| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
hexe Omega B Caravan Sopot | 2005-10-21 13:11:12 Witam
Jako że właśnie założyłem gazik stanełem przed pytaniem - skąd u diabłą wytrzasnąć dojazdówkę? No i mam już dla zainteresowanych odpowiedź. Opcje są dwie. Jedna to zakup na Allegro oryginału - tak, tak wiem że chodzą po 200 ale jest taka aukcja na której gość ma sporo dojazdówek i akurat ma nóweczkę do Omegi za jedyne 100 zł. Druga opcja gdyby na Allegro już tych tanich zbrakło (ja tą akurat wybrałem bo mam dojazdówkę jeszcze z Vectry) to kupujemy za całe 40 złociszy jakąkolwiek pasującą rozmiarem (niekoniecznie rozstawem srób) dojazdówkę i jedziemy do jakiejś lepsiejszej wulkanizacji. Tam dajemy dojazdówkę i nasze koło zapasowe a oni wycinają z zapasu środek z otworami na śruby i wspawują do tej dojazdówki. Łatwo tanio i na bank OK. Mój kuzyn ma taką wulkanizację i wiem to z pierwszej ręki. Własnie odebrałem swój dojazd i jest bumbastik ![]() |
brasil Omega B Lublin/Niemce | 2005-10-21 22:53:03 Eeeeeee... Hmmmm..... Niby po taniej linii oporu, ale czy to potem bezpieczne??
Ja wiem,że nie jeździ się 120 km na tym kółeczku,ale jednak - spaw, to spaw..... ma swoje "słabsze punkty"... |
hexe Omega B Caravan Sopot | 2005-10-22 10:55:19
No wiesz, gdyby mi to zaproponował kto inny to też bym się pewnie zastanawiał ale w tym przypadku mam pewność że osoba która mi to zaproponowała wie co robi. |
Drus HONOROWY WETERAN OMA A 2.6 Piaseczno | 2006-01-17 17:14:00 chlopaki nie wiem czy wiecie ale polskie przepisy o ruchu drogowym zezwalaja na montaz kola dojazdowego tylko i wylacznie na os nie napedowa i nie skretna
Omega takiej nie posiada pozdro Drus |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2006-01-17 18:23:27
czy to jest żart ??? |
Evert Opel Omega A Caravan ... Świnoujście | 2006-01-17 22:00:38 Podaj akt prawny w którym to pisze - przynajmniej wyjaśnimy żeby nie było wątpliwości. Bo mam wrażenie że masz rację ![]() |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2006-01-20 14:43:50 I jak z tym aktem? (prawnym )
Jako posiadacz obu osi napędzanych jestem żywotnie zainteresowany obowiązującą wykładnią. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-01-27 15:42:15 Dochodzenie trwa - żadnych śladów aktu
Ale przy okazji wychodzą różne inne sprawki: Ogólnie posiadanie jakiegokolwiek innego koła (gumy) niż fabryczne + kolizja = zero AC Przykładowo montujesz 18nastki do Omy, masz stłuczkę ubezpieczyciel się dopatruje że masz takie laczki niewąskie i z kasy nici. Dopatruje się że jechałeś na dojazdówce (niefabryczne koło) = kasy zero. Mało tego posiadanie innych gum (bieżnikowo) na każdej osi też dupa z kasy choć kodeks drogowy pozwala na to. I jest jeszcze parę innych smaczków typu homologacja pojazdu na poruszanie się z dojazdówką + homologacja samej dojazdówki Burdel z przepisami.. brrr.. |
orest Opel Omega B Kraków | 2006-01-27 20:38:24
cześć dziś zaczepiłem policjanta z drogówki i zapytałem o rzekomy akt prawny ?????????? zrobił głupią minę i aż się zainteresował, no bo mu nawinąłem o forum i o ludziach co się znają. Polazł do suki, grzebał w książkach i najnowszych "warunkach technicznych" i nic nie znalazł co do "ograniczeń" związanych z dojazdówkami na osiach napędowych i nieskrętnych. czyżbyś sobie Drus żarty robił, bo jeśli nie, to podaj ten akt gdzie to widziałeś. Może ten gliniarz poprostu nie był "na topie"? Ale zgadzam się co do AC. Tyle że spowodować kolizję na dojazdówce to już przesada... ale wszystko się może zdażyć! pozdro |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2006-01-27 22:41:21
No - to może wyszpiegujesz jeszcze, co w wypadku gdy dojazdówka jest wspomniana w instrukcji obsługi, a nawet uwidoczniona na klapce wlewu z podanym ciśnieniem pompowania? (Dotyczy Pontonu )----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-02-14 10:31:53
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury1) z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Rozdział 2 Wyposażenie 6. Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu - na warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu. Ale co z tymi osiami skrętnymi??? na razie nic nie trafiłem |
orest Opel Omega B Kraków | 2006-02-14 13:34:25 No to jak "interpretujecie" ten przepis w przypadku Omegi?
W kilku innych postach przeczytałem, że w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu nie wchodzi dojazdówka! Więc wynika, że nie można stosować w Omesiach dojazdówek. A może jednak ktoś ma obszerniejsze ifno. i np. wie coś o wersjach Omegi, w których wyposażenie fabryczne wchodziła dojazdówka? Coś mi się wydaje, że trzeba będzie liczyć na wyrozumiałość "niebieskich ludzików".
poz |
czacha Omega B EDITION 100 ... WLKP | 2006-04-13 20:18:53 ładne jaja są z tymi dojazdówkami. Sam zastanawiam się nad zakupem takowej, ale dziś słyszałem od znajomego-wulkanizatora, że takie auta jak omega nie maja dojazdówek. Niby za ciężkie auto czy coś. Wsumie fabrycznie chyba nie było dojazdówek, czy może sie myle |
elvizz13 2nd to none Świdnik | 2006-04-19 18:25:36 a co powiecie na to:
nowy fiat grande punto bez kola zapasowego (zestaw easy fix czy coś podobnego)?czy wtedy można daojazdówkę stosować? bo jak fabrycznie nie ma to doopa chyba pozdr |