MotoNews.pl

Najlepszy bas w 16cm otwór

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam 16cm otwór fabryczny obrobiony w stalowej tylnej półce (sedan). Z blachą nie mam zamiaru robić. Moge myśleć o dystansie z sklejki/mdf - schowa się pod tapicerką.
czy wsadzę tam jakieś 20cm typu bass-średni ?
Czy to ma sens jeśli 'scenę' będą mi robić 16cm w dzwiach z przodu (np. tańsze modele markowych) i oddzielne tweetery.

Raczej bez wzmacniacza. Na pewno nigdy nie będzie skrzynki basowej ani tuby - stą ten pomysł..
Niskobudżetowo choć bez dziadostwa.

jak niskobudzetowo i bez dziadowstwa to ta kase ktora chcesz przeznaczyc na tył wolałbym dorzucic do systemu przedniego lub wygłuszebie drzwi

Ten pomysł z półką raczej nie jest najciekawszy, zwłaszcza, że nie wiem czy masz juz na przodzie te systemy, czy zamierzasz mieć
Te przeróbki plus same głośniki wyjdą Cie tyle samo albo i wiecej niż porządne głosniki przednie, a bez tego nie ma sensu sie bawic w McGyvera czy czaka norisa
Lepszym rozwiązaniem w późniejszym etapie byłoby podpięcie systemu przedniego pod wzmacniacz- tylko wtedy trzeba już przy wyborze głosników punktowac te, ktore pojadą na wzmaku i sie nie podfajczą jakoś perfidnie.
Podstawowa sprawa- bez kompleksowo stworzonego systemu przedniego, każda taka wrzutka jak wlasnie te basy w półke, bardzo ale to bardzo niszczy dźwięk
No i tak jak Vyzn pisal- wytłumienie- PODSTAWA, zyskasz na dynamice tyle, że sam się zaskoczysz
A i jeszcze co do półki- w przypadku stalowej, troche strach kombinowac, co prawda sam mówisz, że nie będziesz nic z nią ćwiczyć, ale ubezpieczalnie to srogi temat

Cytat:
2006-01-31 11:01:28, Ania-MaxCarAudio pisze:
Ten pomysł z półką raczej nie jest najciekawszy, zwłaszcza, że nie wiem czy masz juz na przodzie te systemy, czy zamierzasz mieć Te przeróbki plus same głośniki wyjdą

Na razie planuje... wlaśnie extra opłaty a.d.2006 zjadły budżet audio.
Własnie nie przerobki: Otwory są fajnie fabrycznie wytłoczone itd. Małe puk młotkiem po papraku
Czyms tył musze i tak zatkać.. jakimś bochmannem i sciszyć ? Byle z sitkiem ze wgl. na chrupki i paluszki.

Cytat:
porządne głosniki przednie, a bez tego nie ma sensu sie bawic w McGyvera czy czaka norisa Lepszym rozwiązaniem w późniejszym etapie byłoby podpięcie systemu przedniego pod wzmacniacz- tylko wtedy trzeba już przy wyborze głosników punktowac te, ktore pojadą na wzmaku i sie nie podfajczą jakoś perfidnie. Podstawowa sprawa- bez kompleksowo stworzonego systemu przedniego, każda taka wrzutka jak wlasnie te basy w półke, bardzo ale to bardzo niszczy dźwięk No i tak jak Vyzn pisal- wytłumienie- PODSTAWA, zyskasz na dynamice tyle, że sam się zaskoczysz

Nastawiam sie na porządne zrobienie z drzwiami, w etapach. Z tym że rzeczywiście patrzylem na skuteczne glosniki 90-91dB, pod samo radio.
Czy zabijecie mnie za kupienie tanszego radyjka (uzywka markowe lub noname).
Cytat:
A i jeszcze co do półki- w przypadku stalowej, troche strach kombinowac, co prawda sam mówisz, że nie będziesz nic z nią ćwiczyć, ale ubezpieczalnie to srogi temat

Co z tym ubezpieczniem ? Nie rozumiem.