Co sie stalo ze skrzynia? :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
totalna załamka
w trakcie jazdy nagle przestala dzialac skrzynia biegów.
wyglada to tak że, drazek biegów chodzi tylko BARDZO LUźNO w pozycji 3 i 4 biegu(tak jakby biegów nie bylo,bez jakiegokolwiek oporu),tylko w jednej "prostej".
w boki wogole nie chce wejsc. "dziala" bez sprzegla."dziala" poniewaz nie czuc momentu przejscia z luzu na bieg, ale jednak jakos udalo mi sie dojechac na trojce...
co to moze byc? czyzby cala skrzynia biegów do wymiany?
jak to mozliwe, ze nagle podczas jazdy cos takiego sie stalo. wczesniej nie bylo zadnych objawow

aha.dodam jeszcze ze dzieje sie tak zarowno na wlaczonym jak i wylaczonym silniku...

Z Twojego opisu rozumiem ,że samochód nie wysprzęgla i jest cały czas na trzecim biegu , a drążek lata sobie jakby był w pozycji luzu. Podobny przypadek miałem w Nissanie Cherry. Zakleszczona skrzynka na trójce . Ja walnąłem młotem [w kierunku skrzyni]w wodzik wchodzący do skrzyni . Wyskoczył bieg , ale powtarzało się to i musiałem wyciągać skrzynię.

A wg. mnie sprawdz linki ktore prowadza od drazka do skrzyni.Prawdopodobnie ktoras nie wytrzymala. Pozdrawiam!!!!

z tego co zauwazylismy to sa dwie linki czarna( ktora odpowiada za ruch przod-tyl) i czerwona ( lewo-prawo). czarna chodzi elegancko, natomiast ta czerwona sie zacina.

mnie kiedys "znikła" 2,4 i wsteczny mogłem normalnie wbijać pozostałe biegi oprócz w/w okazało sie, że poszły wodziki naprawa była dość kosztowna (robiłem w ASO)

P.S.

wobraźcie sobie jazdę miesiąc (tylko czekałem na części) bez wstecznego