| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-04-03 22:58:29 Uszczelka pod głowicę 90-120zł, pod dekiel 10-30zł (zależy od producenta i sklepu)
Zdarli z Ciebie po barbażyńsku, zadzwoń do pierwszego lepszego sklepu z częściami to sie przekonasz... Ja włąsnie wymieniałem te uszczelki tydzień temu w sumie kosztowały mnie 140zł i to wo Warszawie i kupowałem najlepsze jakie były.. Pozdrawiam coraz szybszy Maciek [ wiadomość edytowana przez: MaciekGT dnia 2003-04-03 23:00:48 ] |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-04-04 09:35:13 Rzeczywiście przeoczyłem te cztery zawory.. Co do wypalonych zaworów to zawsze jest tak że przeciązony silnik jest głównie męczony na jednym z tłoków/cylindrów - przyczyną może być słaby olej, za wczesny zapłon i/lub zbyt chudo ustawiony gasss. Reguła mówi iż silnik spala benzyne lub zawory - brak benzyny (gasss) powoduje iż silnik "zaczyna spalać to co ma po ręka" |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-04-04 12:07:10
To nie jest dobra definicja Faktem jest, że instalacje LPG często zubażają mieszankę, stąd napięcie na sondzie Lambda ZERO i problemy z kontrolnką "check engine" i stąd głupawe emulatory podające dobre napięcie na s.Lambda . Mocno zubożona mieszanka (Lambda powyżej 1.3 zamiast 1), nieważne czy z benzyny czy z LPG, skutkuje zbyt wolnym wybuchem i spalaniem resztek paliwa przy wydechu (omiatanie zaworów wydechowych , wydechu i katalizatora) . Z tego co wiem stosunek Lambda ok. 1.15 daje wręcz najlepszą efektywność spalania (nie mocy!) i nie skutkuje powyżej opisanym problemem . Przy proporcji mieszanki powyżej Lambda 1.03 , napięcie na sondzie Lambda już wynosi ZERO . Dlatego, ja już przestałem przejmować się tym, że mam "check engine" od LPG, wierzę (po jakości pracy silnika), że nie przekraczam zubożenia mieszanki 1.15 i ... już Ale się rozpisałem . Pozdrówka |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-04-04 21:47:54
Piotr ceny w DU są wogóle z "kosmosu", a uszczelka pod miskę olejową jest u nich sprzedawana razem z taką metalową membranką po co i na co przecież to się nie psuje Ja do 2.0 kupiłem uszczelkę do silnika opla i sprzedali mi ja w hurtowni o ile sie nie mylę za jakieś 30 PLN bez tej "blachy" GG |