Wentylator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzień dobry.Poszukuję wentylatora chłodnicy klimy do avensis 2.0 TD rocznik 1998 Jeśli Ktoś ma coś takiego lub wie gdzie można kupić (oczywiście poza ASO ) to chętnie skorzystam.Jeszcze pytanie: czy z innych wersji silnikowych będzie to ustrojstwo pasowało do w/w. Z góry dziekuję.
Nowy na forum.doktor204@poczta.onet.pl

W mojej ave 1,8 '99 nie ma odrębnego wentylatora chłodnicy klimy. Są dwa wentylatory, ale obydwa są za chłodnicą płynu chłodzącego (to ostatnia chłodnica licząc od przodu auta). Ta od klimy jest przed nią, a jeszcze "bardziej z przodu" jest mała chłodniczka oleju. Chyba się nie mylę?

Cytat:
(to ostatnia chłodnica licząc od przodu auta)

to jest od od klimy

Cytat:
2006-01-21 18:02:04, doktor204 pisze:
[...]Jeszcze pytanie: czy z innych wersji silnikowych będzie to ustrojstwo pasowało do w/w.

niestety z innych wersji może nie pasować, sprawdz jakiej szerokosci masz chłodnicę. z doświadczenia wiem że diesle mają dużo większą chłodnice niż benzyna a co za tym idzie też inny układ wentylatorów.

Cytat:
to jest od od klimy

nie, tak jak napisałem wentylatory są od chłodnicy silnika.

Cytat:
2006-01-21 23:36:30, jasarna pisze:
W mojej ave 1,8 '99 nie ma odrębnego wentylatora chłodnicy klimy. Są dwa wentylatory, ale obydwa są za chłodnicą [...]
Chyba się nie mylę?

I tak i nie.
W modelach bez klimy jest tylko jeden wentylator więc doktorowi204 zapewne chodzi o prawy wiatrak. (lewy stojąc przed autem)
Pozdro.

Perzan, nie chciałbym się absolutnie mądrzyć, ale jednak tak, w wersji bez klimy być może jest jeden wentylator, ale na pewno jest od chłodnicy silnika. Ja mam wersję z klimą i mimo, że mam dwa wentylator twierdzę, iż obydwa są również do chłodnicy silnika, gdyż znajdują się bezpośrednio za nią i włączają się jednocześnie, gdy czujnik da znać (nie ważne czy klima chodzi czy nie).
Poza tym doktorowi204 chodzi właśnie o wiatrak od chłodnicy klimy, wiec
Doktorze 204 reasumując to wg mnie tak jak już napisałem z wersji benzynowych sie nie posilisz, bo po pierwsze primo nie ma w nich wiatraków od chłodnicy klimy (są dwa ale tylko od chłodnicy silnika), a po drugie primo to tak jak napisał sp0rting w dieslu może byc po prostu inny układ innych chłodnic a co za tym idzie także właśnie wiatraków.

Cytat:
2006-01-23 21:43:37, jasarna pisze:
[...]w wersji bez klimy być może jest jeden wentylator,[...]

Na pewno jest jeden.

Cytat:
[...]Poza tym doktorowi204 chodzi właśnie o wiatrak od chłodnicy klimy, wiec

Skoro już jesteśmy tak dosłowni, to trzeba by zacząć od tego, że nie ma czegoś takiego jak "chłodnica klimy". Ten element klimatyzacji wyglądający jak chłodnica nazywa się skraplacz. (ang. condenser )

Cytat:
Doktorze 204 reasumując to wg mnie tak jak już napisałem z wersji benzynowych sie nie posilisz, bo po pierwsze primo nie ma w nich wiatraków od chłodnicy klimy (są dwa ale tylko od chłodnicy silnika),

Po prostu czepiasz się detali i umownego nazewnictwa. Nie pierwszy już raz spotykam się z nazwą "wentylator klimy".
Do samej chłodnicy silnika wystarcza jeden wiatrak (skoro tak fabryka przewidziała ). Drugi, jak już napisałem, pojawia się razem z klimatyzacją. I życzę powodzenia z klimą i jednym wiatrakiem

Cytat:
a po drugie primo to tak jak napisał sp0rting w dieslu może byc po prostu inny układ innych chłodnic a co za tym idzie także właśnie wiatraków.

Układ "chłodnic" jest taki sam w benzynie i dieslu. Różnią się kształtem. Niestety spoglądając w EPC widzę, że raczej obudowy wiatraków też różnią się kształtem
Tak więc doktorze raczej musisz szukać czegoś od ropniaka
Pozdro.

Po dodatkowych wyjaśnieniach Perzan'a przyznaję, że faktycznie jest "wiatrak od klimy". I tego powinieneś szukać, ale od wersji z diesla.

Cytat:
2006-01-26 22:26:11, jasarna pisze:
Po dodatkowych wyjaśnieniach Perzan'a przyznaję, że faktycznie jest "wiatrak od klimy". [...]

Dzięki wielkie, że to napisałeś. Wielkie brawa i przy najbliższej okazji

Pozdro.