witam wszystkich. od 2 tygodni jezdze na instalacji sekwencyjnej ELPIGAZ i jestem z niej chol.... nie zadowolony. od samego poczatku autko szarpie na gazie na kazdym biegu i w kazdym zakresie obrotow. bylem u gazowniak i nie wie co ma zrobic, po kolei wymienil mi wszystkie czesci instalacji, wtryski na wieksze, komputer, sensory, walczyl z mapami i nic nie dalo zadnego efektu. w koncu rozlozyl rece i wyslal mnie do jakiegos magika od elektroniki samochodowej. powiedzial zebym wyprzedzil o kilka stopni zaplon, to moze byc to. ja sie na tym nie znam ale wedlug mnie jesli na benzynie idzie jak zloto to chyba to nie jest wina zaplonu ?? moze mi cos doradzicie ?? pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Ja też mam sekwencję i szarpało mi jak miałem złe kable zapłonowe.
Nie mówie że to może być powodem twojego problemu, ale warto sprawdzic.
Kable powinny mieć nie więcej jak 16 kOhm oporu na 1 metr kabla.
Moje dla dla poruwnania miały 23 kOhm oporu i po wymianie problem znikł.
ale co do tego szarpania... to szarpal ci tylko na gazie ?? czy na benzynie tez ?? jutro dowiem sie troszke wiecej bo bede podpinany pod kompa, zobaczymy ...
Na benzynie było wszystko wporządku ale kable miały tak duży opór że na gazie to dało znać. Gaz to takie ustrojstwo że wyczuje wszystkie spatki napiecia. Jak nie kable to źle masz zrobioną mapę wtrysku lpg .
Przypomniało mi się jeszcze że mogą być źle dobrane wkrętki (dysze}
które są wkręcone w kolektor.
co do swiec to mam noweczki DENSO , kabli nie wymienialem jeszcze, moze trzebaby od tego zaczac... mapa byla juz zmieniana kilka razy i bez zadnego efektu dysze wtryskiwaczy tez zmieniali na wieksze, na mniejsze i nic to nie dalo
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój
Witam.
Świece masz naprawdę dobre ale masz za wolne wtryskiwacze gazowe w stosunku do benzynowych.
zajedź do serwisu i sprawdź jaki jest czas wtrysku wtryskiwacy benzynowych a jaki gazowych.
Cytat:
2006-01-14 20:48:30, kiciarz pisze:
witam wszystkich. od 2 tygodni jezdze na instalacji sekwencyjnej ELPIGAZ i jestem z niej chol.... nie zadowolony. od samego poczatku autko szarpie na gazie na kazdym biegu i w kazdym zakresie obrotow. bylem u gazowniak i nie wie co ma zrobic, po kolei wymienil mi wszystkie czesci instalacji, wtryski na wieksze, komputer, sensory, walczyl z mapami i nic nie dalo zadnego efektu. w koncu rozlozyl rece i wyslal mnie do jakiegos magika od elektroniki samochodowej. powiedzial zebym wyprzedzil o kilka stopni zaplon, to moze byc to. ja sie na tym nie znam ale wedlug mnie jesli na benzynie idzie jak zloto to chyba to nie jest wina zaplonu ?? moze mi cos doradzicie ?? pozdrawiam i czekam na odpowiedz