MotoNews.pl
121.8td swiece? aku? sprezanie ?czy -20 mrozu (132389/45) - NT

1.8td swiece? aku? sprezanie ?czy -20 mrozu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzis probowalem odpalic mego 1.8td i 2razy nie zalapal a za 3 razem padl aku do tego stopnia ze zaczely grac przekazniki sasiad sklep prostownik 3 godzin ladowania odpalil tak jak by sie roskrecal ale zapalil nigdzie nie jechalem teraz po 4 godzin wyszedlem po aku na noc sprobowalem odpalic i o dziwo -20 od pierwszego kopa alle rano ma byc -23 tak sie dopytuje ze poprzednie auta to benzyna zero problemow tez mechanik powiedzial ze jak przy -10 bedzie palil to nie ma co sie czepiac i tak z oporami ale odpalal co wy nato

moj przy -10 dawal sobie rade, teraz gdy jest -20 juz 3 dzien auto stoi w garazu i lipa
Akumulator to podstawa.

mi odpalił i dziś przy -23 ale co z tego jak paliwo zamarzło w baku i parafinka zapchała filtr...przy takich mrozach to małe szanse że diesel odpali a juz napewni nie mozna byc zaskoczonym

Witam. Mój 1.8 TDI stoi na mrozie juz 2 dzień i nie mam pojecia co zrobic.Parafina chyba zatkala na amen filtr paliwa i do tego dzis bede ladowal akumulator (juz sie grzeje w domku). Co ile powinno sie wymieniac filtr paliwa w dieslu?Z tego co wiem obowiazkowo przed zima...moj nie zmieniany od 20000 czy to moze byc przyczyna nieodpalenia czy kupilem do d ON na stacji Nestea?

20 tyś i filtra nie mieniałeś? i przed zimą? ale nie licz że ci odpali, małe szanse że to wina paliwa. Filtr może być zapchany wodą zamarzniętą, wlewaj denaturatu do ropy.
ps. swojego nie ruszam, na słoneczku wole postac i pospacerować

No niestety ja też się zaliczam do grupy spacerujących
W sobote jeszcze jeździłem a w niedziele amen, mam dwa aku na wymiane ale rozrusznik nie daje siły przemielić zmarzniętego oleju.
Dzisiaj próbowalem jeszcze raz pokręcił niemrawo i nic ja zaglądam pod maskę a z rozrusznika paruje a przewód masowy od aku był taki cieplutki że rączki można było grzać

walka z wiatrakami, dajcie spokój szanse są malutkie na odpalenie.
Chociaże ból że trzeba autobusem śmigac. Szkoda aku i rozrusznika tak go męczyć. Nic nie zdziałamy a niektórzy juz new aku. kupili tylko niewiem po co. Na takie morzy nowy niewiele pomoże

no to zostaje nam kaszlaka sobie kupić na zime ewentualnie drugą essinke

wlewaj denaturatu do ropy. ps. swojego nie ruszam, na słoneczku wole postac i pospacerować
[/quote]
Wlasnie.Piszesz zeby wlac teraz denaturatu?Chcualbym go jakos teraz odpalic tylko jak? Tylko zeby dojechac i wymienic ten piekielny filtr! prosze o rady...Dzieki

więc tak....grzałka jakaś pod miske olejową, prostownik pod aku, zostaw to na 2 godz. a później gorącą wodą polej po filtrze, ew. czymś go grzej wcześniej( np. druga farelka albo suszarka) odpal i pilnuj aby ci filtra znów nie zakleiło, cały czas podgrzewaj filtr, jak juz zagrzejesz to wlej denaturat, wcześnie j możesie nie zmieszać i wessie zamiast ropki i klapa.

