Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
aksel86 duster 1.6 Tychy | 2008-10-18 12:45:12 ![]() ![]() ![]() wpadłem tylko sie pochwalić ![]() jesli chodzi o autko to silniczek 1.2 16v, rocznik 2001, reszta jak widać ![]() spalanie niemal 2 razy mniejsze jak w espero, zawieszenie twardsze jakieś 10 razy... pozdrawiam |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-10-18 13:00:08
Ale wydech chyba od 3.0... ![]() Oby się sprawował. ![]() |
aksel86 duster 1.6 Tychy | 2008-10-18 13:02:54
tego wydechu pozbywam się przy pierwszej możliwej okazji wierz mi ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-10-18 13:48:40
Silnika 1.2 nie da się oszczędzać bowiem wtedy auto nie jedzie. |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2008-10-18 14:31:34
to powszechny silnik w fiaciorkach i w brawo daje rade ale fakt trzeba go bujnąć a spalanie 7-8 l powinien chyba nie przekroczyć jak słyszałem- ogólnie ładne auto ale tak też 7-8 lat temu o ![]() |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2008-10-18 15:13:23 Hmmm... ![]() Jak to szło.... ![]() Ford g*wno wart, a Fiat jego brat ![]() Ja i moi znajomi nie mamy dobrego zdania o autach z koncernu Fiata ![]() Oby Twój był wyjątkowy ![]() |
aksel86 duster 1.6 Tychy | 2008-10-18 22:41:16
to radze odpalić autocentrum i poczytać o tym konkretnym silniczku ![]() ![]() |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-10-18 22:57:45 kol. aksel - również gratuluję zakupu ale przy tej okazji mała uwaga:
...jak zostawiasz te czarne lampy z tyłu, to dla bezpieczeństwa swojego załóż mocniejsze żarówki do świateł pozycyjnych. A dla bezpieczeństwa innych ...również wymyśl jakieś mocniejsze żarówki do migaczy bo wierz mi ...w dzień na drodze nie widać gdzie te "tjuningowane sieroty" chcą jechać ![]() |
Wiktor_ galant Kielce | 2008-10-18 23:23:06
te lempy ta sa oryginalne lampy od bravo nie jakied tuningowane szprajem, z tego co sie orientuje byly jakies 2 modele lamp tylnich, wlasnie takie ciemne i jasne, ja u siebie w bravo mialem te ciemne |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2008-10-18 23:38:01 fajnie że czarny
fajnie że tylne lampy czarne już w oryginale fajnie że mało pali fajnie że za 10 tys. można kupić już samochód z 2001 roku ale... pomimo że stylistycznie mi się bardzo podoba to Bravo bym nie kupił ze względu na wysoką awaryjność (jak większość kolegów z tego forum zapewne...) |
![]() franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2008-10-18 23:57:57
Autocentrum wogole Mnie nie przekonuje ...! do reszty: dobrze jakby kolega jeszcze raz przeanalizował swojego posta i "sie poprawił". ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-10-19 00:00:36 ] |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2008-10-19 10:52:06
Gadanie ![]() Nie bój nic. Awaryjność mniejsza niż Daewoo. No powiedzmy, że porównywalna. ![]() I nie wiesz, co to ruda [bezcenne]. [ wiadomość edytowana przez: SlawekH dnia 2008-10-19 10:59:18 ] |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2008-10-19 11:42:09
Życie ![]() Pęknięty zbiornik płynu chłodniczego - wymiana całej chłodnicy ![]() Wywalony sworzeń wahacza - wymiana całego wahacza ![]() Zacinające się/skrzypiące klamki drzwi ![]() I kilka innych niedociągnięć technicznych ![]() Silnik może i OK, ale rozwiązania techniczne są żałosne. Kilku znajomych miało różne Fiaty, Punto, Tipo, Brava.... Ze względu na awaryjność właśnie takich elementów, pchali auta dalej do żyda ![]() Ceny części też nie należą do niskich a sporo jest dostępnych tylko oryginalnych ![]() Jak pisałem wcześniej, oby ten