Problemy z rozrusznikiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie obiawy az mam kurde tego dość Na 20 stopniach mrozu pali bez problemów a jak sie rozgrzeje to mi kurde niechce zapalić tylko robi łułłuł i zdycha w czym jest probłem Proszę o pomoc

U mnie jest dokładnie odwrotnie!
Czyli że co? Ciężko mu się kręci wałem jak jest silnik rozgrzany?
Czy może silnik rozrusznika się kręci, a nie wyrzuca elektromagnes?

Tak ciezko mu kręcic wałem jak jest rozgrzany robi tak ze dwa trzy razy łał łał i staje

Czyli wygląda na to że coś jest za bardzo spasowane i jak się rozgrzeje to ma ciężej. Tylko ciekawe co? Rozrusznik jest mocowany na trzy śruby - bez możliwości ustawienia go względem koła zamachowego więc to ogniwo można wykluczyć bo wtedy musi pasować jak należy. Myślę że problem będzie leżał w samym rozruszniku bo chyba po rozgrzaniu wał silnika nie ma większego oporu niż gdy jest zimny. To by źle wróżyło...

Ja sie wypowiem bo tez tak mnialem
po przejechaniu ok 30km krecil strasznie ciezko wymienialem tulejki nic niepomoglo sprawdzalem stojan wirnik niby wszystko ok szczotek tez bylo sporo prawie tyle co nowe i niemoglem dojsc co jest.
na koncu wymienilem szczotkotrzymacz na koncu bo najdrozszy 80zl i pomoglo najprawdopodobniej po rozgrzaniu zamaly przeplyw prądu przez szczotki no niemam pojecia ale pomoglo chodziaz jak sie rozgrzeje naprawde niezle to czasami przy zapalaniu wylacza sie radio (a niepowinno szczegolnie po jezdzie bo aku jest naladowany) podejrzewam ze jeszcze czasami sie cos robi delikatne zwarcie i rozrusznik pobiera wiecej pradu niz powinien
ale pali zawsze .
rozrusznik najmiejszy z mozliwych 0.95 kW jakis bosch
moim zdaniem to jednak chyba taniej wymienic rozrusznik niz go naprawiac

Wymieńcie Bendix i spokoj

Cytat:
2006-01-28 20:39:47, RysiekLBN pisze:
Wymieńcie Bendix i spokoj

wsumie ciekawe co sie ma bendix do tego ze na cieplym niechce krecic ..................napisz? bo nic nieprzychodzi mi do glowy a swojego czasu rozbieralem go sporo razy i nic niezauwazylem zeby bylo cos znim nie tak ?

Cytat:
2006-01-28 20:31:15, organo pisze:
Ja sie wypowiem bo tez tak mnialem po przejechaniu ok 30km krecil strasznie ciezko wymienialem tulejki nic niepomoglo sprawdzalem stojan wirnik niby wszystko ok szczotek tez bylo sporo prawie tyle co nowe i niemoglem dojsc co jest. na koncu wymienilem szczotkotrzymacz na koncu bo najdrozszy 80zl i pomoglo najprawdopodobniej po rozgrzaniu zamaly przeplyw prądu przez szczotki no niemam pojecia ale pomoglo chodziaz jak sie rozgrzeje naprawde niezle to czasami przy zapalaniu wylacza sie radio (a niepowinno szczegolnie po jezdzie bo aku jest naladowany) podejrzewam ze jeszcze czasami sie cos robi delikatne zwarcie i rozrusznik pobiera wiecej pradu niz powinien ale pali zawsze . rozrusznik najmiejszy z mozliwych 0.95 kW jakis bosch moim zdaniem to jednak chyba taniej wymienic rozrusznik niz go naprawiac

Opisałeś to tak idealnie jak właśnie u mnie jest jutro jade robić bo mam ku#$a tego dość

Cytat:
2006-01-28 20:42:23, organo pisze:
wsumie ciekawe co sie ma bendix do tego ze na cieplym niechce krecic ..................napisz? bo nic nieprzychodzi mi do glowy a swojego czasu rozbieralem go sporo razy i nic niezauwazylem zeby bylo cos znim nie tak ?

nie mam pojęcia...ale mialem to samo, silnik sie zagrzał i rozrusznik ani rusz...kuilem Bendix, pojechalem do mechaniora i silnik pali za kazdym razem...

Cytat:
2006-01-28 13:45:17, stepo pisze:
Mam takie obiawy az mam kurde tego dość Na 20 stopniach mrozu pali bez problemów a jak sie rozgrzeje to mi kurde niechce zapalić tylko robi łułłuł i zdycha w czym jest probłem Proszę o pomoc

Musisz wirnik przetoczyc. jak sie rozgrzewa to i rozszerza i wtedy trze o stojan. Cięzko mu wtedy, ale jak se troszke ostygnie to przestaje trzec i mu lekko.
Wszystko pozostałe masz ok.

No ja przeglądałem swój rozrusznik trzy dni temu. Tesh Bosch tylko jeszcze mniejszy bo 0,89 KW. Z przodu nie miał tuleji tylko łożysko igiełkowe - bardziej trwałe i mniej podatne na opory toczenia niż tulej. Przeglądałem go bo u mnie było odwrotnie ciężko kręcił jak silnik był zimny. Okazało się że wszystko jest OK więc złożyłem go i śmiga jak lala (ale na ciepłym silniku).
Wymontuj gada i sprawdź na krótko jak pracuje w temperaturze pokojowej, a potem może spróbuj go lekko podgrzać na grzejniku albo delikatnie na jakimś piecu - myślę że 50 st. to max do jakiej się może zagrzać rozrusznik od silnika. Innych pomysłów brak.