Zmiana kierownicy w accencie 96

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich !

chcialbym zmienic kierownice w moim accencie, seryjne kolo jest bez poduchy bardzo prymitywne psujace design deski rozdzielczej. myslalem o najprostszej wersji wstawienia kierownicy od wersji pod poduche mozna kupic uzywke na allegro za ok. 100 zl + zaslepka ok.50 zl napewno jest to tansza inwestycja jak kupno kier. sportowej i do tego naba ale czy lepsze? moje pytanie do was jest nast. czy wstawienie kier. od accenta (tej pod poduche) jest mozliwe bez zadnych przerobek i czy bede mogl podlaczyc bez problemu klakson.

Pozdrwaiam i czekam na wasze komentarze !!!

hmmm, temat rzeka i byl omawiany na forum, ale zaczne od poczatku.
Nie da sie podmienic kierownic, niestety sa inne dlugosci kolumn kierowniczych, manetki tez przychodza inne wiec jest to nieoplacalne no chyba ze ma ktos duzo kasy. Przerabialem ten temat wiec wiem co pisze. Od kiedy mialem accenta keirownica doprowadzlaa mnie do szalu, w tych starszych modelach byly ladniejsze. Ja poradzilem sobie w ten sposob ze kupilem nabe i skorzana kierownice i takie rozwiazane polecam, poniewaz kierownica jest blizej kierowcy i automatycznie pozycja oraz prowadzenie zdecydowani lepsze. Zobacz sobie na stronce klubowej mojego juz bylego Ś.P. Accenta tam sa fotki kierownicy, dodam ze ta kiera miala srednice taka jak oryginalna 36 cm.
http://www.witurb.iap.pl/?id=29666&location=f&msg=1&lang_id=PL
Jak cos to pisz, postaram sie pomoc.
Pozdrawiam

Cytat:

Nom przyznam ze poprawiles wyglad zarowno wewnatrz jak i na zewnatrz w swoim accenciku a co do kierownicy to podobno wersja pod poduche miala identyk mocowanie tylko byl problem z podlaczeniem klaksona i tak mi powiedzial nie jeden allegrowicz zajmujacy sie sprzedarza czesci uzywanych do accenta sam juz niewiem co o tym myslec myslalem ze to bedzie prosta sprawa. Jedno jest pewne ze konstruktorzy bardzo zaniedbali o wyglad kierownicy w wersji bez poduchy szpeci niesamowicie

-----------------------------------------------------------------------------
2007-02-02 21:25:13, Mortek pisze:
hmmm, temat rzeka i byl omawiany na forum, ale zaczne od poczatku. Nie da sie podmienic kierownic, niestety sa inne dlugosci kolumn kierowniczych, manetki tez przychodza inne wiec jest to nieoplacalne no chyba ze ma ktos duzo kasy. Przerabialem ten temat wiec wiem co pisze. Od kiedy mialem accenta keirownica doprowadzlaa mnie do szalu, w tych starszych modelach byly ladniejsze. Ja poradzilem sobie w ten sposob ze kupilem nabe i skorzana kierownice i takie rozwiazane polecam, poniewaz kierownica jest blizej kierowcy i automatycznie pozycja oraz prowadzenie zdecydowani lepsze. Zobacz sobie na stronce klubowej mojego juz bylego Ś.P. Accenta tam sa fotki kierownicy, dodam ze ta kiera miala srednice taka jak oryginalna 36 cm. http://www.witurb.iap.pl/?id=29666&location=f&msg=1&lang_id=PL Jak cos to pisz, postaram sie pomoc. Pozdrawiam

Kolesie ktorzy handluja czesciami bede ci tak mowic zeby sprzedac towar, uwierz mi ja to przerabialem ponad 3 lata temu i nie da sie bez konkretnych przerobek, a jesli chodzi o klakson tzrebabylo by tez kupic tasme do airbagu bo w niej jest elektryka do klaksonu. Jesli zalozysz kierownice z poduszka na to co teraz masz, to ta kierownica bedzie nienaturalnie blisko ciebie i bedziesz mial dosc spora szzceline miedzy kierownica a oslona manetek. Ja kupilem sobie kierownice z poduszka i uwierz mi ze jakby sie to dalo tak latwo przelozyc to napewno bym to mial a tak to pozbylem sie kierownicy i zalozylem sportowa, bardzo polecam taka przerobke, tylko ztreba to robic z glowa.
Pozdrawiam
Marcin

wszystko jasne tylko pytanie czy naby do sportowek sa uniwersalne i na co nalezy zwrocic uwage przy kupnie bo jest ich wiele.

