Uszkodzona lambda lpg/pb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy uszkodzona sonda lambda, zawieszona, moze miec wplyw na trudnosc w uruchamianiu silnika (efekt jest taki jak by silnik byl zalany,czasami odpali) spalanie na trasie lpg 12-13litrow w miescie 22)
omega 2,4 ne instalka tartarini

Cytat:
2006-01-24 11:32:42, drzewik pisze:
czy uszkodzona sonda lambda, zawieszona, moze miec wplyw na trudnosc w uruchamianiu silnika (efekt jest taki jak by silnik byl zalany,czasami odpali) spalanie na trasie lpg 12-13litrow w miescie 22) omega 2,4 ne instalka tartarini

nie potrzebnie zakladasz nowy temat trzeba bylo kontynuowac w starym watek o lambdzie, a lambda nie ma wplywu na uruchomienie silnika, jej dzialanie polega na sprawdzeniu efektywnosci spalonego paliwa i na tej podstawie reguluje sklad mieszanki, to ze silnik czasem odpali nie swiadczy o tym ze jest zalany, odpalasz na gazie czy na benzynie?

Fend18, chyba nie do końca tak jest, co prawda samo odpalenie być może nastąpi, ale (np. u mnie jest tak) jak mam uszkodzoną sondę, albo komp benzynowy nałapał błędów sondy to po odpaleniu strasznie się dławi i krztusi, tak jakby był właśnie zalewany. Bo komp Pb pamięta te błędy i dąży do ich wyeliminowania np. dodatkowo wzbogacając mieszankę.

hm no ale przeciez sonda przeciez prawidlowo pracuje dopiero po osiagnieciu kilkuset stopni i kilka chwil musi potrwac zanim spaliny osiagna taka temp. i dopiero po odpaleniu jak juz osiagnie swoja temp reguluje skladem mieszanki i wtedy moze go zalac zbyt bogata mieszanka, moze czujnik temp walniety jest i daje zle sygnaly do kompa trudno powiedziec na odleglosc

Jeśli sonda jest bez grzałki to owszem, ale jak sonda jest podgrzewana (tak jak u mnie), to 0,5 min. i już komp. dostaje sygnał z sondy.

z sondy wychodza 3 kable, mechanik mowi ze jest z podgrzewana

Podjedź na zczytanie błędów kompa, podejrzewam, że komp zarejestrował właśnie błąd sondy, a może jeszcze i wtrysków i stąd problemy, ewentualnie dowiesz się z czym jest problem. Zaznaczę tylko, że diagnosta musi mieć pojęcie co i jak, a nie tylko weźmie tabelkę i przeczyta co komp mu wypluł, bo i tak się zdarza .

witam! Sonda w autku moim działa sobie tylko do0,2- 0,6Vczyli nie w pełnum zakresie! Gazownik mówi ze sie pomału kończy!Na lpg skoki sa szybsze , natomiast na BP juz tak leniwie sie zmienia!
sonda 1 przewodowa,zrobione ma juz 164 tkm!
szukać nowej???? bo autko mi wcina(juz pisałem o tym naforum) 14 l/100 benzin!!!

[ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2006-01-24 23:10:25 ]