Wyskakujący 5-bieg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

wczoraj, nagle czyli bez jakiegokolwiek uprzedniego niedomagania zaczęła mi wyskakiwać piątka.
Wrzucam, puszczam sprzęgło, naciskam na pedał gazu i lewarek jest od razu w pozycji luzu.
Pozostałe biegi wchodzą i trzymają się bez żadnych problemów.
Nic nie zgrzyta! Nie dochodzą nowe odgłosy z komory silnika.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam
Grzesiek

a może jakieś info na temat przebiegu?? z tego co mi wiadomo, to jak masz ze 200kkm i śmigasz dużo na piątce, to się wałek wyciera i dzieją się takie jaja po pewnym czasie. niestety tanie to nie jest daj jakieś dokładniejsze info, to może coś więcej będę w stanie powiedzieć. pzdr

Cytat:
2006-01-30 19:45:29, marcinm pisze:
a może jakieś info na temat przebiegu??
[...]

Przebieg to 162 tys. km.

znam tego diesla, i wiem że nim się jeździ praktycznie tylko na 5 więc całkiem możliwe że Ci nawala albo koło 5 biegu, albo wałek. dokładnie się na tym nie znam, ale znajomy mechanik mi mówił że czasem tak jest, jak się śmiga cały czas na 5, to po pewnym czasie się wyciera...
chociaż Ojciec ma previę 2.0 D4D, wczoraj przekroczyła 190kkm, z czego 2/3 to trasa właśnie na 5, i nie ma jakichś dolegliwości tego typu... pzdr

typowa usterka. szukaj uzywanej skrzyni lub naprawiaj tą.

Cytat:
2006-01-30 20:18:00, rogacek pisze:
typowa usterka. szukaj uzywanej skrzyni lub naprawiaj tą.

Co kryje się pod określeniem "typowa"?

dość często się zdarza. mi też w mojej carinie się to przytrafiło. V biego to chyba najsłabszy element skrzyni. słyszałem też od znajomego w serwisie że zdarza się to od czasu do czasu