Brak niskiego basu - bardzo proszę o poradę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Jestem na razie kompletnym laikiem w temacie audio.
Mam pytanie, prawdopodobnie banalne
Jaki może być powód tego, że bas dobiegający z tylniej półki jest wysoki i buczący? W innym samochodzie, ze słabszych głośników bas schodzi niżej, jest zdecydowanie głębszy...
Czy możliwe że problemem jest tutaj praktycznie "goła" pilśniowa półka?
Mam zamontowane radio pioneer 4*50 na mosfetach, w tejże półce znajdują się elipsy pioneera. Wiem, że nie jest to może wyrafinowany system, ale muszę przy tym pozostać. Nie mam możliwości w żaden poważniejszy sposób ingerować w sprzęt - brak funduszy, poza tym to nie mój samochód i nie mogę niczego poważnie przerabiać.
Może wystarczy "podkleić" coś pod tą półkę (np filc, gąbkę...)?
Czy to coś pomoże?

Samochód to mercedes W202
Dodam, że nie jest to sprawa ustawień radia, to samo radio na gorszych głośnikach w audi gra o niebo lepiej! (Tam półka jest czymś podklejona)

Rozgadałem się trochę będę wdzięczny za wszelką pomoc

Dodam jeszcze, że bezpośrednio pod głośnikami jest goła blacha, co prawda jest w niej kilka dosyć dużych otworów, ale mimo wszystko głośniki w półce (cienkiej jak nie powiem co, chociaż w miarę stabilnej) są zawieszone nad kawałkiem blachy. Czy ew. obkładając tą blachę czymś również uzyskam poprawę dźwięku?

pozdrawiam

spróbuj wykleić blache matami. poza tym, głośniki muszą miec troche przestrzeni, więc jeżeli jest jej za mało to nigdy nie zagra dobrze

Kable jakie sa??

hmm z tego co zrozumiałem , masz dorobiona półke z jakiejs sklejki a głosniki nie przechodza bezposrednio do przestrzeni bagazowej??hmm jesli tak to nie zejdziesz nizej :| mooooze gdybys zastosował bassreflex cała pólke za wszystkich łaczeniach (sklejeniech czy co tam) zaszpachlował zalakierował i dobrze pokleił od zewnatrz dał filc a od wewnatrz otuline(czyli to takie białe ) jesli półka nie ma dna to postarał sie o to by dzwiek jak najlepiej "wchodził do bagaznika" a te bassreflexy bu nie były w półce tylko bezposrednio z bagaznika powinno pomóc ale jesli chcesz dac naprawde niski bass to zamontuj kondensator ale to trzeba kase wydac wiec narazie spróbuj inaczej pokombinowac BASS MUSI MIEC GDZIE PRACOWAC

Głośnik, gdy nie będzie przymocowany do sztywnej i nieruchomej powierzchni, to nigdy nie zejdzie nisko, gdyż niestabilna, drgająca półka będzie pochłaniać ruchy membrany. Może spróbuj zrobić jekieś dystanse z mdfu na których przykręcisz głośniki bezpośrednio do blachy...
Stosowanie tu kondensatora nie ma nic do rzeczy, zważywszy że głośniki podejrzewam są napędzane z radia...

aRPi ma racje Poprostu półka drga razem z głosnikami i to powoduje ze buczy Postaraj sie umocowac głosniki na sztywno najlepiej do tej blachy na jakis pierscieniach z MDF-u a jak nie da sie to zrob na nowo połke z 19mm MDF-u umocuj na sztywno głosniki i powinno pomoc