Sam możesz szybko wymienic filtr odkręcając jedną śrubę nigdzie nie jeżdżąc.
BTW: mój 1.8Td wczoraj rano odpalił za pierwszym razem (tyle, że dzień wcześniej przejechałem dłuższą trasę i aku się naładował) Pojeździłem więc kilka krótkich tras i dziś rano koniec. Bez kolegi i jego prądu nigdzie bym nie pojechał.
Temp. w obu przypadkach około -18.
Cholera jak dotąd nigdy nie musiałem jechac taksówką
pozdr dla dieslowców

Kleszczzak co ty za rady dajesz, chcesz zniszczyć auto ew. je spalic?
Cytat:
walka z wiatrakami, dajcie spokój szanse są malutkie na odpalenie.
Chociaże ból że trzeba autobusem śmigac. Szkoda aku i rozrusznika tak go męczyć. Nic nie zdziałamy a niektórzy juz new aku. kupili tylko niewiem po co. Na takie morzy nowy niewiele pomoże

Cholera to ma jeździć a nie stać gdzieś na parkingu!

pozdr.

szczerze to już kilka razy mało brakowało do tego by je spalić i napewni nie było to z przypadku, teraz olej zgęstniały i jak nie podłoże grzałki pod miske to nie zapali. Jak miska nie jest w oleju to nie powinien sie zapalić, wole zaryzykować.
ps. jak sie spali to niewiem czy będe czuł ulge czy wk...nie

Ja dzisiaj nawet nie próbowałem odpalic.jak zobaczylem ze nawet na desce rozdzielczej szron a w pojemniku od płynu do spryskiwaczy pływaja sobie kostki lodu jak w drinku to zrezygnowałem.wczoraj wieczorem walczylem z wyciagnieciem aku i nie wyszlo.dzisiaj po 15 minutowej walce z nim wkoncu wyciagłem bez odkrecania podszybia i grzeje sie w domu

Cytat:
ps. jak sie spali to niewiem czy będe czuł ulge czy wk...nie

też tak kiedyś myślałem (jak kupiłem auto) jednak teraz nie czułbym ulgi - raczej wk@#$%nie; zresztą w środę zmienisz zdanie - ma być ocieplenie!!!
Pozdr.

dzisiaj rano próbowałem ale nic z tego. jutro nawet nie ide. dopiero w środe.to mi rano podniosło cisnienie

moj niestety tez padl... krecilem, krecilem, czasem cos tam jakby zalapywalo,ale ostatecznie rozladowalem po wielu minutach akumulator, dopero po paru godzinach gdy wrocilem wsiadlem do auta i odpalil po 30-40 sekundach krecenia rozrusznika (cud, ze ten akumulator dalej potrafil krecic, nawet jak tak go wymeczylem pare godzin wczesniej). Cos czuje,ze to bylo zamarzniete paliwo, teraz dodalem dodatek shella, mam nadzieje, ze to pomoze mi jutro,aku i tak musze ladowac,bo jest nowy, a go juz rozladowalem

Wnerwiony bylem na maxa

no ja rano zapalilem na pradzie kolesia inaczej nie dalo rady chociaz aku i świczki nowedzisiaj zalałem 20l ON i do tego 1l Pb zobaczymy jak to jutro bedzie

-----------------
Same bordowe kombi :D

Ja leję dobrą ropę (tak myślę) i zawsze dolewam dodatek shellowski, mimo to dzisiaj rano poległem. Po raz pierwszy w życiu poczułem gorycz porażki Teraz aku stoi sobie w kuchni i się ładuje a ja mogę wypić drinka bo rano nie pojadę jako kierowca tylko jako pasażer MZK. W sumie to wszystko ma swoje plusy i minusy

Cytat:
2006-01-23 18:27:27, PATENT pisze:
...dzisiaj zalałem 20l ON i do tego 1l Pb zobaczymy jak to jutro bedzie

Nono sam jestem ciekaw efektów. Gdzies czytalem ze mozna mieszac z Pb i ze niby pomaga ale co tam najlepiej sprawdza sie w praniu. PATENT koniecznie jutro napisz co i jak.
Moj dizelek stoi sobie na mrozie z zasyfialym zamarznietym,niewymienionym filtrem paliwa i czeka na lepsze czasy...