Pytanie na temat ładowania przez alternator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam głupie pytanie...czy jak włącze auto i odepne klamry aku to silnik powinien zgasnąć?? bo mysle ze mam problem z ładowaniem bo kumpel mowi ze pownien alternator produkowac moc.. Troche moze to glupie ale prosze o odpowiedz

owszem, kręcący się alter będzie dawał moc ale odpinając klemy przerwiesz obwód prądu. Nie jestem elektrykiem ale wydaje mi sie to logiczne

Odpinajac kleme przy uruvchomionym silniku mozesz posadzic alternator a konkretnie diody i regulator bo bez obciazenioa(jakim jest ladowany akumulator ) moga wystapic przepiecia z alternatora , wiec nieradzilbym ci tego wiecej robic.. a ze gasnie to ma prawo

Dzieki za odpowiedzi.Mam nowy regulator i szczotki na prawie pusty akumulatorze odpalonym na kablach zrobilem kilometr i juz moge sam odpalić...dzieki

Witam.....

Jak odepniesz klemy to silnik bedzie nadal chodzil tyle tylko ze akumulator nie bedzie ladowany.Ale jezdzic w ten sposob bem nie radzil.

Cytat:
2006-02-02 10:41:51, Lasia pisze:
Witam..... Jak odepniesz klemy to silnik bedzie nadal chodzil tyle tylko ze akumulator nie bedzie ladowany.Ale jezdzic w ten sposob bem nie radzil.

E tam chyba jednak chodzic nie bedzie Przerabialem to. Diód ani regulatora nie ubiłem.

no to miales szczescie , choc to nieregula ze zawsze ubijesz ale istnieje takie niebezpieczenstwo wiec po co ryzykowac