nowy dowód rejestracyjny, zamieszczając termin następnego badania technicznego na podstawie przedstawionego zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu. A buraki jak tego nie wiedzą niech zajrzą do: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz. U. z dnia 14 listopada 2003 r.) |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2006-01-16 15:46:48 Piotrek dzięki-czyba im szczena opadnie. |