POMOCY - rozrusznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Potrzebuję waszej pomocy.Mój mąż wyjechał i teraz ja eksploatuję jego samarę. Nie nacieszyłam się nią długo bo padł rozrusznik. Okazało się,ze części do niego są nie do zdobycia.Pan w sklepie proponuje mi kupienie nowego , tu też zresztą są problemy bo ma być produkcji jugosłowiańskiej.
Mam zapytanie-czy istnieje jakaś szansa na zdobycie jednej części??????? Znajomy twierdzi, że chodzi o szczotko-trzymacze. Mam nadzieję,że nie przekręciłam nazwy-
Jeżeli tak, to czy znacie jakieś sklepy na podkarpaciu lub internetowe gdzie można to zdobyć?
Byłabym wdzięczna za informację.

Pozdrawiam
żona Hegemona

Nie wyobrażam sobie ,żeby do samary nie mozna było kupić regulatora razem ze szczotkami - bo tak włąsnie jest to zrobione w samarze. Myslę,że po prostu trzeba pojechac do dobrrego elektryka , który da sobie z tym radę i zamówi regulator( bo w nim są własnie szczotki) w jakiejś hurtowni lub sklepie.
Nie wierzę ,żeby nie dało się tego kupić!!!!
paweł

Witam żona Hegemona
6736 21080-3701470-00 SZCZOTKOTRZYMACZ 0.00
Cena może jest narazie 00 - zadzwoń, to się dowiesz - tak żeby nie wyszło Cię zbyt drogo.
"Istnieje możliwosć wysyłki towaru do Klienta
przez firmę kurierską za pobraniem.
Koszt przesyłki jednej paczki do 30 kg
wynosi około 23 PLN brutto."
Kontakt z firmą
Adres firmy:
F.H.U. "SKORPION" - E. Byrka
31-752 Kraków
ul. Makuszyńskiego 10a
tel. - 0 (prefix) 12 644 67 76
tel./fax - 0 (prefix) 12 425 93 35
e-mail: biuro@skorpion.auto.pl

Pamiętaj, że trzeba będzie to potem zamontować

Ale niech i inni się wypowiedzą

Powodzenia

No własnie myslełem o skorpionie ale nie dział mi już nasza strona. Można to założyć samemu - 10 minut roboty - ale mysle ,że lepiej jak podjedziesz do jakiegoś rozsądnego elektryka, który będzie wiedział ,że trzeba tam odkręcić jedną srubkę , podłączyć kabelki i...to wszystko. ten sklep w Dębicychyba kiedyś odwiedziłem...on jest przy zjeździe z obwodnicy???bo wyglądał mi na powazny

Cytat:
2005-05-05 19:01:02, Hegemon pisze:
...
Znajomy twierdzi, że chodzi o szczotko-trzymacze.
...

Cos takiego kupowalem do swojej samarki w Debicy na ul. Krakowskiej, dpslownie jakies max 100 m od rynku ::

No chba ze wysprzedali juz to co mieli, ale wiem ze bylo cos takiego w sprzedazy

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-05-05 19:59:03 ]

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o sklep w Dębicy to pewnie masz na myśli Euro-Ford , ale oni raczej nie mają części do Samary. Ale dzieki za podpowiedź jutro tam przedzwonię. Wysłałam też email do Skorpiona z pytaniem o szczegóły.
Jezeli chodzi o montaż to na pewno podjadę do kogoś kto się na tym zna....chociaż dzisiaj zamiast jakiejś kobiecej książki sięgnęłam po "Łada Samara-budowa i naprawa"
A tak na marginesie, to nigdy nie sądziłam ,że będę pisać na forum motoryzacyjnym i musze powiedzieć ,że nawet mi się tu podoba

Cytat:
2005-05-05 20:01:03, Hegemon pisze:
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o sklep w Dębicy to pewnie masz na myśli Euro-Ford

Nie, chodzi o sklep "Skoda-Lada" jest kolo nowego kosciola w kompleksie budynkow, praktycznie na przystanku MKS

Dokladne namiary.

