Cieknacy filtr oleju ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos moze orientuje sie co mzoe byc przyczyna saczącego sei oleju z filtru oleju (na uszczelce) ?? Czy jest mozeliwe ze uszczelka przy filtrze jest do niczego ?? ze nie che trzymac?? Dalem do wymiany filtr powietrza, paliwa, oleju i po wymianie filtru oleju (wczesniej byl sprawny i nic z niego nie kapalo) po przejechaniu ok 300 km (tzn olej musial sie saczyc w malych ilosciach a z czasem i kazdym kilometrem coraz bardziej ) zaczal po postu lac sie i gdyby nie postuj to bym sie nie zorientowal ze zostawiam za soba slady cieknacego oleju o malo co a bym zatarl silnik - dalem z powrotem do mechanika a on mowi ze mu sie juz wydawalo ze ten filtr mzoe nie trzymac bo mial tak ajaks dziwnie mala uszczelka (filtr byl Filtrona) kupilem wiec nowy filtr i dalem mechanikowi zeby wymienil ale pwoeidzial ze pewnie nie bedize trzymal bo to jest taka sama uszczelka i faktycznie po zalozenu nowego filtra saczy sie powolutku olej (tylko gdy silnik pracuje) kupilem nowy fltr (jakis japonski firmy MAX z mysla ze moze tu bedize lepsza uszczelka) ale jak sie okazalo po wizycie u mechanika ze jest taka sama uszczelka i ze w sumie bez sensu jest zakladac ten nowy filtr bo bedzie kapac nadal - czy to co mowi ten mechanik to prawda ze to wina uszczelki ??:> Rozmaiwlem z kilkoma osoba mi (zbranzy samochodowej , ktore twierdza ze mechnaik ewidentnie musial cos "schrzanic" a teraz zwala wine na uszczelke! ) Co o tym sadzicie? ja nie znam sie na mechanice samochodowej i niechcialbym kogos zbyt pochopnie osadzac

jako żywo przypomina mi to pewnego mechanika specjaliste co zmieniając filtr zostawił uszczelkę na silniku stara trochę przypieczoną jej pozostałości jak to na silniku nie zostały zauważone i powodowały, ze nowe 2 filtry nie przylegały dobrze i ciekło to mniej to wiecej. Jak rozumiem przy wymianie filtra spuszcza olej i oczyszcza miejsce gdzie ma przylegać nowy filtr??? No jest jeszcze jedna opcja zwalony gwint ale mam nadzieje, ze tak xle nie jest bo to troche upierdliwa sytacja. radze zmienić mechanika - kłopot ze zmianą filtra jak ma to nie jest z nim dobrze.

Proponuje montaż filtra orginalnego ( w serwisie to ok 24,-)
jesli to nie pomoże..............
zmień mechanika.
Spytaj czy nawilżył uszczelkę filtra olejem przed montażem.

ja również proponuje zmienić mechanika, jedź do autoryzowanego serwisu o dziwo nie jest wiele droższy a często na to co robią dają jeszcze gwarancje.

Co do ceny w ASO to rzeczywiście nie musi być drożej. Ja wymieniałem filtr i olej w ASO, bo było taniej, niż jakbym sam to zrobił. A warunki do wymiany samemu mam dobre.

Ja też miałem z tym problem. Po wymianie oleju przez jakies 3tys km wszystko bylo OK, a pozniej zaczelo sie saczyc po uszczelce. Zdecydowalem sie wiec wymienic filtr( ten rowniez byl KDF), ale znowu po kilkuset kilometrach sie rozszczelnilo. Podjechalem wiec do znajomego mechanika, ktory swego czasu mial tez PONY. Pierwsze jego pytanie czy mam filtr KDF i ze podobno maja one jakas wade i nie wytrzymuja cisnienia? Po odkreceniu pokal mi ze sie wybrzuszaja i zaczyna cieknac. Teraz kupilem Filtrona. Spotkaliscie sie moze z czyms podobnym???

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: maciejczar dnia 2006-02-28 12:09:46 ]

Witam
Ja też miałem przygodę z filtrem. Kupując olej dowiedziałem się że w cenie oleju jest wymiana gratis nie wiele się zastanawiałem i przystałem na ich propozycję. A finał był taki że po przejechaniu 5 km zaczęło coś dymić mi z pod maski i zapaliła się kontrolka smarowania. Okazało się że uszczelka była podwinięta i zaj...ało mi całą komorę silnika i skutecznie "zakonserwowało" mi pokrywę silnika. Zaoszczędziłem tyle że musiałem dokupiś na nowo olej i filtr. Nauczyło mnie to że od tamtej pory olej i wszystkie filtry wymieniam zawsze sam.

Też miałem kiedyś kłopot z filtrem. Kupiłem olej i filtr oleju wg katalogu ale nie orginalny do swojego autka. Spuściłem olej, zwilżyłem olejem uszczelke nowego filtra i zakładam go. wszystko z początku gralo ale nie dal sie dokrecic do końca w żaden sposób. Musiałem kupic orginalny filtr i wszystko pasowało jak ulał. Nie wiem co to było ale nieorginalny filtr nie pasuje do mojego modelu. Przy każdej wymianie oleju musze zakładać orginalny filterek.