| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
domin81 Fiat 125p Kraków | 2006-01-26 22:56:06 Witka
Mam problem z hamulcami. Przeszly maly remoncik, tzn. nowe klocki, uszczelniacze, plyn (wszystko x 4 kola). Niestety pedal caly czas pozostaje miekki. Odpowietrzanie rowniez nie pomoga, a wrecz mam wrazenie, iz nie da sie tego zrobic poniewaz caly czas idzie w plynie powietrze. Co prawda plynu nie ubywa z pojemniczkow wyrownawczych (tzn. w trakcie eksploatacji, a nie odpowietrzania), ale czasem po podpompowania pedelam robi sie on twardy. A teraz wlasciwa czesc tekstu: Czy rowniez myslicie, iz moze to byc wina pompy ? Czy pompa (ewentualnie caly uklad z serwem) mozna zalozyc z polonez 95 r (troszke inaczej wyglada, ale na posiadanych zdjeciach nie widze czy ma rowniez 4 wyjscia) Pzdr |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2006-01-27 10:35:07
Hmm...wydaje mi sie ze troche pomieszales z tymi oznaczeniami gwintów ale ni mam przy sobie zadnego przewodu hamulcowego wiec spierac sie nie bede, w kazdym razie gwinty lucasa sa bardziej drobnozwojne niz te w 125p. Nie wiem tez jaki widzisz problem z montazem pzrelotek- koszt takiej redukcji to 6-8zl, do tego krotki przewod hamulcowy z drobnymi gwintami (np ktorys tylny od tico) i jest ok (mam tak poskladane hamulce z przodu w racingu, bylo troche ploblemow z tymi hamulcami ale to nie przez przelotki tylko przez zmiane stosunku srednic tloczkow zaciskow do srednicy tloka pompy). Nie glypim rozwiazaneim bylby montaz servwa z argenty - pasuje idealnie w miejsce seryjnego serva 125p a jest sporo wieksze. |
Lukasz128 F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 128 3p Tarnowskie Góry | 2006-01-27 11:12:24 Zrobic redukcje to maly problem w 128 mialem podobna sytuacje co 2 dni lezalem pod autem i odpowietrzalem hamulce, pompa ciagla powietrze przez gumki, takie same przygody mialem w 126 ta sama pompa, torche pokombinowalem i zalozylem pompe z uno, problem byl tylko z przewodami oryginalne skok x25 uno x10 jak dobrze pamietam, do zrobienia redukcji idealnie nadaja sie koncowki z przewodow gumowych ( laczenie przewodu gumowego z metalowym) w srodku jest gwint x25 i rowek na grzybek przewodu pozostalo tylko przetoczyc i przegwintowac zeby wkrecic do pompy i wypilowac 6 kat pod klucz 11 zeby dokrecic utoczylem jescze podkladki miedziane pomiedzy pompe i redukcje, dalo sie to bez problemu poskladac bez wyciagania zbiornika z pompy i od tej pory 0 problemu z hamulcami ![]() |
domin81 Fiat 125p Kraków | 2006-01-27 16:17:10
Jest to opcja, poniewaz caly czas jest zle odpowietrzony tzn. ida pecherze powietrza, ale ile bysmy nie pompowali (kilka pojemnikow wyrownawczych przetoczylismy) ti i tak dalej kupa. Dodatkowo przy wcisnietym pedale widac jak powietrze ucieka z pompy do zbiorniczka wyrownawczego przedniego hamulca. |
Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2006-01-27 16:31:25 Wymienić te gumki na pompie , zobaczyć czy wężyki doprowadzające są szczelne i tamtędy nie ciągnie powietrza , a jeśli skądś inąd ciągnie powietrze , to oblookac jeszcze połączenia węży metalowych z gumowymi , a jeśli nic nie znajdziesz , to wyrzuć pompę do kosza . Pisz na bieżąco co tam zlokalizowałeś , to będziemy dalej zgadywać
Pozdro. Piotrek. |