MotoNews.pl
7 Odszkodowanie z OC - wyliczenie wartości auta w Link4 (204052/5) - NT

Odszkodowanie z OC - wyliczenie wartości auta w Link4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie,

chciałem się Was poradzić w poniższym temacie:

Ojciec miał ostatnio kolizję, wina drugiej osoby. Na nieszczęście była posiadaczką polisy OC w Link4. Nie będę tutaj się rozpisywał jak wyglądało załatwienie sprawy przez Link, ale w skrócie - żenada, głównie jeśli chodzi o rzeczoznawcę. W porównaniu z Wartą, gdzie ostatnio załatwiałem taką samą sprawę z moją Mazdą to niebo a ziemia (chociaż też kupę czasu straciłem, nie powiem).

Problem polega na tym, że auto jest stare, było kupione za małe pieniądze i wymagało podwojenia jego wartości, aby przywrócić jego stan do powiedzmy "dobrego" - blacharka, zawieszenie i hamulce. Na naprawy nie ma faktur - oczywiście nie było to wszystko robione w ASO, tylko u "panów Ździśków".

I teraz clue programu - rzeczoznawca stwierdził, że naprawa przekracza wartość samochodu (czyli zna jego wartość) i prosi o podesłanie umowy kupna oraz wszyskich historycznych faktur na naprawy itp. w celu wyznaczenia wartości samochodu i wyceny odszkodowania.

Czy spotkaliście się już z takim scenariuszem? To normalne że wyceniają auto na podstawie umowy kupna i faktur napraw??? Trochę to dziwne, skoro byli w stanie wyliczyć, że naprawa przekracza wartość auta - skądś ją musieli przecież znać, aby do tego dojść

Oczywiście taka forma wyceny jest dla nas krzywdząca, bo pewnie dostaniemy jakieś grosze. Co radzicie - jak nie dać się oskubać tym cwaniakom z Link4?

uregulować komus 22% VAT i na flaszke i zawitać z fakturami

no tak, tyle że to jest jawne oszustwo...

Dziwi mnie ta sytuacja, bo z reguły auto jest wyceniane właśnie przez rzeczoznawcę. Chyba będzie im trzeba powiedzieć dziesięć gwiazdek, żeby sobie sami to wycenili i tyle... Umowa mogła się w końcu zgubić...

Cytat:
2008-01-16 15:13:57, Makaveli pisze:
no tak, tyle że to jest jawne oszustwo...

A OC to niby nie? Nie kombinujesz nie zyjesz, proste jak jeb..., albo Ty ich albo oni Ciebie.

Nie bez powodu Link4 uważany jest za najgorszą firmę na rynku.

umowy kupna nie musisz przedstawiać to za ile kupileś auto jest twoja prywatną sprawą a wycena powinna opierac się na cenie rynkowej.