Nowe autka potaniały

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pochodziłem po stronach salonów, zadziwiające są zniżki na autka nowe. Oby tak dalej, coś się zaczyna dziać na rynku od poprzedniego roku, to chyba dobrze.
Do 80 tys PLN można już mieć Mondeo diesel, lub Imprezę 2.0.
Nawet 407 się ruszyły. Za 2-3 lata będzie mnóstwo wózków do kupienia używanych za ciekawe pieniążki.

Potanialy . Wedlug mnie wiele nowych aut jest stanowczo za drogie do tego co soba reprezetuja

Dokladnie. Auta wciaz sa niesamowicie drogie w relacji do zarobkow w Polsce. Wciaz nie ma rozsadnego powiazania cenowego z zarobkami. Przykladowo Grand Cherokee 4.7 L w Polsce koszt ok 240 tys , przy srednich zarobkach 1000-1500 zl , w Stanach taki jeep kosztuje 24 tys $ przy srednich zarobkach 2000-2500$ , Lancer Evolution 196 tys zl w Polsce tutaj 28 tys $ , i gdzie tu mozna mowic o tanich autach. I ile lat musialbym na nieggo robic ;/

Tylko duża konkurencja będzie w stanie zmniejszyć ceny autek. A konkurencję zwiększa napływ używanych aut z zachodu.
Co do zarobków, to już inna bajka, ale czego się spodziewać przy wychodzeniu z takiego bagna jak było przez 50 lat.
Fakt, faktem, że idzie ku lepszemu.
T,.

No a komu mamy dziwkowac za takie rachunki?? :

Grand Cherokee 4.7 L- USA (24tys$*3.3=79tys ZL); POLSKA(240 tys)

to chyba najwieksza porowizja naszego kraju na sztuce :///
rozumie ze powinno funkcjonowac pojeci cla oraz akcyzy ale to chyba lekka przesada (

jesli sie myle to niech mnie poprawi

Nissan 350 z w polsce 170 tys - Stany 100 tys.

ogladalem ostatnio TV i pokazywali nowego mustanga cabrio, piekny byl no i podali cene za nowego w stanach 20 cos tys
czyli za niespelna 70 tysiakow mam Mustanga Cabrio!

Fakt, ceny w USA sa zajefajne.
Orientuje się ktoś może ile kosztuje przywiezienie, opłacenie i rejestracja takiego wózka w Polsce?

O ile dobrze pamiętam, Impreza WRX STI 2.5 300 KM ze sprowadzeniem ~120 tys. zł - no comment.

W Stanach cena STi to koszt ok 32,5 k $ plus tax w wysokosci 8.25 ( to jeszcze w zaleznosci od stanu ) czyli jakies 35k , po oplatach

35000 $$
CŁO (10%):

35000 (+ 10%) = 38500 $$

AKCYZA (bazując na roku produkcji - 13.6%):

38500 (+ 13.6%) = 43736 $$

VAT (22%):

43736 (+ 22%) = 53357 $$ SUMA CAŁKOWITA (cena auta + cło + akcyza + vat)

a w jesli autko chcieli bysmy oclic nie w Polsce a w Niemczech to (bo taka mozliwosc tez mamy ) VAT wynosi wtedy 16%.

Do tego nalezy doliczyc transport ze Stanow to ok 600-700$ , czyli takiego bolida mozna miec za 54k x 3.15 zl = 170 tys zl

Obliczenia dotyczyly Subarki STi z 2006 roku prosto od dealera, z pelniutkim pakietem wyposazeniowym . Jak sprawdzalem cene tego autka w Polsce to niby 182 tys zl ale nie wiem czy cena zawiera juz w sobie VAT . Jakby nie bylo to jest 12 klocuszkow do przodu.