Debica ul Krakowska 31
tel 6815751
czynne
pn-pt 9.00-17.00
sobota 9.00-13.00

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-05-05 20:05:41 ]

Do skorpiona raczej sie nie pisuje - tylko dzwoni - rzadko odpowiadają - jeśli w ogóle na maile

Poza tym - na pewno wyjdzie Ci taniej kupno takiej małej rzeczy w Twoim mieście;

Cieszymy się ,że choć troszkę możemy pomóc
Ale naprawdę - myslę ,że każdy sklepikarz może Ci sćiągnąć taką częśc bez dodatkowych kosztów do Dębicy - nie ma sensu ( tak jak napisał MikeB płacić za szybkie paczki - bo to wyjdzie dwa razy drożej
Paweł

Ale zawsze nie drożej niż cały rozrusznik - a tak Ci sprzedawca DZIWNIE powiedział, że tego nie ma
Poza tym, może ktoś z klubu jest stamtąd i pomoże
W domyśle - ruszta 4 litery..

Panowie, chyba wkradl sie maly chochlik. Ja sie na samarach nie znam co prawda, ale chodzi o ROZRUSZNIK - a nie o regulator ze szczotkami do altera.
W rozruszniku nie wyobrazam sobie regulatora, nawet w samarze(choc przyznaje sie nie znam sie na samarach)
Moim zdaniem chodzi o caly tyl do rozrusznika, razem z mocowaniem na szczotki, albo szczotkami tylko i wylacznie.

Chyba ze w pytaniu wpadl chochlik, i chodzi jednak o alternator.

Jesli jednak jest to rozrusznik, to czesci sa do dostania, tylko trzeba sklep zmienic, skoro w tym w ktorym sie pytalo, mowia ze to nei do dostania.
Jugoslowianski rozrusznik polecaja, bo chca wiecej zarobic - ja bym z tym byl ostrozny. Jesli nasz oryginalny rozrusznik, ma sie w miare dobrze(tj nie jest spalony) a skonczyly=zuzyly sie w nim szczotki, badz tez przypalil sie tylko i wylacznie szczotko trzymacz, nalezy wymienic albo tylko szczotki, albo tylko tzw. tyl rozrusznika z szczotkotrzymaczami, jesli sie to upalilo.
Natomiast, jesli rzeczywiscie sie to upalilo, jest duze prawdopodobienstwo ze reszta np wirnik, tez jest upalony.
Wtedy mozna pomyslec nad nowym rozrusznikiem. Z tym ze ten jugoslowianski, moze okazac sie gorszy i mniej wytrzymaly.
To tyle.

O kurrrr..czę Fleszer - masz rację - ja nie wiem jak to czytałem ale cały czas sugerowałem się ,że chodzi o alternator!!!!
Sorry za pomyłkę - dla żony hegemona
No ale - rozrusznik w samarze to też nie prom kosmiczny i NA PEWNO w Dębicy każdy elektryk naprawi go bez problemów
Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę
paweł

Panie Krzysztof - ale gdzie ja pisałem, o czymś innym niż szczotkotrzymacz?

Pozdr

a tak w ogóle, to teraz wiem, po co Ci Krzysztofie te kubły - przy odpowiednich przyspieszeniach, po prostu lepiej czuć auto w kuble

pozdr.
rozmawialam z mechanikiem i sie okazalo ,że na dodatek pokruszyła się obudowa i on mi jednak doradza kupienie nowego rozrusznika. Znajomy mysli aby to pospawać ...zastanawiam się czy jest sens i wogóle taka możliwość.

ze spawaniem moze byc roznie - niestety, ale w miejscu spawu material robi sie twardszy i bardziej podatny na pekniecia.

Gdyby nie to ze samarki sa rzadkoscia na szrotach (przynajmniej w naszej okolicy) najprosciej by bylo kupic inny rozrusznik wlasnie na szrocie.

Jesli chodzi tylko i wylacznie o "tyl" rozrusznika, albo o "glowge" to lepiej kupic sama czesc, POD warunkiem ze reszta jest sprawna - odradzam kupowania nowego rozrusznika, chyba ze ca cene nie wieksza niz 200 zl.
(w co watpie)

Na e-mail o dziwo Skorpion odpowiedział, ale nie mieli tego czego potrzebowałam..
Skontaktowałam się natomiast z mechanikiem, który podzwonił i popytał i dziś zdobył dla mnie te szczotki z obudową.
Dobry mechanik to majątek!!!!!!!
Jeszcze raz gorąco dziękuję za rady!
Pozdrawiam
Beata

No zdarza się, ze nie mają wszystkiego, ja też gaźnik chciałem kupić 1.3 i nie mieli
Powodzenia i nie łam się, moja połowica też czasem narzeka

Dobry mechanik - o takich niestety trudno i jak sie takiego ma to trzeba pilnowac zeby nie uciekl

Dobrze ze nie trzeba bylo kupowac nowego rozrusznika, zawsze to troche taniej.