Cytat:
2007-02-02 22:32:38, Mortek pisze:
Kolesie ktorzy handluja czesciami bede ci tak mowic zeby sprzedac towar, uwierz mi ja to przerabialem ponad 3 lata temu i nie da sie bez konkretnych przerobek, a jesli chodzi o klakson tzrebabylo by tez kupic tasme do airbagu bo w niej jest elektryka do klaksonu. Jesli zalozysz kierownice z poduszka na to co teraz masz, to ta kierownica bedzie nienaturalnie blisko ciebie i bedziesz mial dosc spora szzceline miedzy kierownica a oslona manetek. Ja kupilem sobie kierownice z poduszka i uwierz mi ze jakby sie to dalo tak latwo przelozyc to napewno bym to mial a tak to pozbylem sie kierownicy i zalozylem sportowa, bardzo polecam taka przerobke, tylko ztreba to robic z glowa. Pozdrawiam Marcin

Naba jest jak najbardziej przystosowana do konkretnego modelu auta, poniewaz musi miec odpowiedni wieloklin i w nabie znajduje sie takze mechanizm klaksonu. Polecalbym nabe jakas lepsza i z homologacja, to samo tyczy sie kierownicy, zeby byla z homologacja i miala co najmniej 35 cm srednicy, wtedy niema problemu z badaniem technicznym a i policja sie nie czepia. Nie polecam kierownic o srednicy 30 lub 32 cm bo jesli niemasz wspomagania to bedzie ciezko nia krecic. Jesli masz jeszcze jakies pytania to z chcecia pomoge w miare swojej wiedzy.
Szkoda troche ze temat spozniony bo calkiem niedawno sprzedalem moja kierownice na allegro, poszla od reki.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Mortek dnia 2007-02-03 12:24:46 ]

Witam!
poszukalem sobie cosik takiego na allegro co sadzisz o tym ???

http://www.allegro.pl/item160039658_sportowa_super_kierownica_350mm_hbm_hr37_.html

Pozdro !
Cytat:
2007-02-03 12:14:19, Mortek pisze:
Naba jest jak najbardziej przystosowana do konkretnego modelu auta, poniewaz musi miec odpowiedni wieloklin i w nabie znajduje sie takze mechanizm klaksonu. Polecalbym nabe jakas lepsza i z homologacja, to samo tyczy sie kierownicy, zeby byla z homologacja i miala co najmniej 35 cm srednicy, wtedy niema problemu z badaniem technicznym a i policja sie nie czepia. Nie polecam kierownic o srednicy 30 lub 32 cm bo jesli niemasz wspomagania to bedzie ciezko nia krecic. Jesli masz jeszcze jakies pytania to z chcecia pomoge w miare swojej wiedzy. Szkoda troche ze temat spozniony bo calkiem niedawno sprzedalem moja kierownice na allegro, poszla od reki. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: Mortek dnia 2007-02-03 12:24:46 ]

[ wiadomość edytowana przez: paki dnia 2007-02-05 10:09:03 ]

Witam
Kierownica jak kierownica, to Tobie ma sie to podobac, ja akurat tego nie skomentuje bo o gustach sie nie dyskutuje Pamietaj tylko ze jesli kierownica lub naba jest bez stosownych homologacji to jezdzisz na wlasne ryzyko i w razie czego albo bedzie keirownice przekrecal przy policjancie albo dowod rej. do zabrania. JA mialem kierownice na licencji MOMO z odpowiednimi papierami i nawet byl na niej znaczek E w kółeczku, ale nigdy mi sie nie zdarzylo zeby sie ktos o to rzucal, mam kumpla w stacji kontroli pojazdow i mi mowil ze moga byc problemy ale nie musza, wiec to czysta loteria. Jak tak akierownica CI sie podoba to kupuj, zakladaj i w droge, napewno jest to lepsze rozwiazanie niz kombinacja z kierownica i poduszka, a juz napewno lepsza jak to co teraz masz
Pozdrawiam