Czym rozcieńczacie płyn chłodzenia?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A mianowicie kranówą, jak narysowane na obrazku płynu do chłodzenia, czy też wodą destylowaną jak polecają inni ?
Bo wydaje mi się że jak producent poleca kranówę to chyba nie bez powodu.
p.s. ja z kolei podpowiadam że można mieszać płyn zielony /starszy wycofany/ z czerwonym / super plus 2000 - jak się dowiedziałem też już wycofany/

A śniegu nie ma ..............

Ja dodałbym destylowaną - w kranówie mogą być różne związki które wytrącą się w postaci kamienia. (Może się mylę)
pozdrawiam

lepsza destylowana. Z kranowy powstaje kamien ktory osoadza sie wszedzie. Jak osadzi sie grubsza warstwa na bloku silnika to mamy wtedy gorsze chlodzenie silnika, a co za tym idzie silnik szybciej sie przegrzewa

powiedziałbym że kamień baedziej przyczynia się do przytykania kanałów wodnych, choć to samo tylko inaczej powiedział Borys
poza tym jak ostatnio miałem ściągniętą głowice, więcej widziałem osadu rdzy w bloku silnika, niż kamienia. Do dzisiaj nie wiem skąd rdza w układzie chlodzenia Przeciez blok to żeliwo a reszta aluminium Jednakże w otworach wodnych uszczelki pod głowicą kamień już był

Dodajcie KALGONU

Dłuższe życie każdego silnika, to KALGON...
reklama cudowna

Ja nie rozcieńczam. Piję "Ducha Puszczy" au naturelle

dlatego nie masz kamienia ...na nerkach
myślę że jak będzie ciepło to artecki mógłby zorganizować jakiś spot terapeutyczny dla pozbycia sie kamieni z instalacji

a po co to wogule rozcieczac??????????

gotowca sobie kup, mniej sie ubabrasz

Na 1 litr koncentratu 0,5 litra kranuwy. przy pomiarze do -37.

a nie lepiej kupic 10l. płynu do -35 za 16zł.???
moim zdaniem woda w układzie to ostateczność, np. gdzieś na trasie jak wykipie

najlepiej wodą destylowaną bo nie wytrąca sie z niej kamień (rozcieńcza sie tylko koncentrat a płynu nie), a jak chcesz to CALGON też możesz dodać

oczywiście chodziło mi o koncentrat, bo tylko taki widziałem jako orginał do forda. Płynów nie było. A lanie np. Borygo jakoś mnie nie przekonuje

a sa koncentraty uniwersalne które można łączyć z każdym kolorem?

Ja znam osobe która leje kranówe specjalnie bo mu sie nagrzewnica rozszczelnia a kamien mu uszczelnia tez sposób

Cytat:
2003-12-01 10:25:44, liked pisze:
a nie lepiej kupic 10l. płynu do -35 za 16zł.??? moim zdaniem woda w układzie to ostateczność, np. gdzieś na trasie jak wykipie

kupilem takie cos..

spuszczanie tego badziewia trwalo 3x szybciej niz jego zalewanie.. szyt nad szytami te wszystkie budgety i inne marketowe gowna..

Przy mieszaniu różnych płynów kolory kolorami, ale ważne jest aby mieszać między sobą płyny wyprodukowane na takiej samej bazie; jeśli jest na bazie glikolu to tylko z glikolowymi.

Cytat:
2006-01-14 20:19:18, sirtom pisze:
Przy mieszaniu różnych płynów kolory kolorami, ale ważne jest aby mieszać między sobą płyny wyprodukowane na takiej samej bazie; jeśli jest na bazie glikolu to tylko z glikolowymi.

madrze gada. dac mu

Tylko destylowana woda,przy zwykłej powstanie kamień ,a po jakimś czasie zapcha ci termostat,a autko palic bedzie 15 na 100km

Cytat:
2003-12-02 10:58:25, Kabi pisze:
A lanie np. Borygo jakoś mnie nie przekonuje

a co masz do borygo?ja leje nowy rozowy i bardzo dobrze chlodzi.