MotoNews.pl
8 Dziwnie buczy :( (127908/45) - NT

Dziwnie buczy :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

powoli mam dość tego autka , jeszcze nie zdąrzyłem zrobić jednego a zaczyna dziać się z drugim. Mianowicie, gdzieś przy 1500 obr/min słychać dziwne buczenie, niezależnie od tego czy stoje czy jadę, a odgłos dochodzi z silnika . Po przekroczeniu tej magicznej liczby dźwięk ustaje.

Co to może być?

pozdrawiam
Czester

otwoz maske i posluchaj moze to jakies lozysko np alternatora czy paska

Wydaje mi sie, ze to buczenie pochodzi z takiej czarnej plastikowej skrzyneczki w silniku, ktora ma cos wspolnego ze spalinami czy cuś

Viking79 - właśnie do tego samego wniosku doszedłem, dotknąłem jej i jak ręką odjął , ale to nie rozwiązuje chyba problemu ? .

Czester

mały upik, bo kurde nadal buczy. Jeśli to ta część o której mówi Viking to ile ona kosztuje itd..

Pozdrawiam
Czester

Witam,

a mi nadal coś buczy. Co zdążyłem zaobserwować to to, że jest on bardziej wyraziste na zimnym silniczku niż na ciepłym.

Odnośnie tego co zaproponował Viking, to z tego urządzonka wydobywają się spaliny, przez taki otworek z siateczką, któremu towarzyszy prykanie. Gdy zatkam otwór, silnik się rozgrzeje (tego nie jestem w 100% pewien), lub działa na gazie to tego nie ma.

Poprosze o jakieś sugestie. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Czester

Nie wiem czy czytałeś ale chłopaki mają podobny problem.
Klik

Witam,

postanowiłem wrócić do tematu, bo nie znalazłem rozwiązania , a samemu dość trudno, bo jak napisałem to buczenie milknie ( nie znika) po rozgrzaniu silnika i jest wyraźniejsze gdy wolno się rozpędza samochód (na luzie prawie tego nie ma), a gdy szybciej przyspiesza to tego nie ma bo szybko mija tą magiczną granicę.

Zaczyna i kończy się ono ok 1500 obr/min. Z tego co zdąrzyłem zaoserwować (usłyszczeć), to gdy się pojawia, to mmożna je odczuć po siedzeniem (tak mi się zdaje).

Pozostaje również problem nieszczęsnej puszeczki od recylkulacji spalin. Bulgocze i bulgocze, z takiej tuejki wydobywają się spaliny, gdy się ją zatka to ustaje, do momentu odstawienia palucha, następnie zanika gdy sam. sie rozgrzeje.

pzdr
Czester.

p.s. silnik 1.3 mk7