był wyjątkowy ![]() aksel, napisz na priva co chcesz zrobić u mnie ![]() |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2008-10-19 12:34:27 Ano życie, jak zawsze, nie jest takie jednoznaczne ![]() Sięgam więc do swoich zapisków. Ostatni rok eksploatacji Muty (10.2007 - 10.200 ![]() - hałasujące łożysko wyciskowe sprzęgła (wymiana kpl. sprzęgła), - padnięty (spalony) alternator (wymiana na regenorowany). Ostatni rok eksploatacji Espero przed kupnem Fiata (10.2006 - 10.2007). Awarie: - cieknąca chłodnica (wymiana), - dziurawy skraplacz klimy (wymiana), - pęknięty przewód klimy (wymiana), - pęknięta sprężyna (wymiana), - spalony mostek alternatora (wymiana), - padniety akumulator (wymiana) - spalona kostka stacyjki, - popsuty mechanizm wycieraczek, - padnięty ABS (wymiana wiązki), - przepalony tłumik (wymiana) - wszechobecna ruda (tu się nie dało nic zrobić) ... Oczywiście oba auta dzieli wiek, przebieg itd, ale wcześniej też nie było różowo z espero. Odnośnie cen: Komplet sprzęgła do multipli 200 zł ![]() Wahacz kompletny (zamiennik): 150 zł. Przynajmniej trzy firmy produkują zamienniki w zbliżonej cenie. Można też wahacz regenerować (potrzebna jest prasa) ale po co ? Przy tej cenie ... Oczywiście w serwisie wstawią taki sam (oryginał) za 680 zł ![]() Reasumując: Może wcześniej miałem pecha, a może teraz mam szczęście ... Szwagier, któremu opchnąłem mojego esperaka (a poprzednio też miał, tylko 1,5) jest zadowolony. Mówi, że i tak jest o połowe mniejsza awaryjność niż poprzedniego (a ciągle przy nim dłubie). Ale ja i tak kupiłbym sobie jeszcze raz esperaczka do zabawy ... Mimo przypadłości. Nie dajmy się stereotypom Panowie. Pozdr. S. |
![]() leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2008-10-19 13:01:12 A mnie sie podoba-mam sentyment do fiata bo od takich zaczynałem swoją motoryzacyjną przygodę.Ten komin z tyłu to jak napisałeś wywal w piżdziec bo wiocha... ![]() Mój szwagier ma punto z tym silnikiem,naprawdę bezawaryjne mimo 160kkm,a silnik,no cóż-mówimy o nim czerwony diabeł-mało pali a zapier......jak nie wiem co,naprawdę świetny motor. Niech ci się dobrze jeżdzi i powodzenia. |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2008-10-19 17:32:59
a duża jest różnica w awaryjności i spalaniu pomiędzy powyżej opisywanym 1.2 16V a pozostałymi 1.4 16V, 1.6 16V, 1.8 16V? |
![]() Michal-500 Clio Sosnowiec | 2008-10-19 21:27:54
Nie wiem jak ze zbiornikiem... Ale w seju to wygląda tak: Wywalony sworzeń wahacza - wymiana całego wahacza ![]() Zacinająca się klamka drzwi - przesmarowanie... Przez półtora roku zrobiłem nim 17 tyś km. teraz ma na liczniku 70 tys. Z rzeczy pozaeksploatacyjnych wymieniłem w nim: spalony elektrowentylator chłodnicy oraz uszczelkę pod deklem zaworów i linkę ręcznego. Mimo radykalnego spadku komfortu i przestrzeni - mam znacznie lepszy komfort jeżeli chodzi dojechanie gdziekolwiek... Obsługa samochodu sprowadza się do comiesięcznej kontroli stanu oleju i mycia, raz w roku wymiana oleju i filtrów oraz przegląd rejestracyjny. Życzę każdemu takiego spokoju w użytkowaniu auta. No i spala 6,5-7 w dość ciężkich warunkach. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-10-19 22:30:01
Wiesz... auto 4 czy 5x tańsze niż złomero ma 4 czy 5x niższy komfort i 4 czy 5x mniej bajerów które mogą się zje*ać... a w takiej furmance to co najwyżej koń może zdechnąć lub koło odlecieć.
I ile KM? 55? Ja mając prawie 3x więcej kucy powinienem mieć 3x większe spalanie czyli lekko licząc 14l/100 km. Tylko czemu mam 8l/100 km, a w ciężkich warunkach 9,5l/100 km. Nie chwal się, bo naprawdę nie masz czym. |