MotoNews.pl

CEWKA ZAPŁONOWA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko czy oprucz cewki zapłonowej w silniku 1,3 z 93 z jednopunktowym wtryskiem jest też rozdzielacz zapłonu i palec rozdzielacza gdyż na oko nie widać a przymierzam się do wymiany cewki z góry dzięki za pomoc

Witam
Podejrzewam że u ciebie nie ma rozdzielacza zapłonu,palca tzn. całego aparatu zapłonowego.Jeżeli masz cewkę z której wychodzą bezpośrednio 4 przewody wysokiego napięcia do świec to nie masz na bank
Pozdrawiam

we wszystkich silnikach forda po '88 występowały elektroniczne, bezrozdzielaczowe cewki zapłonowe

Dzięki prawdopodobnie macie racje i jest tylko ta cewka

a powodem wymiany jest szrpanie i dławienie mojego autka z tym że dopiero po przejechaniu 3 km się zaczyna na zimnym jest ok
wymieniłem jyż kable świece i filtr powietrza
jeżeli ktoś ma jakieś inne propozycje z góry wielkie dzięki

POZDRAWIAM

kolego slawas1 nie chce wprowadzać w błąd ale ja mam 1.4 CFI z 1990 roku i mam aparat zapłonowy więc coś tu nie pasi-czyżbym miał starszy motor wsadzony?????

może i faktycznie od '90

tak czy inaczej cast111 ma na pewno bezrozdzielaczową

Cytat:
2006-11-28 17:39:23, slawas1 pisze:
może i faktycznie od '90 tak czy inaczej cast111 ma na pewno bezrozdzielaczową

kazdy silnik z mono wtryskiem lub woielopunktem ma rylko cewke. rozdzielacz zastapiono czujnikiem polozenia walu. jakby cos.. to mam cewke zaplonowa... niedawno byla wymieniana na nowa

Kolega się pyta czy za te objawy może odpowiadać cewka zapłonowa. Otóż może.

Otóż Kolego dziękuję za jakieś potwierdzenie moich przypuszczeń mam nadzieje że na wymianie cewki się skończy nieomieszkam powiadomić na forum o efektach

A ja bym najpierw przewody WN i świeczki zobaczył, zawsze taniej.

Cytat:
2006-11-28 17:33:10, cast111 pisze:
...wymieniłem jyż kable świece i filtr powietrza ...

ale to juz ponoc zrobił

Sorry, nie zauważyłem

Cewkę w każdym razie można sprawdzić. Podawałem kiedyś parametry. Co prawda do RSowej, ale charakterystyka jest taka sama.

Uff cewka wymieniona przejechałem jakieś 40km wszystko OK mam nadzieje że tak już zostanie
wszystkim serdeczne dzięki za rady