Pilne. Temperatura silnika.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie: czy normalne jest że silnik trzyma temperature 96 stopni w Oplu Omega 2.0 DTI 16V ? Proszę o szybką odpowiedź.rafcikkkk@o2.pl

Według Ciebie jest za WYSOKA czy za NISKA ??

Hmmm.... ja się mam powód żeby zastanawiać ostatnie kilka dni to w mieście, fakt faktem często pod góre jest 110 st C Co prawda OMA A i na wskaźniku jest od 80 do 120 ale nie jestem dokońca pewien czy to takie normalne
Może też bym się przy okazji podczepił do wątku i może ktoś by się wypowiedział ??

[ wiadomość edytowana przez: sebekm dnia 2005-08-06 15:02:14 ]

Cytat:
2005-08-06 13:16:19, 3 pisze:
Według Ciebie jest za WYSOKA czy za NISKA ??

Wydaje mi sie że jest za wysoka.

Każdy ma inaczej, standard to miedzy 85 a 105 w zależności jak komu licznik przekłamuje . Tech prawde Ci powie, bierze temperature z innego czujnika niż wskaźnik na desce (przynajmniej w V6) wtedy sobie możeswz porównać jak masz naprawde.
Zresztą ja bym sobie odpuścił, mieścisz się w środku normy

pozdro
3

1) Termostat zaczyna się otwierać w 92-93st. Pełne otwarcie ok. 107 - ale bez pewności czy w TD nie jest trochę inaczej w granicach do kilku stopni.
2) Czujnik na tablicy to bardziej orientacyjny jest .

Z 1) i 2) powyżej wynika, że wszystko masz w najlepszym porządku. Bez obaw.

BTW: Po to jest układ szczelny i dopuszczający nadciśnienie, żeby temp. mogły przekraczać 100st.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2005-08-06 21:54:16 ]

Mam Omegę z takim samym silnikiem. Latem temp. jest ok. 90 - 95 st.C, zimą ok 85-90. Myślę że, u Ciebie jest ok. Jeśli chcesz sprawdzić dokładnie - zmierz termometrem z odpowiednią skalą i porównaj ze wskazaniami rermometru samochodowego.

Tytuł wątku:

Pilne....

Wysłany: 2005-08-06 11:45:32

Ostatnia odpowiedź:

Wysłany: 2006-01-25 16:05:37

-----------------

panie weteranie licza sie checi, poza tym nie tylko rafcikkkk
kozysta z forum i moze ze dodatkowa informacja komus innemu przydac np mnie, bez wazeliny i obrazy pozdrawiam

Jasne - chcesz powiedzieć, że ten ostatni post coś nowego wniósł do sprawy? Czymś się różni od innych, poprzednich odpowiedzi?
Czy też dla zasady należy co jakiś czas wyciągać stare wątki?

-----------------

przynajmniej ktos kolejny potwierdzil ze moje wskazania sa prawidlowe bo mam jak dwoje poprzednikow, tyle dla mnie wniosl panie weteranie, ale zawsze mozna watek zablokowac wiec skoro jest odblokowany to mozna pisac oczywiscie nie bezsensownie albo tak jak my nie na temat pozdrawiam Cie

No to kończąc - nie zgodzę się z Tobą.

Gdyby każdy, kto właśnie dokopał się do starego wątku postanowił potwierdzać jego treść dopisując właciwie to samo co już jest napisane, to niechybnie mielibyśmy na pierwszej stronie same potwierdzenia

IMO jeżeli nie ma się jakiś nowych informacji, zmieniających wnioski płynące dotąd z danego wątku to nie ma po co ich odgrzebywać.

Blokowanie to jednak ostateczność - i wykluczyłaby możliwość jak powyżej - wystarczy poczucie realności.

Pozdrawiam, hurtem wszystkich.

-----------------

Ok przekonales mnie, fakt jest faktem ze powinny byc konkrety, pozdrawiam i rowniez koncze ten temat