| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kru_chy HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE GT kielce | 2005-12-27 17:39:42 Wymiana uszczelniaczy moze Ci pomoc a moze nic nie zmianic... Tak bylo w moim przypadku.Spalanie oleju teraz jest podobne do Twojego i wymiana uszczelniaczy nic nie zmienila!Ale sprobowac mozesz.Ja po prostu wlewam teraz gorszy olej...
Pozdrawiam!!!!!! |
kru_chy HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE GT kielce | 2005-12-27 17:41:11 Wymiana uszczelniaczy moze Ci pomoc a moze nic nie zmianic... Tak bylo w moim przypadku.Spalanie oleju teraz jest podobne do Twojego i wymiana uszczelniaczy nic nie zmienila!Ale sprobowac mozesz.Ja po prostu wlewam teraz gorszy olej...
Pozdrawiam!!!!!! |
dakro HF MEMBER Hyundai PONY GLS Chełm | 2005-12-28 09:02:35 A dalczego gorszy?, u mnie też jest zwiększone zuzycie oleju, ale przymierzam się do zalania castrola GTX High Mileage. Ponoć on w jakimś stopniu niweluje zużycie oleju. Co o tym sądzicie.
Castrol |
PGR HF MEMBER Lantra warszawa | 2005-12-28 09:38:41 witam,
Dzięki za rady samochód to lantra 1998, 2,0 138 tkm zagazowana, jeżdzi na syntetyku lotosu. Chyba przejdę na pólsyntetyk innej firmy w podobnej cenie (mobil, castrol?). PZDR PGR |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-12-28 10:36:47 do autora wątku:
chłopie pisałeś już o tym tutaj zamiast zakładać nowy temat wystarczyło odświeżyć go, myślenie nie boli i organizacja pracy jest potrzebna; sorki że tak ostro ale ten bałagan znikąd się nie bierze, brakuje moda w technicznym to fakt, ja póki co nie mogę się tego podjąć, ale organizacją pracy Speedowi można trochą pomóc a i jeszcze jedno, zwróć uwagę na daty, nie takie odległe.....
[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2005-12-28 10:41:02 ] |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-12-28 10:52:30 jaki olej masz to pierwsze - 10w40? raczej nie bo jak syntetyk to pewnie wyzej - to najpierw radze przejść na 10W40 i po kilku kkm mozemy pogadać, po drugie na gazie zawsze będzie palił oleju wiecej niz na benzynie - raz ze gaz spala sie w wyzszej temperaturze dwa ze mało benzyny leci co do oleju ...kiedyś o tym było. Na Twoim miejscu najpierw potestowałbym oleje inne mi mniej pali na maxlive valvoline na dodatek 10W40 jak zalejesz w warsztacie to masz bezpłatne 3 litry dolewek przez 10k km - sam olej tez nei jest drogi coś 27zł chyba.... u mnie wchodzi ok 3,5 litra plus te 3 na dolewki to bardzo dobra oferta IMHO. Zanim spalisz ten z dolewek pewnie bedzie juz 10k i nowa wymiana |
PGR HF MEMBER Lantra warszawa | 2005-12-28 11:13:04 Witam,
() jaki olej masz to pierwsze - 10w40? raczej nie bo jak syntetyk to pewnie wyzej - to najpierw radze przejść na 10W40 i po kilku kkm mozemy pogadać() Arturo_soda oczywiście 5 W 40, będę teraz dolewał 10W40. Jarek 2 - rzeczywiście zupełnie zapomniałem o tym wątku w końcu dwa tygodnie to nie tak dawno. PZDR PGR |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-12-28 12:03:57 no ja tam nie radze dolewać 10W40 do 5W40 bo co z tego wyjdzie to nikt pewnie nie wie..... awaryjnie taka sytacja jest ok ale na dłzuższa metę to IMHO moze sie zrobić niebezpiecznie, masz tam różne oleje, rózne dodatki i nie wiesz jak one będą ze soba wspólpracowały. Ile do wymiany masz? moze jednak warto poczekać i zmienić
|
kacza23 HF MEMBER hyundai coupe goleniów k.szczecina | 2006-01-12 23:14:57 WITAJCIE!! MAm pytanie głównie do użytkowników coupe:
Moja coupieta ma przejechane 93 tys km, silnik-2,0 ,rok 1998. mam podejrzenie że u mnie też padły uszczelniacze bo przy wymianie oleju w warsztacie nalali mi oleju na równi z górną kreską na bagnecie, po 2000 km zaczął brać olej okolo 0,25/1000km, czy to jest duże zużycie oleju?ile wasze coupiety biorą oleju????? Ja Leje olej valvoline dura blend 10w40 i padło tu hasło że po valvoline max life zuzycie oleju zmniejszy się, Arturo! czy mozna go nalać przy takim przebiegu????bo czytalem ze powyzej 100 tys km??? pozdrawiam!!! |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2006-01-13 10:20:10 IMHO - spokojnie mozesz lać max live te 100k to nie jest jakaś magiczna liczba. Nawiasem spalanie masz jak na te silniki małe po drugie jak masz nalane oleju pod kreskę max - to jak wiele razy mówiłem masz o jakieś 0,2l za duzo i te olej bedzie gdzies sobie wylatywał moze PCV moze inaczej... ja unikam takich sytacji leję do połowy między kreskami max do 3/4 zawsze jak miałem więcej to do własnie 3/4 szybko mi "brał olej" a potem jakoś juz bardzo powoli .... poddaje pod rozwage i polecam jeszcze raz opcje z dolewkami max live 3 litry na 10k gratis to naprawde sporo ![]() |
kacza23 HF MEMBER hyundai coupe goleniów k.szczecina | 2006-01-13 15:12:40 Moze sie wyda to smieszne ale nie za bardzo czje co to znaczy IMHO.
Po drugie masz racje arturo że to niezla oferta ze 3 litry gratis ale musialbys mi bardziej wytlumaczyc gdzie mozna zdobyc taka okazje z max lifem. A co do oleju to u mnie juz po spaleniu oleju ze stanu pod kreska caly czas utrzymuje w polowie albo 3/4 ale niestety zuzycie nawet w polowie bagnetu jest takie same po prostu 0,25 na 1000 km i nie ma znaczenia czy jest przy gornej kresce bagnetu czy w polowie. Kupie teraz max life bo tez sie zastanawialem nad nim ale nie wierzylem z tego opisu na opakowaniu ze zmniejsza zuzycie oleju ale moze rzeczywiscie to prawda??troche bedzie mniej zarl tego oleju...
W takim razie nie bede zmienial uszczelniaczy |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2006-01-13 17:02:59 IMHO - In My Humble - Moim skromnym zdaniem
wejdź na strone valvolina i znajdź warsztat tak, zeby był po drodze , zdzwoń do nich i zapytaj czy nadal maja taką oferte (3l na dolewki) i masz wszystko jasne.... co do uszczelniaczy jak zwykle sprawdzenie kompresji za 50 zeta moze ci pomóc w odpowiedzi jak jest z uszczelniaczami... |
kacza23 HF MEMBER hyundai coupe goleniów k.szczecina | 2006-01-13 17:59:13 Czyli ciśnienie kompresji wskaże czy uszczelniacze są posadzone?niewiedziałem myślałem tylko że czy pierścienie są wywalone..dzięki
pozdrawiam!!! |