MotoNews.pl

Kończące sie miejsce w dowodzie rej. a czarne blachy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ktoś miał dylemat czy można zmienić sam dowód czy trzeba kupować nowe tablice i dowód.

otóż okazuje sie że można zmienić sam dowód....
bez konieczności zmieniania tablic

Nie wiem kto był ale może mu się przyda..

klikkkkk

Cytat:
otóż okazuje sie że można zmienić sam dowód.... bez konieczności zmieniania tablic

No tak jest. Ja miałem taki problem rok temu, no i mam stare blachy i nówka dowodzik.

Jakie są podstawy prawne aby urząd nie przymuszał przy kończącym sie dowodzie do wymiany tablic na białe.Rok temu właśnie mnie to spotkało.Interwencja a Urzędzie wojewódzkim nie pomogła.Twierdzili że Samorząd Województwa podjął taką decyzję.Ale w sąsiednim powiecie nie trzeba było zmieniać tablic.Pod koniec tego roku kończy mi sie w kolejnym samochodzie dowód i chciałbym powalczyć.

Cytat:
2006-01-11 20:45:42, Rysiek2 pisze:
Jakie są podstawy prawne aby urząd nie przymuszał przy kończącym sie dowodzie do wymiany tablic na białe.Rok temu właśnie mnie to spotkało.Interwencja a Urzędzie wojewódzkim nie pomogła.Twierdzili że Samorząd Województwa podjął taką decyzję.Ale w sąsiednim powiecie nie trzeba było zmieniać tablic.Pod koniec tego roku kończy mi sie w kolejnym samochodzie dowód i chciałbym powalczyć.

Trzeba było napisać wniosek o wymianę dowodu przy zachowaniu dotychczasowego nr rej.. Jeśli by odmówili to powinni podać podstawę prawną - tak mi się przynajmniej wydaje.

Pomysł dobry.Zastosuję.Dzięki.

ja mialem identyczna sytuacje rok temu..skonczylo mi sie miejsce na pieczatki..dostalem nowy dowod bez zmiany numerow..i bez zadnej łaski

Rysiek2 - nie na Tobie leży udowodnienie potrzeby wymiany blach, lecz na nich. Niech Ci pokażą, gdzie jest to napisane, a jakiś tam ichni sejmik jest podejrzewam za malutki, żeby wydawać takie zarządzenia.

A ja we wrześniu wymieniałem dowodzik na nowy i ani nikt niezapytał !! czy chce nowe blachy !!!

Raffsa

Mozna sam dowód wymienic. Ch ci do tego ze oni sobie cos tam chcą. Chyba ze za darmo to mozna rozwazyc

Otóż wg mojego wydz.komun.nie-jak ktoś nie wierzy to tel.074-832-52-12 lub 13.Podobno jest to ujęte w DZ.U 192 paragraf 9 punkt 2.Może ktoś siedzi w tych przepisach.A może Polska to już kraj powiacików-albo gorzej ,już tak daleko zaszło zdebilenie urzędnicze.

Cytat:
2006-01-16 14:20:42, Rysiek2 pisze:
DZ.U 192 paragraf 9 punkt 2.

Z którego roku?

Już wiem:

§ 7. W przypadku wydawania wtórnika dowodu rejestracyjnego z powodu utraty lub zniszczenia dotychczasowego dowodu rejestracyjnego organ rejestrujący przyjmuje wniosek właściciela pojazdu po przedstawieniu dokumentów określonych w rozporządzeniu o rejestracji pojazdów i:
1) zamieszcza w bazie danych informacje o utracie dowodu rejestracyjnego, jeżeli dotychczasowy dowód rejestracyjny został utracony, lub unieważnia zniszczony dowód rejestracyjny, jeżeli dotychczasowy dowód rejestracyjny został zniszczony;
2) pobiera określone przepisami opłaty;
3) przepisy rozporządzenia o legalizacji tablic rejestracyjnych stosuje odpowiednio;
4) wystawia zgodnie z zasadami określonymi w § 11 nowy dowód rejestracyjny, zachowując dotychczasowy numer rejestracyjny pojazdu;
5) zamieszcza w bazie danych informacje, zgodnie z zakresem określonym w § 3 rozporządzenia, o wydaniu wtórnika dowodu rejestracyjnego;
6) wydaje, za pisemnym potwierdzeniem właściciela pojazdu w karcie informacyjnej pojazdu, wtórnik dowodu rejestracyjnego.

§ 8. W przypadku wydawania wtórnika pozwolenia czasowego z powodu utraty lub zniszczenia dotychczasowego pozwolenia czasowego organ rejestrujący wystawia nowe pozwolenie czasowe, zachowując dotychczasowy numer rejestracyjny pojazdu i termin czasowej rejestracji.

Przepisy § 7 stosuje się odpowiednio.

§ 9. W przypadku wydawania dowodu rejestracyjnego z powodu braku miejsca na kolejne wpisy terminów następnego badania technicznego organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu:
1) wystawia zgodnie z zasadami określonymi w § 11 nowy dowód rejestracyjny, zamieszczając termin następnego badania technicznego na podstawie wpisu w dotychczasowym dowodzie rejestracyjnym, jeżeli termin ten nie upłynął, albo
2) wystawia zgodnie z zasadami określonymi w § 11 nowy dowód rejestracyjny, zamieszczając termin następnego badania technicznego na podstawie przedstawionego zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu.

A buraki jak tego nie wiedzą niech zajrzą do:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 27 września 2003 r.

w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach

(Dz. U. z dnia 14 listopada 2003 r.)

Piotrek dzięki-czyba im szczena opadnie.