Problem z przegubem przy skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam problem z Mirką bolgera. Po wymianie skrzyni okazało się ze mocowanie przegubu ( te które wchodzi w wieloklin w skrzyni ) jest pływające, czyli nie jest przykręcane na stałe. W poprzedniej skrzyni było przykręcone nakrętkąw tej nie ma gwintu anie niczego podobnego. Sytuacja wygląda tak że przegub się rusza na wieloklinie od strony skrzyni i od strony wału, jednym słowem lata sobie gdzie chce co powoduje straszne drgania budy. Ja może najlepszym fachowcem nie jestem ale mam wrażenie że czegoś tam brak, może jest jakiś inny typ tego mocowania, czy w jakiś inny sposób się to blokuje, jakis pierścień zabezpieczejący !!?? Na pierwszy rzut oka niczego nie zauważyłęm co by mogło zblokować czop na wieloklinie, bardzo proszę o jakieś sugestie. Sprawajest dośc pilna.

niestety taka wczesna wersja istniała z pływajacym zabierakiem
wymiana takiej skrzyni jest połaczona z wymianą wału napędowego na taki z palcem centrującym - inaczej kiepawka !

Witam, może ktoś z was ma taki wał ?? najlepiej z całym kompletem, z tymi mocowaniami przy przegubie, bo przegub sam chyba jest taki sam.

musialbym poszukac, ale wydaje mi sie ze powinienem miec przednia czesc takiego walu

Kosa ,poszukaj jak możesz. Nalepiej by bylo gdyby był cały komplet ale jak nie bedzie to trudno, koleś mi zaśpiewał za całość 250 zł Zastanawiam się nad włożeniem z powrotem starej skrzynki....

caly komplet tzn?

Przypuszczam, ze Karolowi chodzi o caly wal, ale jakbys mial cokolwiek ...

Mówiąc cały maiłem na myśli wał z krzyżakami z podporą, przegubem elastycznym i tym całym trzyramiennym mocowaniem w którym jest to niby łożysko do centrowania itd

Cytat:
2006-03-14 00:54:50, karrol pisze:
Mówiąc cały maiłem na myśli wał z krzyżakami z podporą, przegubem elastycznym i tym całym trzyramiennym mocowaniem w którym jest to niby łożysko do centrowania itd

calego walu w dobrym stanie napewno nie znajde, tzn krzyzaki i podpora na pewno bedzie do wymiany.