OT: Kriegsmarine Unterseeboot

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Widział ktos z Was na własne oczy którąs z baz ubootów nad atlantykiem? np. St.Nazaire, Lorient, Brest. Interesuje mnie stan obecny oraz mozliwośc pozwiedzania. Albo Kiel i Hamburg ( Kilian, Konrad i Elbe II)

Apropos baz nie mam żadnych wiadomości ale jak przy temacie U-Boot'ów jesteśmy to w Bremerhafen można klika ciekawych rzeczy zobaczyć a mianowicie np. U-Boota typ XXI czyli tzw. elektrycznego U-Boota. Stoi w porcie, za niewielką opłatą udostępniony do zwiedzania. Jakby co mam zdjęcia, mogę przesłać.

baz nie widziałem.
ale:
- Świnoujście - są resztki sporej niegdyś wojennej bazy morskiej (przyjmowali u-booty), (+ciekawe pruskie forty z zachowanymi mocowaniami potężnych dział dużego zasięgu i wieże sterowania ogniem), sporo umocnień.
- niedaleko testowali V1-2 walili z wyrzutni prosto w makiety na Bałtyku (dowóz rakiet następował drogą morską przez umocnione nabrzeża obok m. Wicko
- niedaleko jest chyba jeden z nielicznych zachowanych betonowy statek - siedzi płytko, podejście najlepiej z wody - Dąbie ciekawostka
- pod jeziorem Miedwie jest długi pogłębiony tor + podwodne zabudowania (!) gdzie testowano nowe torpedy
- ogólnie jest sporo takich ciekawostek w moim regionie, np. do dziś niezbadane podziemia ogromnej fabryki w Policach (zalane - nie da się wypompować wody), podziemia w Puszczy Bukowej (są tacy co twierdzą że mamy tu drugi Projekt "Riese")
jak kogoś ciągnie w takie klimaty:
stronka Szczecin
polecam też link do stronki z artykułami z Kuriera.
no, to by było na tyle w kwestii baz ubootów nad atlantykiem

[ wiadomość edytowana przez: 7gsi dnia 2006-01-26 10:40:00 ]

2 lata temu bylem w porcie Brest. Stan Ideal, poprostu pieknie (zarowno baza jak i okoliczne umocnienia wejscia do zatoki). Jest to obecnie teren bazy francuskiej Mar Woj i stoczni ale wszyscy tam maja to gleboko w d.... wiec nie powinno byc wiekszego problemu z pobuszowaniem.
Co do Kiel to sie dowiem, bo wlasnie sa tam moi znajomi.

A Silent Hunter'em ktos plywa ?

a jednak ! widzę że więcej kapitanów

kieleczek - o U2540 w bremerhaven wiem, zamysł jest

7gsi - dzięki, cos czuję że mi zycia braknie na wyjazdy

Potatoe - mniam, na to czekałem, bo na http://www.uboat-bases.com stare dane, a na uboat.net tez nie wiedziałem czy sa aktualne informacje

Vino - niestety nie trójką, ale aliancką hołotę w 2 i cesarską tłuszczę w 1 miło sunkować

Ziel geht unter!

Jak już Świnoujście to stanowisko U-bootów jest można obejrzeć (za zimo teraz jest bo bym podjechał i zdjęcia zrobił) A co VI i V2 w Wicku testowane były tzw. V-3 Tonka - działa dalekiego zasięgu. Zostały po nich resztki betonowych łóż dział. .Zresztą pociski, Tonka, makiety dział , i V-1 i V-2 oraz dużo klamotów z wojny można obejrzeć na końcu wyspy Uznam - muzeum Peenemunde ( w Świnoujściu przez granicę i kolejką można dojechać w pół godziny)

Urg do Kiel nie masz co jechać. Dzwonilem do kumpli z MW, którzy właśnie tam siedzą. Lipa jeśli chodzi o to co cie interere.